10 Mayıs 2016 17:06

Suriye sınırında yaşanan sığınmacı ölümlerine dikkat çekildi

İnsan Hakları İzleme Örgütü Suriye ve Rojava'dan Türkiye'ye geçmeye çalışan sığınmacı ölümlerine dikkat çekti.

Paylaş

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) dün yaptığı açıklamada Türkiye askerlerinin, Türkiye’ye geçmeye çalışan Suriyeli mültecilere ateş açtığını, kaba şiddet uyguladığını, bunun sonucunda da ölümler ve ağır yaralanmalar yaşandığını söyledi. İnsan Hakları İzleme Örgütü  “Türkiye makamları Suriyeli sığınmacıları sınırda geri itmekten vazgeçmeli ve sınırdaki askerlerin aşırı güç kullandığı tüm vakaları soruşturmalıdır.” Çağrısı yaptı.

‘SINIRDA YAŞANLAR DEHŞET VERİCİ’

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün görüştüğü mağdurların, tanıkların ve yereldeki Suriyelilerin anlatımlarına göre 2016 yılının Mart ve Nisan aylarında sınırda görevli Türkiye askerlerinin Suriyeli mültecilere ve kaçakçılara uyguladıkları şiddet, biri çocuk beş kişinin ölümüne, 14 kişinin de ağır yaralanmasına neden oldu. İnsan Hakları İzleme Örgütü kıdemli mülteci araştırmacısı Gerry Simpson, “Türkiye’nin üst düzey resmi makamları Suriyeli mültecileri sınırları ve kolları açık halde karşıladıklarını iddia ederken, ülkenin sınırda görevli askerleri onları öldürüyor ve dövüyor. Çatışmalardan ve hedef gözetmeyen savaş halinden kaçan travma içindeki kadın, erkek ve çocuklara ateş açılması gerçekten de dehşet verici” dedi. Açıklamaya göre, Ağustos 2015’ten bu yana bu yana Türkiye sınırı geçmeye çalışan Suriyelileri geri itiyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü Nisan 2016’da, Türkiye’nin bir yıldır devam eden sınır kapatma kararını uygulamakta olan askerlerin, Halep’in kuzeydoğusuna doğru ilerleyen IŞİD’den kaçan Suriyelilere ateş açtığını bildirmişti. 

AB ANLAŞMASINA DENK GELİYOR

Açıklamaya göre,  Suriyeli mültecilere yönelik şiddet ve Türkiye’nin sınırı geçmelerine izin vermemesi, Avrupa Birliği’nin kendi sınırlarını mültecilere kapatmasıyla aynı döneme denk geliyor. 

Mart ayında AB Ankara’yla, Avrupa’ya mülteci ve göç akışını önlemek için Türkiye’deki Suriyelilere yardım amacıyla 6 milyar Avroluk yardım, Türkiye’nin AB üyeliği müzakerelerinin canlandırılması ve Türkiye vatandaşlarına vizesiz seyahat olasılığının önerildiği tartışmalı bir anlaşma gerçekleştirdi. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü “Bu anlaşma sayesinde Avrupa Yunanistan’a tekneyle gelen ve aralarında Suriyelilerin de bulunduğu göçmen, sığınmacı ve mültecileri Türkiye’ye, Türkiye’nin onlar için güvenli bir ülke olduğu gerekçesiyle geri gönderebiliyor. Anlaşma uyarınca AB, Suriye içinde “daha güvenli” alanlar oluşturmak için Türkiye’yle birlikte çalışmayı da taahhüt ediyor.” diyor. Simpson, “AB basitçe kenarda durup, Türkiye’nin mülteci akışını durdurmak için gerçek mermi ve tüfek dipçiği kullanmasını izlemekle yetinmemelidir. AB yetkili makamları, AB’ye gelmek isteyen mültecilere yaktıkları kırmızı ışıkla Türkiye’ye sınırını kapatması için yeşil ışık yaktıklarının ve gidecek hiçbir yeri olmayan, savaştan bitap düşmüş sığınmacılara ağır bir bedel ödettiklerinin farkına varmalıdır” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yine kadın cinayeti, yine tetiği çeken polis

SONRAKİ HABER

Alevi mahallesine imam hatip ortaokulu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...