08 Mayıs 2016 12:13

İranlı kadınlardan çarpıcı bir oyun: Her gün biraz daha

Her Gün Biraz Daha (Ham Havayi) adlı oyunda üç kadının ıstırap dolu öyküleri aracılığıyla 1981'den 2013'e İran’dan bir kesit sunuyor.

Paylaş

Yazar Mahin Sadri ve Yönetmen Afsaneh Mahian, Her Gün Biraz Daha (Ham Havayi) adlı oyunda, üç kadının ıstırap dolu öyküleri aracılığıyla İran’ın 1981’den (İran devriminden iki yıl sonra) 2013’e uzanan tarihinden bir kesit sunuyor.

Daracık bir mutfakta günlük angaryalarıyla meşgul, koyu renk giyinmiş üç İranlı kadın, hayatlarının bir özetini anlatıyor; tutkuları, acıları, hayalleri ve hayatta kalma taktiklerini... Mahnaz, bir savaş kahramanın dul eşi. Shahla, tanınmış bir futbolcunun (değersiz) metresi. Geleneksel bir aileden gelen Leyla, dağ yürüyüşlerini keşfedip kurtarmış kendini. Mahin Sadri ve Afsaneh Mahian, bu ıstırap dolu kader öyküleri aracılığıyla 1981’den 2013’e uzanan tarihten bir kesit sunuyor.

Sahnede gördüğümüz ev ortamının dışında, sahne arkasından gelen savaş ve dinden ibaret sesler, erkeklerin her daim orada olduğunu gösteriyor bize. 2015’in ocak ayında Tahran Tiyatro Festivali’nden (Fajr) “En İyi Özgün Metin” ve “En İyi Kadın Oyuncu” dallarında ödüllerle dönen, aynı yıl İran Tiyatro Eleştirmenliği Birliğinin “En İyi Oyun” ve “En İyi Yönetmen” ödüllerini kucaklayan, Paris’te kapalı gişe oynayan Her Gün Biraz Daha hız kesmeden festivale konuk oluyor.

İran ve Fransa’da büyük beğeni toplayan, En İyi Özgün Metin, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Yönetmen ödüllerini kucaklayan, Her Gün Biraz Daha (Ham Havayi), 17 ve 18 Mayıs’ta Uniq İstanbul’da sahnelenecek. 17 Mayıs’taki gösteriminin ardından Afsaneh Mahian ile söyleşi gerçekleşecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sait Faik Armağanı Kale’nin oldu

SONRAKİ HABER

Adalet Arayan İşçi Aileleri’nden duyarlılık çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa