27 Nisan 2012 15:29

Direniş alanından 1 Mayıs’a

Direnişteki Billur Tuz ve Savranoğlu işçileri bu yıl ilk kez 1 Mayıs’a katılacak. Bunun heyecanını yaşayan işçiler, tüm işçileri haklarını almak üzere birleşmeye ve 1 Mayıs’a katılmaya davet ediyorlar. Billur Tuz işçileri, Çiğli Organize’deki örgütlü örgütsüz tüm işçileri

Direniş alanından 1 Mayıs’a
Paylaş
Emine Uyar

Billur Tuz işçilerinden Mehtap Tekin, geçen yıl 1 Mayıs’ın kendileri için tatil günü olduğunu ifade ederek, “O gün işe gitmedik, tatil olarak değerlendirdik. Anlamını bilmiyorduk” dedi. Bu yıl direnişle birlikte işçilerin güçlerini birleştirmeleri gerektiğini öğrendiklerini dile getiren Tekin, “1 Mayıs’ın tarihine dair de bilgim yok. Daha önce de herkesin alanlarda toplandığını biliyorduk ama ne amaçla toplandığını bilmiyorduk. Biz şunu anladık ki, mücadele ve birleşmek önemli. Herkesin katılmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Billur Tuz işçilerinden Raşide Göknur pek umutlu değil. Ama ısrarcı. Billur Tuz’da çalışmakta olan işçilerin 1 Mayıs’a gelmeleri gerektiğini belirterek, “110 günden beri direnişteyiz. Görsünler bizi, sesimizi duysunlar. Herkes birleşsin ve hakkını arasın. Eninde sonunda olacak bu iş” dedi.

Ömer Görgüç de, sendikaları Tek Gıda-İş öncülüğünde 1 Mayıs’a katılacaklarını belirterek,  “Tüm işçilerin bayramı 1 Mayıs. Dolayısıyla bütün işçilerin katılmasını istiyoruz. Bütün işçiler katılır hakkını ararsa ancak işverenlerin zulmünden kurtulabiliriz. Daha önce 1 Mayıs’ın ne olduğunu bilmiyorduk” dedi.

BİRLEŞELİM Kİ KAZANALIM

Savranoğluİşçisi Mustafa Yavaş, 1 Mayıs’ta taleplerinin, sendika hakkının tanınması, işten çıkartılanların geri alınması, işsizlere iş verilmesi olacağını ifade ederek bütün işçilere, “Birleşin ki kazanalım” çağrısında bulundu. Daha önceki 1 Mayıslarda hep çalıştığını anlatan Yavaş, “Geçen yıl resmi tatil ilanı edildi ama biz yine çalıştık. İşçilerin bayramı olduğun biliyordum. Katılmayı istiyorduk ama katılamıyorduk” dedi.

Yine Savranoğlu işçisi Aydın Gençaslan, 1 Mayıs’a daha önce sadece bir kere katıldığını belirterek şunları söyledi: “1 Mayıs’ın anlamı ve önemi büyük bizim için. Bütün işçi sınıfının orada olması gerekiyor. 265 gündür yasal hakkımız için direniyoruz. Bu bence uzun yıllar boyu işçi mücadelesindeki bir boşluğun sonucu. İşçiler üzerinde kurulu bir baskı var, ekmek korkusu ile terbiye etmeye çalışıyorlar. Üretimden gelen gücümüzü kullanmamız, sağcısı-solcusu, alevisi-sünnisi, Kürt’ü-Türk’ü birleşmemiz gerekiyor. İşçi sınıfının hakkını alabilmesi için tavrımızı koymamız gerekir. Savranoğlu’da direnişte 45 işçi arkadaşımız var ve hiçbirisi daha önce 1 Mayıs’a gitmedi. Bütün gücümüzü ortaya koymamız lazım” dedi.

KOMŞULARINI DA GETİRECEKLER

Savranoğlu’dan Erdal Bahadır da, 1 Mayıs’ın her işçi için güzel geçmesini istediğini belirterek, “Herkes için özgürlük istiyorum, herkesin eşit olmasını istiyorum. Biz direnişimiz boyunca çok şey öğrendik. Sadece iş konularını değil, sınıfın ayrılmadan birlik olması gerektiğini öğrendik. 1 Mayıs’a nasıl katılacağımıza dair toplantı yaptık. Komşularımızı, bu süreçte yanımızda olan insanları 1 Mayıs’a da getireceğiz. Eşimi getirmek isterdim ama hamileliğinin son aylarında gelemeyecek. Herkesin o gün üzerine düşeni yapacağına inanıyorum” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ankara 1 Mayıs’a hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Bu ne biçim ‘hack’aye böyle?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...