10 Mayıs 2016 00:15

UEFA, ‘Kosova, Sırbistan’dır’ tezine inanmıyor

Kosova, 55. üye olarak, UEFA’nın turnuvalarında yer alacak.

Paylaş

Hakan KARAKOCA

17 Şubat 2008’de bağımsız olan Kosova, bugünlerde 108 ülke tarafından tanınan bir gerçekliğe kavuşmuş durumda. Yunanistan ve Kıbrıs, Makedonya sorunu nedeniyle Sırbistan ve Rusya ise Balkan politikaları nedeniyle Kosova’yı tanımıyor. Sırbistan için Kosova hâlâ kendi toprakları içinde bir bölge. “Kosovo je Srbija” sloganını tüm Sırp milliyetçilerinde ve Sırbistan’daki statlarda görebilmek mümkün. “Kosova, Sırbistan’dır” da onların gerçeği. Bu nedenle bu slogan üzerinden dönen kısır tartışmalara sahne oluyor gündem. Öte yandan Kosova tanınırlık adına tek tek uluslararası spor federasyonlarına başvuruyor ve kabul ediliyor. Sırbistan basınında her seferinde “skandal” başlığıyla duyurulan bu haberlerde Avrupa ülkelerini suçlayıcı bir dil kullanılıyor.

FUTBOL DEĞİL, POLİTİKA KONUŞTU

Son olarak Kosova, UEFA üyeliği için başvuruda bulundu ve geçtiğimiz hafta bu başvuru görüşüldü. Kosova Futbol Federasyonu Başkanı Fadil Vokrri, spor ve özgürlük temalı bir konuşma yaparken, üyelerin kanına girmişti. Sırbistan Futbol Federasyonu Başkanı Karadzic ise ilk cümle olarak “Kosova, Sırbistan’ın bir parçasıdır” girişiyle salonu selamladı. Karadzic’e göre Priştine’de oynanacak bir maçta güvenlik garantisi yoktu ve Kosova’nın kabulü futbolu daha da politikleştirecekti. Ardından gelen Arnavutluk temsilcisi ise Karadzic’e karşı yaptı konuşmasını; “Kosova , Sırbistan’ın bir parçası değil; ete kemiğe bürünmüş bir gerçekliktir” dedi.

Politik argümanlar üzerinden süren tartışmada, gizli oylamaya karar verildi. 26’ya 24 kabul oyuyla üyeliğe hak kazanan Kosova büyük bir sevinç yaşarken, Sırbistan’da bu bir “skandal” karar olarak kabul gördü. CAS’a başvuracak olan Sırbistan aynı zamanda Bosna Hersek içerisinde yer alan Sırp Cumhuriyeti (Republika Srpska) kartını oynamak istiyor. “Kosova üye olabiliyorsa, Sırp Cumhuriyeti de UEFA üyesi olabilir” fikri etrafında şekillenen temelsiz hipotez şimdilik Balkan futbol kamuoyunu güldürmekten öte gidemedi.

İSVİÇRE VE ARNAVUTLUK DAĞILABİLİR

Kosova’nın kabulü ise birkaç soruyu beraberinde getirdi. Kosova doğumlu olan ya da aile kökenleri Kosova’da olan birçok oyuncu Avrupa’da futbol oynuyor. Bunların büyük kısmı da Arnavutluk ve İsviçre Milli Takımı bünyesinde yer alıyor. Bu oyuncuların Kosova’yı seçme hakları var. Berisha, Dzemaili, Lorik Cana, Shaqiri, Granit Xhaka, Behrami, Adem Januzaj gibi isimler ilk akla gelenler. Hatta Goal.com’un yaptığı hayali ilk 11’de Beşiktaş’ın Kosova kökenli oyuncusu Necip de yer buldu. Bu oyuncuların toplu halde yer değiştirmeleri özellikle İsviçre ve Arnavutluk’u bir hayli zayıflatacak. Bu oyuncuların olası yer değişimleri birçok dengeyi altüst edebilir. Ayrıca önümüzde 2018 Dünya Kupası elemeleri var. Kosova’nın buraya dahil edileceği ve Türkiye ile aynı grupta yer alması muhtemel. Sırbistan’da öfke dinmiyor tabi ki. Pazar günü Olympiakos ile Kızıl Yıldız’ın oynadığı hazırlık maçında UEFA’ya büyük tepki vardı. “UEFA teröristleri destekliyor” koreografisiyle Kosova kararını hedef alan Sırp taraftarların öfkesi dineceğe benzemiyor.
Gerçek olan şu ki Kosova, 55. üye olarak, UEFA’nın turnuvalarında yer alacak. UEFA’ya düşen görev ise Arnavutluk ile Sırbistan’ı aynı gruba düşürerek yaptıkları hatayı bir kez daha tekrarlamamaları olacak.

ÖNCEKİ HABER

Cameron: AB'den çıkarsak barış riske girer

SONRAKİ HABER

Ertuğrul Mavioğlu: Özgür habercilik için nöbetteyim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...