09 Mayıs 2016 16:25

Sur'da 160 gündür devam eden ablukanın bilançosu ağır

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde ‘operasyonlar bitti’ açıklamasına rağmen abluka 160. gündür devam ediyor.

Paylaş

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ‘operasyonlar bitti’ açıklamasına rağmen yasak ve asker-polis kuşatması devam ederken, bugüne kadar yaşamını yitirenlerden 73 kişinin cenazesi alınabildi, cenazelere işkence yapıldığı tespit edildi, ailelerine verilmeyen cenazeler var, kent tanklarla yerle bir edildi, binlerce kişi zorla göç ettirildi. Yıkım ve can kayıplarının yanı sıra devletin sürdürmekte ısrar ettiği abluka ve savaş konsepti nedeniyle ekonomi de büyük zarar gördü. İlçede savaş nedeniyle yoksulluk da derinleşti.

73 CENAZE ALINABİLDİ

Sur’da mahallelere dönük tank ve ağır silahlarla gerçekleştirilen saldırılar boyunca onlarca kişi yaşamını yitirdi. Ölenler arasında YPS savaşçıları da var, siviller de. Yaşamını yitirenlerden 73’ünün cenazesi alınabildi. Bu cenazelerden 11’i Sur için Diyarbakır genelinde yapılan eylemlerde polislerce katledilenlere ait. Cenazelerden 42’si toprağa verildi. 31 kişinin cenazesi ise çeşitli hastanelerde DNA işlemleri için bekletiliyor. 24 aile çocuklarının cenazeleri için DNA başvurusu yaptı. Sur’dan çıkarılarak Antep Adli Tıp Kurumuna kaldırılan 8 cenaze ve bir kişiye ait sadece kafa ile Malatya Adli Tıp Kurumuna kaldırılan 7 cenaze kimsesizler mezarlığına defnedildi. Sur’dan çıkarılan cenazelerden 2’si Elazığ, 13’ü ise Diyarbakır’daki hastanelerde tutuluyor.

MEYA-DER: CENAZELERE İŞKENCE YAPILDI

160. günü geride bırakan kuşatma boyunca birçok cenazeye işkence yapıldığını söyleyen Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği (MEYA-DER) Diyarbakır Şube Eş Başkanı Hasan Pençe, yaşamını yitirenlere ve ailelerine işkence edilerek direnişin intikamının alınmaya çalışıldığını söyledi. Cenazelerini almak için yapılan başvurular sırasında ailelere hakaretler edildiğini belirten Pençe, “Diğer yandan hastanelerde cenazelere yapılan işkencelere tanıklık ettik. Cenazelerin yüzü soyulmuş, kafaları ezilmiş, vücuduna yüzlerce kurşun sıkarak parçalanmış ve tanınmaz hale getirilmiş. Yapılan işkenceyi gördükçe biz insanlığımızdan utandık” dedi.

‘KİMSESİZLER MEZARLIĞINA DEFNEDİYORLAR’

Sur’da yaşamını yitirdikten 28 gün sonra alınabilen Mesut Seviktek ve İsa Oran’ın cenazelerine yapılan işkenceleri hatırlatan Pençe, “Cenazelerin yüz derisi yüzülmüştü. Vücutlarında onlarca kurşun izin vardı. Aileler DNA örnekleri vermesine rağmen cenazeler herkesten habersiz kimsesizler mezarlıklarına gömülüyor. Cenazelerini bekleyen ailelere ikinci bir işkence yapılıyor. İnsanların içi öfkeyle dolu. İnsanların tepki göstermeyeceğini sanmayın. Bir anda patlarlar ve bunun önünü alamazsınız. Bu yüzden hassasiyetle yaklaşın”dedi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Çocuklarının cenazesi için 130 gündür nöbetteler

SONRAKİ HABER

TKP/ML TİKKO gerillası Tekgöz toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...