09 Mayıs 2016 16:38

Çocuklarının cenazesi için 130 gündür nöbetteler

Sur'da yakınlarının cenazelerine ulaşamayan ailelerin nöbeti 130 gündür sürüyor.

Paylaş

Sur'da devam eden sokağa çıkma yasağı boyunca çıkan çatışmalarda ya da devletin mahallelere dönük tank atışlarında çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. Birçok cenaze ise hâlâ ailelerine teslim edilmedi. Ailelerin kimi çocuğunun, kimi kardeşinin, kimi eşinin, kimi de yeğeninin cenazesini alabilmek için 130 gündür, nöbette. Hepsinin tek talebi başında dua edebilecekleri bir mezar taşı.

Ailelerin nöbet eylemi, 23 Aralık 2015’te yaşamını yitiren Mesut Seviktek ve İsa Oran’ın cenazelerinin verilmemesiyle başladı. 2 Ocak’ta İHD Şubesinde başlatılan açlık grevi 19 gün sonra Oran ve Seviktek’in cenazelerinin teslim edilmesinin ardından Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda nöbet eylemine dönüştürüldü. Bu süre zarfında yaşamını yitiren ve cenazeleri alınamayanların sayısı 10’a yükseldi. Sümerpark’ta yaklaşık 2 ay boyunca nöbet eylemini sürdüren aileler daha sonra çocuklarına yakın olabilmek için kuşatma altındaki mahallelere 100 metre mesafedeki Dicle Fırat Kültür Merkezine geçti.

Erhan Keskin, Erdal Tekin ve Velat Bilen’in cenazeleri 30 Mart günü Sur’dan çıkarıldı. Elazığ Adli Tıp Kurumuna götürülen cenazelerin DNA işlemlerinin ardından 22 Nisan günü teşhis edilerek son yolculuklarına uğurlandı. Ramazan Öğüt, Rozerin Çukur, Gündüz Akmeşe, Turgay Girçek, Hakan Aslan, Mahmut Oruç, Cihat Morgül’ün aileleri hâlâ cenazelerine kavuşacak günü bekliyor.

‘BU ACIMA RAĞMEN BARIŞ İSTİYORUM’

7 Ocak’ta katledilen kızı Rozerin’in cenazesini isteyen anne Fahriye Çukur, “Tanklarıyla, ağır silahlarıyla kuşatma altına aldılar Sur’u. Çocuklarımızı katlettiler. Yavrusunu kaybetmiş bir anneyim, ağlıyorum, geziyorum, çocuğumu arıyorum. Ben bu evlat acısını gördüm başkası görmesin. Ben bu acıma rağmen yine de barış istiyorum. Bütün analar bir olsun barış istesinler” diyor.

2 Şubat’ta Fatihpaşa Mahallesi’nde henüz 14 yaşındayken öldürülen Cihat Morgül’ün annesi Kadriye Morgül ise “Bu kuşatmayı uzatmalarının sebebi nedir? Canımız zaten gitmiş. İnsanları daha fazla üzmesinler. Cenazelerimizi istiyoruz” diyor. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Göç ettirilen aileler: Sur’dan vazgeçmeyiz

SONRAKİ HABER

Sur'da 160 gündür devam eden ablukanın bilançosu ağır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...