06 Mayıs 2016 15:13

'Can Dündar'a saldırı zeminini Erdoğan hazırladı'

Can Dündar'a silahlı saldırıya tepki gösterenler, saldırganın azmettiricisinin, Dündar'ı hedef gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu ifade ettiler.

Paylaş

Gazeteci Can Dündar, MİT TIR'ları davası nedeniyle yargılandığı İstanbul Adliyesi bahçesinde silahlı saldırıya uğradı. Dündar'a yönelik saldırıya tepki gösteren gazeteci, akademisyen ve politikacılar, saldırganın azmettiricisinin, Dündar'ı hedef gösteren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğunu ifade ettiler.

Kemal Kılıçdaroğlu (CHP Genel Başkanı): Hedef gösterenler, Can Dündar’a yapılan saldırının sorumlusudur. Geçmiş olsun Can Dündar.

Sezgin Tanrıkulu (CHP İstanbul Milletvekili): Başbakanı Cumhurbaşkanını onlarca kez parlamentoda uyardık. “Sizin bu sözlerimizden vazife çıkarabilecek sokakta binlerce insan var. Bu tür saldırılar olabilir” dedik. Cumhurbaşkanı en başından beri Can Dündar’ı hedef gösterdi. “Bu dava benim şahsi meselemdir” dedi, “Bu vatan hainliğidir” dedi. Onun bu sözleri sokakta birçok insanı harekete geçirebilecek sözler. Siyasi ortam böyle bir zemini hazırladı. Çağlayan Adliyesi güvenlik önlemlerinin sıkı alındığı bir yer. Buna rağmen bu saldırının gerçekleşmiş olması da başka bir muamma. Bu saldırgan kendi başına karar almış birisi değildir. Mutlaka birinin silahıyla buraya gelmiştir. Bunun arkasındaki güçlerin mutlaka ortaya çıkarılması gerekir. Çünkü bunun zeminini altını çizerek söylüyorum bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan hazırlamıştır.

HDP Merkez Yürütme Kurulu: "Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a yapılan silahlı saldırıyı en sert biçimde kınıyoruz. Bir ülkede görevini yapan gazetecileri vatan haini ilan eden, 'bu haberi yapan kişi bunun bedelini ağır ödeyecek, öyle bırakmam onu' diyen bir Cumhurbaşkanı oldukça bu tür saldırıların yaşanması da olağanlaşır. Bu gelişmeler kabul edilemez, bunlar karşısında susulamaz. Meclis'i, yargıyı, gazeteleri ve televizyonları, tüm medyayı, üniversiteleri, tüm siyaset alanını kontrol altına alma anlayışına karşı seyirci kalınamaz. 'Tek kişi' yönetimi ile demokrasinin, hukukun üstünlüğünün ve insan haklarının bir arada bulunması mümkün değildir. Bir kez daha bu saldırıyı, azmettirici tutum ve söylem geliştiren siyasileri en sert şekilde kınıyor; Can Dündar'a, yakınlarına ve tüm basın camiasına geçmiş olsun diyor; demokrasi, barış ve emek güçlerini ortak tutum almaya çağırıyoruz"

SALDIRI ANI

Kıvanç Ersoy (Akademisyen): Türkiye demokrasisinin geldiği nokta açısından çok kaygı verici. İçeride mahkeme sürerken, dışarıda bu tip tehditlerin demokrasi mücadelesi üzerinde olması gerçekten kaygı verici. Bu saldırı tehditleri, barış isteyenleri demorkasi mücadelesi verenleri tabiki yıldıramaz. Gerçekten ülkemizin siyasi atmosferi için çok kaygı verici bir saldırıdır. Yepyeni bir dönemin işaret fişeği olduğunu düşünüyorum.

Süleyman Çelebi (CHP İstanbul Eski Milletvekili): Bu kadar insan himaye edilir ve arkalarına devletin gücüylen beraber başka güçleri de alırlarsa, korunurlarsa tabiki de Adliyenin yanına böyle gelirler. Burada önemli olan şu; bunu koruyan kollayan kimdir? Hangi cesaretle yapmıştır? Bu adam zaten titreyerek geliyor. Bu adamı buraya göndermişler, bu işi yaptırmışlar. İki “oluk oluk kan akacak” diyen insanların himayesinde mi bu yapı buna da bakmak lazım. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sıfır zammı alkışlayan işçiden direnişe geçen işçiye dönüştü

SONRAKİ HABER

Avrupa’da demokrasi ayaklar altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...