10 Mayıs 2016 20:16

Brezilya için kritik gün

Brezilya’da Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in görevden azledilmesiyle ilgili Senato oylaması planlandığı gibi bugün yapılacak.

Paylaş

Brezilya’da Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in görevden azledilmesiyle ilgili Senato oylaması planlandığı gibi bugün yapılacak. Meclis Başkan Vekili Waldir Maranhao’nun Rousseff’le ilgili konunun Senato’ya sevk edilmesi yönündeki 17 Nisan tarihli meclis oylamasını dün iptal etmesi belirsizliğe yol açmıştı.

Maranhao, usulsüzlükleri gerekçe gösterip mecliste oylamanın tekrarını talep etmişti. Ancak Senato Başkanı, bu talebi redderedek, “Bunun adil bir seçenek olup olmadığına tek başına Senato Başkanı değil, fakat bütün olarak Senato ve senatörler karar verebilir. Yüksek Mahkeme tarafından alınan karar bu yöndeydi” dedi. 

Rousseff, 2014 genel seçimleri öncesinde Brezilya’nın bütçe verilerini manipüle ederek kampanyası için çıkar sağlamakla suçlanıyor. Senato’daki oylamada soruşturma kararı çıkarsa Brezilya lideri altı aya kadar görevden uzaklaştırılabilir.

Euronews’un haberine göre Rousseff, konuyla ilgili değerlendirmesinde erken seçim sinyali verdi: “2018’e kadar nasıl bir yol izleneceğini belirlemenin, hükümetin programını değiştirmenin tek yolu var o da doğrudan seçimler.”

Senato’dan Dilma Rousseff için soruşturma ve azil kararı çıkma ihtimali hayli yüksek. Bu durumda 2018’deki seçimlere kadar Devlet Başkanı Yardımcısı Michel Temer’in vekaleten görevi devralması bekleniyor.

Rousseff’in Senato kararıyla dokunulmazlığını kaybetmesi halinde ayrıca devlete ait enerji şirketi Petrobras’la ilgili yolsuzluk soruşturması kapsamında da yargılanmasının da yolu açılabilir. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

AB, Yunanistan’ın kemerini bırakmıyor

SONRAKİ HABER

Ankara Öykü Günleri’ nde Onur Ödülü Buket Uzuner’e

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...