08 Mayıs 2016 15:20

6 Mayıs’tan bugüne her işçi direnişinde Denizler yaşıyor!

3 fidan idam edilişlerinin 44. Yılında Mersin’de 68’ler Barış ve Kardeşlik ormanında yapılan etkinliklerle anıldı.

Paylaş

Anma etkinliğine Emek Partisi(EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, HDP milletvekili İbrahim Ayhan, CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı ve birçok siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri ile yüzlerce genç katıldı. 

Anma etkinlikleri EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı ve 68’liler Derneği yöneticileri ve diğer konukların 3 Fidan Anıtı’na karanfil bırakmasıyla başladı. Anıt önünde kısa bir açılış konuşması yapan Mersin 68’liler Derneği Başkanı Selçuk Polat ‘68’de Denizlerle birlikte mücadeleyi yükseltirken onları katledildiğini söyleyerek 44 yıldır denizlerin mücadelesini sürdürdüklerini belirtti. “68’de egemenleri nasıl sıkıştırmışsak bugünde aynısını yapabiliriz” diyen Polat ülkenin zifiri bir karanlığa gittiğini ve karanlığı 68 işçi sınıfı,emekçiler aydınlar ve gençlerle yenebileceklerini ifade etti. 

‘İŞÇİNİN DERDİ NEYSE ONLARIN DA DERDİ O İDİ’

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan  yaptığı konuşmada Denizleri onlardan aldıkları  mücadele ateşiyle andıklarını söyledi. Gürkan Denizlerin idamına imza verenlerin lanetle nefretle anıldığını Denizlerin ise mücadelenin sıcaklığıyla halkın sevgisiyle 44 yıldır anıldığını ifade etti. Denizler denince 68 kuşağı döneminde verilen mücadelenin tamamının anlamaları gerektiğini söyleyen Gürkan “Onların bugün mücadelesinin sıcaklığını bugüne taşıyan koşullar halkın davasına bağlılıklarıydı, işçinin emekçinin derdi neyse ezilenlerin derdi neyse aynı zamanda onlarında derdinin o olmasıydı. Yine  onların mücadelesini bugüne taşıyan koşullar birbirine bağlılık birbirleri için ölümüne var olma duygusuydu” diye konuştu. 

‘SADECE İŞÇİ SINIFININ DEĞİL TÜM EZİLENLERİN EVLADIYDI’

6 Mayıstan bugüne her işçi direnişinde Denizlerin yaşadığına tanıklık ettiklerini belirten Gürkan TEKEL direnişinde, madenci yürüyüşünde, metal fırtınasında ve sanayi havzalarında diktatörlüğe ve köleliğe karşı Denizlerin bugün yaşadığını vurguladı.Bugün hakim sermaye düzeninin  halkın biat etmesiyle yetinmediğini söyleyen Gürkan sermayenin halkı köleleştirmek istediğini bunun için de kölelik yasalarını bir bir meclislerinden çıkardıklarını belirtti. Gürkan “İşte bu kölelik yasalarına direniş mücadelesinde Denizler yaşıyor. Biliyoruz ki Denizler sadece işçi sınıfı ve emekçilerin evladı değildi bütün ezilenlerin evladıydı” dedi.  

‘KÜRT HALKININ DEMOKRASİ MÜCADELESİNDE YAŞIYORLAR’

“Çocuklarımızın kanı ve canları üzerinden kendi diktatörlüklerini tesis etmek için savaş politikalarında ısrar edenlerin savaş politikalarına karşı denizler barış mücadelesinde yaşıyor” diyen Gürkan Denizlerin savaş politikalarının en iğrenç yüzünü gösterildiği Cizre, Sur, Nusaybin ve bodrumlarda tek tek katledilenlerin mücadelesinde, Kürt halkının demokrasi mücadelesinde ve bodrumlarda katlettikleri her bir çocuğun,gencin ve kadının hesabını sorma mücadelesinde yaşadığını ifade etti. 

Denizlerin bir yanında anti emperyalist olmaları olduğunu hatırlatan Gürkan  “O nedenle Irak’ta, Suriye’de, Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren emperyalist politikalar karşısında denizler halkların kardeşliği mücadelesinde yaşıyor” dedi.  “Nasıl ki insanlık tarihinde karanlık koridorlarda ateş böcekleri yok olmamışsa bugünde aklın askıya alındığı bir dönemde bilim ve laiklik mücadelesinde yaşıyorlar” diye konuşan Gürkan  ateş böceği olan akademisyenlerin ve gençlerin verdiği bilimsel laik  demokratik hem  üniversite  hem de Türkiye mücadelesinde denizlerin yaşadığını vurguladı.

TEK ADAM DİKTATÖRLÜĞÜNE KARŞI DEMOKRATİK TÜRKİYE 

Denizlerin idamına evet diyen zihniyetle aynı zihniyetin bugün dokunmazlıklara evet oyu vereceğini ifade eden Gürkan “Bu nedenle diyoruz ki demokrasi ve barış mücadelesinde olduğu kadar özgürlükler mücadelesinde  tek adam tek parti diktatörlüğüne karşı  demokratik Türkiye mücadelesinde emperyalizme karşı bağımsız Türkiye mücadelesinde denizler yaşıyor” dedi.

İŞÇİ SINIFI VE SOSYALİZM KAZANACAK 

“ Bugün çürüyen düzenin çürümüş duygularına AKP iktidarı şahsiyetinde tanıklık ediyoruz.Bu duygulara bu politikalara işte bu çürümüşlük kendi kendilerini  yemeye neden oluyor. Burada aşırı hırs vardır iktidar hırsına karşı çelme takma vardır” diyen Gürkan  Burjuva sermaye düzeninin bütün kirliliklerini bugün AKP’de toplandığını söyledi. Geleceği temsil ettiklerini ifade eden Gürkan  yıkılmada olanın karşısında yeniden inşayı taşıdıklarını belirti. Verdikleri mücadelenin Denizlerin sosyalizm mücadelesi olduğunu belirten Gürkan “Bu nedenle diyoruz ki demokrasi kazanacak, barış kazanacak,işsi sınıf kazanacak halklar kazanacak  ve sosyalizm kazanacak” sözleriyle konuşmasını sonlandı.

CHP’li ÇAMAK’A ‘DENİZLERİ İDAM ETTİNİZ’ TEPKİSİ

HDP Milletvekili İbrahim Ayhan ise yaptığı konuşmada  Denizlerin ve Mazlumların yolundan dönmeyeceklerini, her alanda mücadele edeceklerini vurguladı. O gün Denizleri darağacına götürenlerin bugün ise dokunulmazlıkları kaldırarak HDP’ye aynı zihniyetle yaklaştıklarını ifade eden  Ayhan,  dokunmazlıklara evet oyu verecek olan CHP’ye “Saray diktatörünün yanında olmayın” çağrısında bulundu. 

CHP Milletvekili Hüseyin Çamak’ın konuşmasına devam ederken bazı yurttaşlar Çamak’a Denizlerin idamında CHP’nin de rol aldığını söyleyerek tepki gösterdi.Çamak’ın gelen tepkilere karşı “ Bizler Denizlerin yolunda olan CHP’lileriz” cevabını vermesi dikkat çekti.  (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Galatasaray - Beşiktaş derbisinin ilk 11'leri belli oldu

SONRAKİ HABER

İzmir’de Denizler için anma etkinliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...