08 Mayıs 2016 10:50

Sarıyıldız: Biz gözyaşı değil, vahşet gördük

Ahmet Davutoğlu'nun 'çözüm süreci bittiği için ağladığı' iddiasını, en kanlı katliamların yaşandığı Cizre'nin tanığı HDP'li Sarıyıldız'la konuştuk.

Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la arasındaki anlaşmazlık sebebiyle başbakanlıktan ve AKP genel başkanlığından ayrılma kararı almak zorunda kalan Ahmet Davutoğlu’nun, Kürt illerinde Temmuz ayından bu yana binlerce kişinin yaşamını yitirdiği savaş sebebiyle ağladığı iddia edildi. Aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivilin öldüğü, cenazelerin sokak ortasında bırakıldığı, kentlerin tanklarla yerle bir edildiği bu süreç boyunca operasyonların talimatını veren kişi olarak Başbakan koltuğunda oturan kişinin ‘ağladığı’ iddiasını Cizre başta olmak üzere yaşananların en yakın tanıklarından biri olan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’la konuştuk. Sarıyıldız, “Biz gözyaşı görmedik.

Biz sadece katliamları, tankları, vahşeti gördük. Davutoğlu bu katliamların gerçekleştiği operasyonları onaylayan mercinin başındaki kişidir. Bu açıklamalarla aklanamaz. Başta Davutoğlu olmak üzere, hepsi bir gün mutlaka işledikleri insanlık suçlarının hesabını verecek” dedi.

DAVUTOĞLU SÜREÇ BİTECEK DİYE AĞLAMIŞ!

Vahdettin İnce bugün Karar gazetesindeki köşe yazısında Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu’nun bir gün kendisini aradığını ve “Ahmet Bey, bu kararı verirken (çözüm sürecinin bitmesi ve operasyonların başlaması) sabaha kadar uyumadı. Oradaki çocuklar ne olacak diye ağladı” dediğini aktardı. HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, 200’e yakın insanın bodrum katlarda yakılarak katledildiği, 3 aylık Miray bebeğin bir keskin nişancı kurşunuyla öldüğü, çürümesin diye 12 yaşındaki Cemile Çağırga’nın cansız bedeninin derin dondurucuda saklandığı ve daha nice katliamın, insanlık dışı uygulamanın yaşandığı Cizre’de olan bitene en yakından tanıklık edenlerden biriydi. Davutoğlu’nun çözüm sürecinin bitmesi nedeniyle ağladığı, uyuyamadığı iddiasına tepkisi sert oldu.

‘OPERASYONLARIN TAMAMINI DAVUTOĞLU ONAYLADI’

Sarıyıldız, “Cizre’de 150 insanımız bodrumda yakıldı. Biz onların kemiklerini toplarken, Davutoğlu ‘Askerimizi o bodrumlara çekip tuzağa düşürmek istediler’ dedi. Davutoğlu Başbakan olarak, bu katliamların gerçekleştiği operasyonların tamamının onaylandığı mercinin başındaki kişidir. Bu tür açıklamaların hiçbir değeri yok. Bu ülkedeki, en iğrenç katliamlar Davutoğlu’nun başkanlığında gerçekleşti” dedi.

‘DAVUTOĞLU BU COĞRAFYA İÇİN KATLİAM DEMEK’

Cizre’deki vahşet bodrumlarında insanların diri diri yakıldığını söyleyen Sarıyıldız, “Üniversite öğrencilerini, gazetecileri, kurum temsilcilerini, çocukları katlettiler. Bunların hepsi Davutoğlu döneminde yaşandı. Biz bütün bu dönem boyunca niye hiç görmedik Davutoğlu’nun gözyaşlarını? Biz niye sadece katliamları, tankları, vahşeti gördük? Ne derlerse desinler. Davutoğlu bu coğrafya için katliam demek, vahşet demek” dedi.

‘DAVUTOĞLU’YU AKLAMA GİRİŞİMİ BAŞLAMIŞ’

Karar gazetesindeki köşe yazısına yansıyan ‘Davutoğlu uyuyamadı, ağladı’ türünden açıklamaların ciddiye alınacak, itibar edilecek hiçbir yanı olmadığını söyleyen Sarıyıldız, “Bir suçun izlerini yok etmeye dönük algı yönetimidir bu. Bu tür açıklamalarla Davutoğlu’yu aklamaya çalışıyorlar. Biliyorlar ki, Saddam Halepçe’de katliam yaptı ve yıllar sonra o vahşet gerekçesiyle de yargılandı. Miloseviç’in durumu, diğer katliamcıların akıbeti biliniyor. Bu tarz açıklamalarla şimdiden kendilerini savunmaya dönük girişimlere başlamışlar.

‘DAVUTOĞLU BİRİNCİ DERECEDEN SORUMLU’

“Burada olan bitenler kolay şeyler değil. Üzerinden geçilecek, unutulacak şeyler değil. Burada  isnanlığa karşı suçlar işlendi. En iğrenç katliamlar yaşandı. Davutoğlu tüm bu vahşetten birinci derecede sorumlu olan kişidir” diyen Sarıyıldız, “O insanlar Cizre’de bodrumlardayken, Başbakana iletildi bu durum. Oradaki insanların isimleri açıklandı. Bulundukları yerin adreslari verildi. Hastaneye taşınmaları istendi. Ama feci şekilde yakıldılar. Bazılarının yanmış kemiklerini topladık, bazılarının cenazelerine bile ulaşılamıyor. Başbakan o dönem ‘Ambulanslara ateş açılıyor’ dedi. Bir ambulans mizanseni yaptı. Biz bodrumdaki insanlara ulaşıyor, konuşuyorduk. ‘Zırhlı araçlar etrafımızda, askerlerin postallarını görüyoruz, seslerini duyuyoruz, silah namlularını görüyoruz’ diyorlardı. Derya Koç televizyona bağlanıp, ‘20 arkadaşımızı yaktılar. Bizi de yakacaklar’ dedi. Öyle yaptılar. Mehmet Tunç’un televizyonlarla yaptığı bağlantılar var. Bunların hepsi kayıt altında. O insanları bile isteye bodrumlarda yaktılar” dedi.  

BU İNSANLIK SUÇUNUN HESABINI VERECEKLER

Bütün bu süreçte Davutoğlu’nun ülkenin başındaki kişi olduğunu hatırlatan Sarıyıldız, “Tüm bu vahşet onun döneminde yaşandı. Bu insanlık suçlarını, katliamları gerçekleştirenler mutlaka bir gün yargılancaklar, bunun hesabuını verecekler. Davutoğlu başta olmak üzere yargılanacaklar. Bu tarz açıklamalarla aklanamazlar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Avukatlardan milletvekillerine dokunulmazlık mektubu

SONRAKİ HABER

Nusaybin'de 2 asker hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...