10 Mayıs 2016 00:09

Metal direnişi, işçi sınıfının neler yapabileceğini gösterdi

Metal direnişinin yıl dönümünde, Gebze'de kurulu bulunan İnci Plastik işçileriyle bir araya geldik.

Paylaş

Damla ULUDAĞ
Gebze

“Türk Metal Sendikası sektörde ağırlıklı gücü oluşturuyor bunun farkındayız. Başlattığımız mücadele zor bir mücadele ancak kalkıştığımız mücadele kolay olsaydı sarı sendikalardan bir farkımız kalmazdı. Bu mücadele her ne kadar metal işçilerininmiş gibi gözükse de işçi sınıfının mücadelesidir. 12 yıldır AKP iktidarının işçiler ve çalışanlar adına hiçbir yaptırımı yok bu nedenle mücadelemiz aynı zamanda siyasal bir mücadeledir.” Metal direnişinin yıl dönümünde bir araya geldiğimiz Gebzeli metal işçisi bunları söylüyor.
Metal direnişi sadece metal işçilerine değil farklı sektörlerden mücadeleye atılmak isteyen işçilere de ilham kaynağı oldu. Bu fabrikalardan biri de tekstil söktöründe bulunan İnci Plastik. İşçilerin talepleri doğrultusunda sözleşme taslağı hazırladıkları için 2 temsilcileri önce Öz İplik-İş tarafından görevden alındı, ardından da patron tarafından işten atıldı. İşçiler şimdi hem temsilcilerinin geri alınması için hem de başlayan sözleşme sürecinin talepleri doğrultusunda sona ermesi için mücadele veriyor.

SADECE RENAULT’NUN DEĞİL TÜM İŞÇİLERİN SORUNU

İnci Plastik Fabrikası İşyeri Temsilcisi Önder Demir tekstil sektöründe olmalarına karşın metal direnişinin fabrikalarda büyük bir etkisinin olduğunu belirtti. “En başta işçi kimliğimizi hatırlamamıza ve işçi sınıfı olarak neler yapabileceğimizi görmemize büyük bir etkisi oldu” diyen Demir şunları söyledi: “Renault eylemlerinin başlama sebeplerine baktığımız zaman aslında bunların yalnızca oraya özgü sorunlar değil bütün fabrikalarda yaşanan sorunlar olduğunu görüyoruz. Oradaki ayaklanma birçok firmada olduğu gibi bizlerin de hak arama mücadelesine başlamamıza rol model olmuştur. Aynı dönemlerde biz de bağlı bulunduğumuz sendikaya karşı demokrasi mücadelesi vermeye başladık fakat eylem boyutunda olmadığı için sesimizi duyuramadık.”

ÖNCEKİ HABER

Arçelik-LG işçisi: Dayanışma ve birlikle kazanabiliriz

SONRAKİ HABER

Anadolu Otoyolu'nda 3 aylık yol çalışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...