10 Mayıs 2016 17:12

Alevi mahallesine imam hatip ortaokulu

Alevilerin yoğun olarak yaşadığı İzmir Konak ilçesinin Gültepe Semti’nde, Gültepe Ortaokulu, kademeli olarak imam hatip ortaokuluna dönüştürülecek.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Alevilerin yoğun olarak yaşadığı İzmir Konak ilçesinin Gültepe Semti’nde, Gültepe Ortaokulu, kademeli olarak imam hatip ortaokuluna dönüştürülecek. Dönüşümle beraber öğrenciler ve veliler mağdur olacakken, duruma tepkili olan veliler kararı siyasi bulduklarını belirtti. 

Yapılması planlanan yeni anayasadaki laiklik değişikliği tartışmaları gündemde iken, İzmir’de eğitimin gericileştirilmesi politikaları kapsamında 3 ortaokul daha imam hatibe dönüşecek. İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü, iki tanesi Konak’ta, bir tanesi  Karabağlar’da olmak üzere, 3 ortaokulun imam hatibe dönüştürülmesi noktasında karar verdi. 

ÖĞRENCİ ALIMI DÜŞECEK

Dönüşümün en dikkat çeken bölgelerinden biri de Alevilerin ve göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı ve demokrat yapısıyla bilinen Gültepe. Dönüşümle birlikte önümüzdeki eğitim-öğretim yılında Gültepe Ortaokuluna 5. sınıfa kaydedilmesi düşünülen öğrenci sayısı 210 iken, imam hatibin açılması durumunda bu sayı 30’a düşecek. Bu da 180 dolayındaki veli ve öğrencinin mağdur edileceği anlamına geliyor. 180  öğrencinin en yakın ortaokula gitmesi için özel araç veya servis kiralaması gerekecek.

Karara tepkili olan veliler ise harekete geçmiş durumda. İmza kampanyası başlatarak ev ev dolaşan ve binlerce imza toplayan veliler kararın geri çekilmemesi durumunda eylemlere başlayacaklar. Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Gültepe Ortaokulu öğrenci velisi ve Eğitim Emekçisi Yusuf Altun, yakınlarda bulunan Barbaros Hayrettin Paşa İmam Hatip Ortaokuluna ilginin az olduğuna vurgu yaparak “Her yıl 5. sınıfa kayıtlı sadece bir sınıf açılıyor. İnsanlar aman aman imam hatibe kayıt yaptırmıyor. Bu okulun imam hatip lisesine dönüştürüleceğini düşünüyorum. Gültepe’nin siyasi yapısına konjonktürüne uygun değil. Buradaki amaç Gültepe’nin kalbine hançer saptamaktır. Oradaki etnik dokuyu siyasal geçmişi parçalamaktır. İnsanların ihtiyaçları doğrultusunda açılan bir okul değil. İmam hatiplerin lise ve üniversite başarısı ortada” dedi.

‘EN FAZLA 50 ÖĞRENCİ GİDECEKTİR’

Velilerden Akile Gezervardar ise, bölgenin lise ihtiyacına dikkat çekerek şunları söyledi “Burada yapılacaksa bir lise yapılmasının daha mantıklı olacağını düşünüyorum. İmam hatibi istememe gerekçemiz din değil ama biz çocuklarımızı laik bir şekilde yetiştirmek istiyoruz. Ben neden çocuğumu başka yerdeki okula göndereyim. Kararın siyasi olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de artık daha çok ‘din’ adı altında çocuklara baskı kurularak her tarafa imam hatip açmaya çalışıyorlar.”

ÖNCEKİ HABER

Suriye sınırında yaşanan sığınmacı ölümlerine dikkat çekildi

SONRAKİ HABER

Amonyak gazından 5 işçi zehirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...