10 Mayıs 2016 12:38

Denizbank'a Zarrab şoku

Türkiye’nin önde gelen özel bankaları arasında yer alan Denizbank’ın başı “kara para” ve “yaptırım” soruşturmaları ile dertte.

Paylaş

 İki yıl önce 3.5 milyar dolara Rusya’nın Sberbank’ına satılan Denizbank’ı bu kez Reza Zarrab zor durumda bıraktı. Halen ABD’de tutuklu bulunan Zerrab’ın, ABD’nin ambargosunu delmek için kullandığı bankalar arasında Türk Denizbank olduğu belirlendi.

Taraf gazetesinin haberine göre Zarrab’ın para transferlerini mercek altına alan ABD, Zarrab’ın Denizbank üzerinden milyonlarca dolarlık para transferi gerçekleştirdiğini belirledi. Bu durum, Zarrab’ın adamlarının ifadesi ile de tescillendi. Şimdi, Denizbank’a ABD’nin yeni yaptırım kararları ile karşı karşıya kalabilecek. Bu durumun bankanın yöneticilerini de olumsuz etkilemesi bekleniyor.

2014’TE ZOR KURTULMUŞLARDI

Denizbank’ın başı, iki yıl önce ABD’nin Rusya’ya uyguladığı Ukrayna ambargosu nedeniyle de belaya girmişti. ABD, Denizbank’ın sahibi olan Rus Sberbank başta olmak üzere Rus devletinin bir çok mali kuruluşuna yaptırım uygulama kararı almıştı. Karar kapsamında, Denizbank’a bazı yaptırımlar uygulandı. Banka yönetiminin yoğun lobi faaliyetleri sonucu yaptırımlar, 2014 yılında kaldırıldı.

Zarrab’ın ABD’de tutuklanması ile birlikte Denizbank ile ilgili ABD’deki dosyanın yeniden açılması söz konusu oldu. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, ise o dönemde yaptığı açıklamada, Denizbank’ın, ABD’nin Rus şirketleri ve iştiraklerine yönelik kısıtlama listesinden, bu ülke nezdindeki yoğun temaslar sonucunda çıkarıldığını bildirmişti.

KREDİLERİ DE GERİ ÇAĞIRIYORLAR

Öte yandan Denizbank, Türkiye ile Rusya arasında kredi geri çağırma krizine de yol açtı. Rus Sberbank’a ait Denizbank’ın, siyasi ortamdan yaşanan gerginliği gerekçe göstererek bazı Türkiyeli firmalarının kredilerini vadesinden önce geri çağırdığı iddia edildi. 

Ekonomi yönetimine, Denizbank ile ilgili bir çok şikayet gitti. Bu gelişme üzerine ekonomi yönetimi, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak geriliminin kredileri geri çağırmada etkisi olup olmadığını araştırmaya başladı. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Randevulu çay alımı çay üreticilerini özele ezdirecek

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da şiddetli patlama 3 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...