10 Mayıs 2016 14:57

‘İşçi değil köle istiyorlar!’

Ford Otosan işçileri Türk-İş’e bağlı Şeker-İş Sendikası akıl almaz eylem kararına ve bu eyleme Türk-İş’in verdiği desteğe tepkili.

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Ford Otosan işçileri Türk-İş’e bağlı Şeker-İş Sendikası akıl almaz eylem kararına ve bu eyleme Türk-İş’in verdiği desteğe tepkili. Bir işçi sendikasından beklentinin, sorunların çözümü için mücadele etmek olduğunu belirten Ford işçileri, “Söyleyecek söz bulamıyoruz” dedi. İşin devamlılığı için her zaman işçiden fedakarlık istendiğine dikkat çeken işçiler, bir ay boyunca günde 2 saat ücretsiz çalışma kararının uzlaşmacı sendikal anlayışın geldiği son nokta olarak değerlendirdiler.

9 yıllık bir Ford Otosan işçisi “Böyle bir saçmalığın dünyada bile bir örneği yoktur herhalde. O kadar saçma bir eylem kararı ki söyleyecek bir söz bulamıyorum. Ülkemizde çalışma koşulları zaten ağır, üstelik haftalık çalışma süresi de uzun. Biz saat ücreti karşılığı çalışan işçileriz. Eylem adı altında şimdi işçilerden karşılığını almadan günde 2 saat fazla çalışması isteniyor. İşin devamlılığı için neden hep işçi fedakarlık etsin ki bunlar işçi değil düpedüz köle istiyor” diye konuştu.

Patrona verilen her tavizin yeni tavizler anlamına geldiğini ifade eden 10 yıllık başka bir Ford Otosan işçisi şunları söyledi: “Şeker-İş böyle bir taviz verirse, patron hep daha fazlasını ister. Bu hep böyle oldu. Verilen tavizlerin yeni tavizler getirdiğini biz metal işçileri çok iyi biliyoruz. O nedenle geçen yıl patron sendikası dediğimiz Türk Metal’e karşı harekete geçtik.”

PATRONA HİZMET

Bir sendikadan beklenin sorunlar karşısından mücadeleyi örgütlemesi olduğunu vurgulayan Ford Otosan işçisi “İşçiyi 2 saat fazladan karşılığını almadan çalıştırarak eylem olmaz. İşin devamlılığı için de, özelleştirmeye karşı da, geçici işçiliğe karşı da yapılacak tek şey Türk-İş’e bağlı sendikaların ortak bir karar alarak örgütlü olduğu tüm işyerlerinde üretimi durdurmasıdır. Sendikacılık budur yoksa bunların yaptığının gerçek adı patronlara hizmet etmektir” dedi.

Böyle kararlar alan sendikacılara, bu kararları destekleyen konfederasyon yöneticilerine karşı işçilerin bir an evvel harekete geçmesi gerektiğini dile getiren Ford işçisi şu çağrıda bulundu: “Mücadeleci sendikalar için işçilerin birleşmesi şart. Birleşmeden, sendikal bürokrasiye karşı harekete geçmeden böylesi kararlara daha çok tanıklık edeceğiz. Sendikaların yenilenmesi için mücadeleden yana işçilerin yönetimlere gelmesi lazım.”

ÖNCEKİ HABER

Çakmak gazı koklayan öğrenci hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Belediyenin TİS teklifini kabul etmeyen işçiler eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...