09 Mayıs 2016 12:02

Göçmenlik sınırlarını zorlayan uygulama: e-ikamet

İnternet ülkesi olarak bilenen Estonya, verdiği göçü e-ikamet uygulamasıyla durdurmaya çalışıyor.

Paylaş

Geçirdiği köklü dijital dönüşümle kendinden internet ülkesi diye bahsettiren Estonya, yaptığı birçok yeniliğe rağmen beyin göçünü engelleyemiyor. E-ikamet çözümüyle göçü tersine çevirmeyi uman Estonya, insanların ülkede iş kurması için Estonya’ya gitme zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.

Webrazzi’de yer alan habere göre, Estonya’nın verdiği göçü dengeleyebilecek sayıda girişimciyi çekmesini amaçlayan e-ikamet programı, 2025 yılına kadar 10 milyon e-mukime ulaşmayı hedefliyor. Bugüne kadar programa başvuranların sayısı ise yaklaşık 10 bin. Ülke e-mukimlere şirketlerini online kaydettirme, ülkeyi ziyaret etmeye gerek kalmadan ülkeden bir bankada hesap açma ve vergilerini online ödeme gibi kolaylıklar sağlıyor.

KURUMSAL VERGİ SIFIR

E-mukimlere dijital bir kimlik sağlayan Estonya’da yapılan resmi online işlemlerde kullanabileceğiniz şifreli bir anahtarınız bulunuyor. Böylelikle offline imzanıza duyulan ihtiyaç ortadan kalkıyor. Bununla birlikte kayıt işlemleri sırasında ülkede fiziksel bir adres sağlama gerekliliği sizin yerinize sanal bir adres alabilecek aracı şirketlerle çözülmeye çalışıyor. Estonya hükümeti bu süreci olabildiğince kolaylaştırmak için çalıştığını her fırsatta belirtiyor. Kurumsal vergi oranının sıfır olduğu ülkede, gelir vergisi oranı yüzde 20. Bugüne kadar e-mukimler tarafından 500 yeni şirketin kurulduğu Estonya’da, bu vatandaşlar tarafından yönetilen şirketlerin toplam sayısı bine çıkmış.

E-ikametin e-vatandaşlıkla aynı anlama gelmediğini ve AB vatandaşlığı için bir geçiş kapısı olarak düşünülmemesi gerektiğini hatırlatan Estonya’nın sistemi yine de örnek bir uygulama oluşturuyor. Ülke programı geliştirmek için bu yıl bir de e-ikamet hackathon’u düzenliyor. Programla ilgili detaylar ve başvuru için e-ikametgah sayfasını görebilirsiniz. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Cinnia: İfritin Diyeti

SONRAKİ HABER

AKP'nin yeni genel başkan adayı haftaya açıklanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...