09 Mayıs 2016 06:29

Halk ‘hayır’ dedi ama SYRIZA’dan AB ve IMF’ye yine evet!

Yunanistan’da SYRIZA Hükümeti AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF (troyka) tarafından dayatılan yasalara, gece yarısı meclis oturumuyla ‘evet’ dedi.

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Sosyal güvenlik ve vergi yasalarında değişiklikler öngören yasatasarısı mecliste görüşülürken, meclis önünde ise kitlesel gösteriler vardı. Yasa tasarısının meclise getirildiği cuma gününden pazar akşamına kadar Yunanistan’ın bütün kentlerinde ve çok sayıda ilçesinde yüzbinlerce emekçi sokaklara dökülerek hükümete, kapitalist krizinin faturasını üstlenmeyecekleri mesajını iletmişti. 
Açıklama yapan Tabipler Birliği, Gazeteciler Cemiyeti, Mühendisler Odası ve İktisatçılar Birliği ise üyeleri olan ve ‘Evet’ oyu kullanan milletvekillerinin üyeliklerine son verileceğini duyurdu. 

YÜZ BİNLER SYRIZA’YI UYARMIŞTI

Başkent Atina’nın farklı alanlarında dün akşam saatlerinde bir araya gelen yaklaşık yüz bin işçi, emekçi, işsiz, genç, kadın, serbest meslek sahipleri, emekliler meclisin bulunduğu Sintagma Meydanına yürüdü. AB, IMF ve hükümet karşıtı çok sayıda pankartın taşındığı ve sloganın atıldığı gösteri gece geç saatlere kadar dağılmadı. 

Polisin ”güvenlik önlemi” gerekçesiyle kortejlere kadar sokulması tepkilere yol açtı ve polisle göstericiler arasında kısa süren arbedeler yaşandı. Polis arbede sırasında çok sayıda gaz bombası atarak kitleyi dağıtmak istedi. Bir süre meydandan ayrılan göstericiler yeniden alana dönerek gösteriye devam etti. Polisin saldırısı sırasında Halk Birliği üyesi iki kişinin yaralandığı açıklandı.

GREV PAZAR GÜNÜ DE SÜRDÜ

Bu arada toplu taşıma ve deniz taşımacılığı sektöründe grev de devam etti. Paskalya tatili nedeniyle iş kaybına uğradıkları gerekçesiyle ticari işletmelere pazar çalışma izni verilmesi sendikalar tarafından tepkiyle karşılandı ve işçiler büyük mağaza zincirleri önüne giderek işçileri iş bırakmaya çağırdı. Mağazaların hemen hepsi kapatıldı. 

Selanik kentinde ise gösterilerin dağılması sırasında bir grubun SYRIZA binasına molotof attığı, grupla polis arasında kısa süren çatışma çıktığı açıklandı.  

AB DAHA FAZLA TASARRUF İSTEDİ!

Öte yandan Avrupa Birliği yetkili kurumlarının, Yunanistan Hükümeti’nden orta vadeli ekonomik hedeflerde bütçe fazlalığı olmaması durumunda, 3.6 milyar avroluk yeni tasarruf önlemleri alması konusunda taahhütte bulunmasını istedikleri belirtildi. 

MECLİSTE GERGİN ANLAR

Mecliste süren görüşmeler sırasında ise gerginlikler yaşandı. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) adına konuşma yapan Tanasis Pafilis, SYRIZA’yı “sermaye politikalarını uygulamak”la suçladı ve “Emekçi hak ve kazanımlarının kasabı olarak tarihe geçeceksiniz” dedi. Ana muhalefet partisi Genel Başkanı Kiryakos Miçotakis da SYRIZA Hükümetini cunta yıllarından sonraki “en yeteneksiz, en tehlikeli hükümet” olarak tanımladı. Miçotakis ayrıca bir an önce erken seçime gidilmesi gerektiğini söyledi. 

SYRIZA: ANCAK BU KADAR YAPABİLDİK

Başbakan Aleksis Çipras, ana muhalefet partisi başkanına verdiği yanıtta “Sizin ateşe attığınız kestaneyi biz ateşten çıkarmaya çalışıyoruz” dedi. Çipras ayrıca, “Sıkı pazarlıklar yaptık, kanadık, yaralandık ama Yunan halkına samimi olarak bu kadarını yapabildik dedik” diyerek bir kez daha troyka anlaşmaları dışında başka bir alternatif olmadığı mesajını vermeye çalıştı. 

YASAYI GECE YARISI GEÇİRDİLER

Gece yarısı sıralarında ise oylamaya geçildi. Yapılan oylamada 153 ‘Evet’ oyu çıktı. 4 milletvekilinin oylamaya katılmadığı, geriye kalanların tümünün ise ‘Hayır’ oyu verdikleri  açıklandı. Yunanistan parlamentosu 300 milletvekilinden oluşuyor. 

ODALAR O VEKİLLERİ ÜYELİKTEN ATIYOR

Tabipler Birliği, Gazeteciler Cemiyeti, Mühendisler Odası ve İktisatçılar Birliği yaptıkları açıklamalarda üyeleri olan ve ‘Evet’ oyu kullanan milletvekillerinin üyeliklerine son verileceğini duyurdular. 

ÖNCEKİ HABER

WhatsApp’tan bir yenilik daha

SONRAKİ HABER

Yaptıkları eğitim materyallerini okula hediye ettiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...