06 Mayıs 2016 14:30

‘Bana ne anlatırsan anlat ama önce eğlendir’

İstanbul Halk Tiyatrosu hiçbir sansüre ve dayatmaya boyun eğmeden, başı dik alnı açık bir şekilde yoluna devam ediyor.

Paylaş

Eylem AYDOĞDU
İstanbul

Bertolt Brecht’in “Bana Ne Anlatırsan Anlat Ama Önce Eğlendir” sözünü felsefe olarak benimsemiş İstanbul Halk Tiyatrosu hiçbir sansüre ve dayatmaya boyun eğmeden, başı dik alnı açık bir şekilde yoluna devam ediyor. 

Kurulduğu yıldan beri Can Tarlası,  İhtiyar Balıkçı ve Deniz, Sürmanşet, Gagarin Sokağı, Alevli Günler, Paçi, Molliere’in Tartuffe oyunundan Yıldıray Şahinler’in uyarladığı Bezirgan gibi eserler İstanbul Halk Tiyatrosunun oyun programı içinde yer alıyor.

KOMEDİ CİDDİ BİR İŞTİR

Komedi tiyatrosunun başarılı örnekleriyle  tiyatro seyircisine anlatımın önemini kahkahalarla süsleyen birçok oyuna sahip İstanbul Halk Tiyatrosu ekibinin yedi sezondur 100 bini aşmış izleyicisiyle eğlendirmeyi öne alıp, derdini  komedinin içine yedirerek, iyi bir puzzle oluşturan Irmak Bahçeci’nin kaleminden çıkan, Yıldıray Şahinler’in yönettiği, Cem Davran, Erkan Can, Bahtiyar Engin, Selin Yeninci, Yıldıray Şahinler’in oynadığı Alevli Günler, birçok defa turne gösterileri dahil olmak üzere çeşitli şehirlerde izleyicisiyle buluştu ve buluşmaya devam ediyor. Tiyatro izleyicisi söz konusu olduğunda ilk akla gelen “seyirci azlığı” sorununa  bir nevi merhem olan Alevli Günler, bu sorundan çok uzak görünüyor. Sahne, bir derdi anlatmak veya bir sıkıntıya dikkat çekmek için kullanılan en iyi platformlardan biri olarak düşünüldüğünde; bu kadar zamandır özel bir tiyatronun rağbet görmesindeki başarısını komediyle, bir “sorunu” birleştirmesinin sayesinde oluştuğu gerçeğini ortaya çıkarıyor. Hem oyuncuların, hem de ekipteki diğer emekçilerin  profesyonellikten uzaklaşmadan hareket etmeleri, tiyatro severlerin İstanbul Halk Tiyatrosunu  -özellikle Alevli Günler oyununu- yalnız bırakmamasındaki en büyük sebep olduğunun altını çizmek gerekiyor. 

 “Geleneksel Türk Tiyatrosu”ndan çağdaş çıkarımları geliştirerek sahneye taşımayı ilke edinmiş, çeşitli nedenlerle sahne bulmakta güçlük çeken tüm eser ve sanatçılara ev sahipliği yapmayı, her türlü estetik düşüncenin özgürleşmesine katkı sağlması, din, dil, ırk ve siyasi düşünce ayrımı gözetmeksizin, halkı kucaklayan, çağdaş sanatın gerekliliklerini sorgulayan, tarafsız, evrensel değerler çerçevesinde  temel ilkesi hiçbir sansüre ve dayatmaya boyun eğmemek olan tiyatro topluluğu kurulurken aldıkları karar ve felsefelerine oyunları, sanat içerisindeki duruşları ile ne denli sadakatli olduklarını tiyatroseverlere gösteriyor. Bu sayede  başta komedinin düşündürme kısmını sansürlemeden dile getiren Alevli Günler oyunu ile ekip, sanata karşı gösterdikleri özveri sayesinde uzun yıllar boyunca yollarına devam edeceğe  benziyor. 

ÖNCEKİ HABER

Jet Rejisör Çetin İnanç

SONRAKİ HABER

119 milyon yıllık kalp bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...