09 Mayıs 2016 00:54

Kilisliler öfkeli: İşte girdik savaşa, ne oldu şimdi?

IŞİD saldırılarının hedefi olan Kilis’te halk öfkeli. Vatandaşlar, Hükümetin savaş politikasının faturasını ödediklerini söylüyorlar.

Paylaş

“Kilis saldırı altında acele edin, ölüyoruz” ilanı ile çığlıklarını Türkiye’ye duyurmaya çalışan Kilisliler, hükümete öfkeli. “Cenaze dolayısı ile kapalıyız. Kilis öldü başımız sağ olsun”, “Hükümetin sorumsuzluğundan dolayı kapalıyız” dövizlerinin işyerlerine asıldığı kentte yaşam durmuş durumda. DİHA’ya konuşan Kilisliler, hükümetin Suriye politikalarının faturasını ödediklerini ifade etti. 

IŞİD saldırılarının sadece Kilis’e yönelik olmadığını, Kilis üzerinden tüm Türkiye’nin savaşa dahil edildiğini kaydeden Ömer Sevdi isimli esnaf,  “Türkiye Suriye’de savaşa girmek istiyordu, işte girdik savaşa ne oldu şimdi? İktidarda olanların başı göğe mi yükseldi? Halk bu savaştan ne kazandı? Her şeyden önemlisi bizim Suriye’de ne işimiz vardı da bu savaşa dahil olduk?” diye sordu. Sevdi, “Bu kadar beslediğiniz çeteler eninde sonunda geldi bizi vurdu. Bunun böyle olacağı belliydi zaten” şeklinde konuştu. 

Medyanın Kilis’i yeterince yansıtmadığından şikayetçi olan Baki Aslan isimli esnaf, “Medyanın kendini satmaması gerekir. gerçekleri yazması gerekir” diyerek isyan etti. Kentte yaşayamaz durumda olduklarına dikkat çeken Baki Aslan, “İş yapmamız çok önemli değil. İnsanlar ölüyor, ama yetkililer hala sessiz. Bu sessizlik kaç can öldükten sonra bitecek” diyerek tepki gösterdi. Baki Aslan, “Bize saldıran IŞİD terör örgütü ama hükümet bunları terör bile saymıyor. Esad’ı devirmek istiyor ama kendi beslediği teröristler bize saldırıyor buna anlam vermek çok zor” dedi. 

Esnaf  Aladdin Aşçı da, tepkili: “Bugüne kadar 21 insan öldü bu insanların günahı neydi. Neden öldüler bu insanlar. Kilis’i sattınız mı, söyleyin bizde bilelim ve bu kadar kaygılanmayalım” diyerek yaşanlara isyan etti. Türkiye’nin kendi içindeki krizleri çözmeden başka ülkeler de kriz yaratmasının hiç kimseye fayda sağlamadığını yeni gördüklerini söyleyen Medine Dinmez ise,  Ortadoğu ülkelerinde krizler baş gösterdiğinde Recep Tayip Erdoğan’ın “NATO’nun Libya’da ne işi var?” diye tepki gösterdiği hatırlatarak Erdoğan’a şöyle dedi: “Senin Suriye’de ne işin var? Neden bu çamuru bizim üzerimize attın?”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkeyi ateşe attığını söyleyen Naci Sönmez ise, “Türkiye’de ne huzur kaldı ne de istikrar. Eğer kendi istikrar ve huzurlarından söz ediyorlarsa diyecek bir şeyimiz yok ama ülkenin hiç bir şeyi kalmadı” diye konuştu. Yaşananların tek sorumlusunun AKP İktidarı olduğunu vurgulayan Sönmez, “Kilis’i bu hale getirenler bir gün mutlaka hesap verecek” dedi.

NEREYİ BOMBALADIKLARI BELLİ DEĞİL

 

KİLİS’te artan saldırılar nedeniyle, halk göç etmek zorunda kalıyor. Yurttaşlar yanlarına alabildikleri eşyaları ile kenti terk ederken, kentte ticaret durdu. 21 kişinin can verdiği IŞİD saldırılarına ilişkin “Misli ile karşılık veriyoruz” diyen hükümetin açıklamalarının güven vermediğini belirten kitle örgütü temsilcileri “Ölüyoruz, çözüm bulun” diye seslendi. Kilis’in kaderine terk edildiğini söyleyen CHP Kilis İl Başkanı Abidin Uslu, “Ülkede hükümet yok. Başbakanı, Cumhurbaşkanı azletti. Anayasa askıya alındı. Cumhurbaşkanı yetkisi olmadığı halde siyasete karışıyor. Kilis’e bombalar atılıyor, Erdoğan muhtarlarla bir arada. Ne hikmetse Kilis hiç gündeminde değil. Sınırda her gün ‘bombalıyoruz diyorlar’ nereyi bombaladıkları belli değil” şeklinde konuştu. Yaşanan saldırılara karşı seslerini duyurmaya çalıştıklarını söyleyen Kilis Baro Başkanı Muammer Fazlı Ağaoğlu ise, “Kilis’te şu anda kimse siyaseti konuşacak durumda değil. Çünkü öncelikle can güvenliğimiz yok, bundan daha öte bir şey var mı?” diye tepki gösterdi. Kilis Sanayi ve Ticaret odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdal Öndeş ise, devletin bu konuda üzerine düşeni yapması gerektiğini belirterek, “Savaş ekonomiyi etkilemedi, tamamen bitirdi. Her şey durmuş durumda; mağazalar kapalı, iş yerleri kepenk açmıyor, insanlar şehri terk ediyor. Kilis halkı perişan durumda. Tüm Türkiye’nin bizim sesimizi duyması lazım” diyerek kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı. (Kilis/DİHA)   

ÖNCEKİ HABER

Termikel’de ne yapmalı ve metal fırtına

SONRAKİ HABER

Antalya Belediyesi'nde, isimsiz ihbarla memuriyetten attılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...