10 Mayıs 2016 00:43

Arçelik’te bordro oyunu

Beylikdüzü Arçelik Elektronik İşletmesinde çalışan işçiler, fabrikada yaşananları Evrensel'e yazdılar.

Paylaş

Bir grup Arçelik işçisi
İstanbul

Merhaba Evrensel okurları;
Biz uzun süredir fabrikamızdaki gelişmeleri sizlerle paylaşıyoruz. Diğer metal fabrikalarındaki gelişmeleri de takip ediyoruz.
Beylikdüzü Arçelik Elektronik İşletmesinde maaş bordrosunda yeni dönem var. Yıllardır insan kaynakları tarafından hazırlanan bordrolar üretim alanlarında vardiya amirlerinin odalarına gelir, ordan da tüm ekip sözcüleri veya malzemeciler tarafından dağıtılırdı. Mayıs ayı itibari ile bu uygulama son buldu, artık maaş bordrolarını işçiler kendileri fabrikanın çeşitli noktalarına konulan elektronik makineler üzerinden almaya başladı. Bunu sıradan bir olay gibi görebilirsiniz ya da işletmenin yeni bir uygulaması olarak da tanımlayabilirsiniz. Ama durum hiç de öyle göründüğü gibi masumane değil.
Bu uygulamaya geçişi Türk Metal Sendikası talep ediyor ve işletme de hemfikir olacak ki hayata geçiriyor. Burada amaç her işçinin kendi maaş bordrosunu görmesi diğer işçilerin saat ücretlerinden haberdar olmamasını sağlamak. Geçtiğimiz sözleşme döneminde saat ücretlerine yapılan ücret zamları sonrası bazı işçilerin saat ücretlerinin yüksek olması tepkilere yol açmış bazı maaş bordrolarının fotoğrafları sosyal medya aracılığı ile fabrikada ciddi gündem olmuştu. 2017 sözleşmesi yaklaşırken sendika da işveren de bu huzursuzluğun önüne geçmek için, her işçi kendi bordrosunu kendi alsın kimse kimsenin saat ücretini öğrenmesin diye bu uygulamayı istemektedir. Fabrikada saat ücreti yüksek olan birkaç eski işçi dışında ücretler asgari ücret seviyesine inmiş durumda. 8 yıllık işçi ile 7 aylık işçi aynı ücreti alıyor. Bu uygulama ile işçiler arasındaki bireyselliği  körükleyerek işçilerin birbirinden habersiz olması planlanmakta. Siz ne yaparsanız yapın biz her şeyin farkındayız korkunun ecele faydası yok. Bizim de artık kaybedecek bir şeyimiz yok. Fabrikanın Çerkezköy’e taşınma dedikoduları bu aralar tekrar gündeme geldi. Neler olacak önümüzdeki dönem göreceğiz. 2017 sözleşmesini oldu bittiye getiremeyeceksiniz bunu bilin. Biz Arçelik Elektronik fabrikasında çalışan işçiler olarak bu oyunun farkındayız bilginize...

ÖNCEKİ HABER

Söyledikleriyle yaptıkları arasında fark var

SONRAKİ HABER

Rousseff için yeni oylama kararı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...