28 Nisan 2012 04:54

Çağlayan’da resmi olmayan bayram

“Çağlayan’da 1 Mayıs resmi tatil değil. Çünkü Çağlayan’da yasalar değil patronların keyfi geçerli.” 1 Mayıs’a sayılı günler kala işçiler, işçi bayramını böyle anlatıyorlar. Ancak, işçiler buna rağmen Çağlayan’da 1 Mayıs’ın kutlanması için hazırlıklar

Çağlayan’da resmi olmayan bayram
Paylaş

SÖZDE RESMİ TATİL

1 Mayıs’ın resmi tatil ilan edilmesinin Çağlayan’da hiçbir şey değiştirmediğini belirten Tekstil İşçisi Leyla Güzel, patronların 1 Mayıs yokmuş gibi davrandıklarını söyledi. Mitinge katılmak isteyenlerin bir biçimde katıldığını ifade eden Güzel, “Çağlayan işçisi sendikasız, sigortasız parça başı çalışıyor. Gitmek isteyenler bir şekilde kutlamalara katılıyor. Ama ücretlerinden kesiliyor” diye konuştu.

Çağlayan’da 1 Mayıs’ın resmi tatil olmadığını kaydeden Güzel şunları söyledi: “Sözde resmi tatil deniyor. Ama bize tatil yok. Kurban bayramlarında, ramazan bayramlarında her yer kapanır. 1 Mayıs’ta yok. Resmi tatil ama sadece sözde. Devlet de denetim yapamaz bu işçiler neden çalışıyor diye. Çağlayan işçisi sendika nedir bilmez. Zaten sendikalar da böyle bir çağrı yapmadılar bize.”

SENDİKALAR BÖLMEMELİ

Bomonti İşçisi Mehmet Ali de 1 Mayıs’ta çalışmak zorunda kalacak işçilerden. “Aslında işçiler cesur davranıp 1 Mayıs’ta işe gitmemeli” diyen Mehmet Ali, işçilerin haklarından taviz vermemesi gerektiğini söyledi.

Sendikaların 1 Mayıs’ı ayrı ayrı kutlama kararını da eleştiren Mehmet Ali, “Bölünme işçilerin gücünü zayıflatır. Bu da işçi sınıfının aleyhine olmuş olur. Demek ki bunlar işçi sınıfının birliğinden yana değiller gibi geliyor bana” diye konuştu.

Sendikaların örgütlenme konusundaki zayıflığını da eleştiren Mehmet Ali şunları söyledi: “Sendikaların bir çalışma yaptığını  görmedim. DİSK binası bize çok yakın. Ama yanı başlarındaki  işyerlerini örgütleyemeyen sendikalardan işçilere ne kadar fayda gelir bilmiyorum. Ne bir bildiri ne bir bilgilendirici bir şey yapmadılar. İşyerlerinde çalışanların yarısı sigortasız çalışıyor. Bir işçi hakkını aramak için mahkemeye başvursa da mahkemeler hep işverenden yana. Devlet bile benden yana değil diye düşünüyor vatandaş. Devlet vatandaşının hakkını korumak zorunda. Böyle olmayınca da güven kalmıyor devlete.”

SENDİKALARI GÖRMEDİK

1 Mayıs’ın resmi tatil olmasına rağmen Çağlayan’da bütün işçilerin çalışacağını söyleyen Tekstil İşçisi Celal Tunç, 1 Mayıs’ın Çağlayan’da kutlanması için çalışma yürüttüklerini anlattı. Sendikaların 1 Mayıs’la ilgili Çağlayan’da çalışması olmadığını ifade eden Tunç, “Sendikalar kendi aralarında anlaşamıyorlar. Çağlayan’da çalışan biz işçiler örgütsüzüz. Hiç bir sendika ‘Burada bu kadar işçi örgütsüz çalışıyor bunları örgütleyelim’ demedi. Ne de ‘1 Mayıs sizin bayramınız alanlara çıkın’ diye çağrı yaptı” diye konuştu.

Tunç sözlerini şöyle sürdürdü: “Sendikaların işi önce işçileri örgütleyip 1 Mayıs alanına katılmasını sağlamak. Bunu yapmak yerine aralarında ‘Yok burada değil, şurada kutlayalım, yok öyle kutlama olmaz böyle yapalım’ diyorlar. Onlar rekabet içerisinde biz örgütsüzüz. Bu biz işçileri bölmekten başka bir işe yaramaz.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çiğli Organize’de ilk 1 Mayıs

SONRAKİ HABER

En alttakiler: Mevsimlik tarım işçileri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...