07 Mayıs 2016 00:48

119 milyon yıllık kalp bulundu

Paleontologlar tarafından Brezilya’da, dünyanın bilinen en eski fosilleşmiş hayvan kalbi bulundu.

Paylaş

Brezilya’da, 113 milyon ila 119 milyon yıllık Rhacolepis adı verilen bir balık türünde, dünyanın bilinen en eski fosilleşmiş kalbi bulundu. Araştırmalar sonucu balığın bugünkü akrabalarına göre çok daha karmaşık bir kalp yapısana sahip olduğu anlaşıldı. Araştırma ekibi, fosilleşmiş balığın içini görüntüleyebilmek için özel bir çekim yöntemi kullandı. Araştırma sonucu balığın, bugünkü akrabalarına göre çok daha karmaşık bir kalp yapısına sahip olduğu anlaşıldı.

Arkeofili’de yer alan habere göre, Flinders Üniversitesi’nden Paleontolog Profesör John Long: “Balığın yumuşak dokusunun tamamen fosilleşerek günümüze kadar gelmesi paleontologlar için büyük bir şans. Bu tür buluntular, yumuşak dokuların evrimini daha iyi anlayabilmemiz için çok iyi bir olanak sağlıyor” diyor.

Mezozoik dönemde yaşamış olan Rhacolepis adlı balık türünün atası, Kretase döneminde yaşamış Pachyrhizodontoidei’ye bağlanıyor. Santana bölgesinde en çok bulunan fosilleşmiş balık türü olma özelliğini taşıyor ve tarih öncesi hayvanlara dair bulunan ilk fosilleşmiş kalp de bu türe ait.

Bugüne kadar araştırmacılar bu türe ait sadece kemikleri ve ayak izlerini bulabilmişlerdi. Yumuşak dokular genelde ölümden hemen sonrasında çok çabuk yok olabiliyor.

Kayıtlara geçmiş bir diğer önemli buluntu ise, 390 milyon yıllık bir omurgalının kaslarının olması gerektiği bölgede bulunan zengin hemoglobin kalıntılarıydı.

119 milyon yıllık fosilleşmiş balığı incelemek için ekip, X-ray senktrotron mikrotomografi adlı özel bir görüntüleme tekniği kullandı. Bu teknik, fosili detaylı bir şekilde tarayarak, elde ettiği verileri üç boyutlu olarak bilgisayara aktarıyor.

‘KARMAŞIKTAN BASİT YAPIYA EVRİLDİ’

Rhacolepis’in kalbi dijital olarak restore edildikten sonra ekip, tıpkı günümüzdeki omurgalı kalplerinde olduğu gibi, ana arterden kalbe geri akan kanı durduran kapakçıklar buldu. Fakat daha sonra bugünkü omurgalı kalplerinde bulunmayan, kalbin en üst kısmında beş kapakçığı gösteren conus arteriosus olduğu görüldü. 

Ekip araştırmalarının bir sonucu olarak, omurgalı kalplerinin karmaşıktan, bugün görülen basit yapılı olana doğru çok yavaş bir şekilde evrildiğine inanıyor. 

Profesör Long, “Bu buluntu, bu doğaya ait keşifler için büyük bir potansiyel olduğunu gösteriyor. Bu da soyu tükenmiş organizmaların yumuşak dokularına dair karşılaştırmalı analizler yapılabilmesine ve zaman içinde nasıl evrildiklerini daha iyi anlamamıza olanak sağlayabilir” diyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Bana ne anlatırsan anlat ama önce eğlendir’

SONRAKİ HABER

Şampiyonlar değil İspanyolların ligi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa