07 Mayıs 2016 07:53

TDK, regl olan kadınlara 'kirli' demekte ısrar ediyor

TDK, regl döneminin karşılığında kullandığı 'kirli' ifadesini kaldırmayacağını belirterek, 'Bu ifade halk arasında var' savunması yaptı.

Paylaş

Sözcükleri cinsiyetçi ifadelerle açıklayan Türk Dil Kurumu'nun (TDK), kadınların regl (adet) dönemini "kirli" sözcüğüyle tanımlaması üzerine kadın örgütlerinden tepkiler gelmişti. TDK, tepkiler üzerine açıklama yapsa da hazırladığı yeni sözlükte cinsiyetçi tavrını değiştirmedi.

'BU TANIMLAMALAR HALK ARASINDA VAR'

Türk Dil Bayramı'nda sunulacak yeni sözlüğün yaklaşık 3 bin sayfadan oluştuğunu belirten TDK yetkilileri, sözlüğü oluşturan asıl verinin Şemseddin Sami'nin "Kamûs-ı Türkî" adlı eseri olduğunu ve yeni anlam ile kelimeler eklene eklene bugünkü halini aldığını ifade etti. Yetkililer, "Şu anda sözlükte 117 bin söz varlığı, 93 bin madde başı var. Bu kadar kelimeyi tanımlamak kolay iş değil. 'Vay efendim sözlükte aşağılayıcı tanımlar var.' Bu tanımlar, halk arasında var. Türkçe sözlüğü hazırlarken TDK masa başında oturup bir kelimeyi tanımlamıyor" açıklamasında bulundu.

'KİRLİ'NİN BAŞINA MECAZ KISALTMASI EKLENECEK

"Kirli" kelimesinin sözlüğe 1945'te girdiğini söyleyen TDK yetkilileri, "Sanılıyor ki TDK bu anlamları yükledi. Bu sözcük, halk arasında veya herhangi bir yazar tarafından kullanılmış. Biz de oradan almışız. Bu anlamda kullanılmış demişiz ve oraya eklemişiz. 'kirli' sözlükten çıkarılmayacak. Kelimenin başına mecaz kısaltması eklenecek" dedi.

TDK'nın tutumuna tepki gösteren Türkiye Kadın Dernekleri Başkanı Canan Güllü, "Kadınlığın içinde bulunduğu koşulları tanımlayarak bunlardan dolayı onu kirli sıfatıyla tanımladığınız zaman bakış açınız, değer yargınız her biri bir başka noktaya gitmiş oluyor. Bunu öğrenen hem kadın hem erkek gençler bu bakış açısıyla iler ki yaşlarda değerlendirmeye gidiyorlar. Dolayısıyla mecazi anlamın da olmadığı bir süreci TDK'nın başlatmasını istiyoruz" diye konuştu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Facebook paylaşımları nedeniyle 191 yıl hapsi isteniyor!

SONRAKİ HABER

Kızlarım artık yanımda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa