27 Nisan 2012 13:04

Savcı biri milletvekili 46 kişi için 15'er yıl hapis istedi

Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın da aralarında bulunduğu 43'ü tutuklu 55 kişi hakkında açılan davanın duruşmasında savcı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. 76 sayfalık mütalaada savcı, Milletvekili Sarıyıldız dahil 46 kişi hakkında "Örgüte üye olmak" iddiasıyla 15'er yıl hapis cezası verilmesini t

Savcı biri milletvekili 46 kişi için 15'er yıl hapis istedi
Paylaş

SAVCI KCK'Yİ ANLATTI Mütalaanın giriş bölümünde, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın talimatı ile PKK'nin 2005 yılı başında "Kürdistan Demokratik Konfederaliz 'Koma Komalen Kürdistan (KKK)" şeklinde yeni bir yasadışı yapılanma içine girdiği iddia edildi. "KCK" adı altında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında şüpheli bir şahıs üzerinde ele geçtiği öne sürülen "PKK'nin yeniden inşası için tüzük taslağı" isimli belgenin içeriğine dikkat çekilen mütalaada, ayrıca "KCK Sözleşmesi"nin örgütün anayasası olduğu belirtildi. KCK ile ilgili tespitlerde bulunan savcılık, 21-27 Temmuz 2009 tarihinde Irak'ın Kuzeyinde ve örgütsel ifade ile medya savunma alanında düzenlenen 7. Olağan Genel Kurulu'nda "Genel kurulu neticesi Murat Karayılan'ın yeniden KCK Yürütme Konseyi Başkanı olarak seçildiği tespit edilmiştir. Kısaca siyasi sınırları olmayan fakat İran, Irak, Suriye, Türkiye'nin adli, idari ve siyasi rejimine tamamen alternatif bir sistem oluşturarak bütün Kürtleri bu sistem altında birleştiren bir organizasyonun kurulduğu, örgütün 7'nci olağan genel kurulu sonrası alınan kararlar ve KCK Yürütme Konseyi Başkanı sıfatıyla açıklama yapan Murat Karayılan'ın açıklamasından anlaşılmıştır" denildi.

'KCK BELEDİYELER ÜZERİNDE TAM YETKİ SAHİBİDİR' İDDİASI

Yine "KCK" mensuplarına DTP'de görev verilerek legal görüntü sağlandığı iddia edilen mütalaada, "Bu amaçla DTP'nin yerel yönetimler komisyonu diye bilinen organı olarak çalışır gibi gözükerek faaliyetlerini sürdürdükleri anlaşılmıştır" iddialarına yer verildi. KCK'nin belediyeler üzerinde tam etki sahibi olduğu öne sürülen mütalaada, sivil itaatsizlik eylemlerine ilişkin, "KCK/TM mensuplarının aldıkları kararları raporlar şeklinde internet ortamında KCK yürütmesine ulaştırarak gelen talimatlara göre örgütsel faaliyetlerini devam ettirdikleri anlaşılmaktadır" iddiasında bulundu. Yapılan tüm eylemlerin örgütün sürece göre değişen talimatları ile gerçekleştirildiği öne sürülen mütalaada, "Talimat niteliğindeki önerilerinin müzahir kitle tarafından birer eylem talimatı telakki edilerek gecikmeksizin yerine getirildiği, eylemlerle özellikle bölücü başının serbest bırakılmasının hedeflendiği, yapılan tüm eylemlerde bayrak açan, slogan atan, güvenlik güçlerine taşlı ve molotoflu saldırıda bulunan şahısların 15-25 yaş aralığındaki gençler olduğu tespit edilmiştir. Örgüt bünyesindeki Yurtsever Demokratik Gençlik Meclisi üyelerince PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün faaliyetlerini aktif olarak sürdürdüğü, bu kapsamda faaliyet gösterdikleri illerde piramit tarzı hücre tipi komiteler oluşturarak örgütsel eğitimler tertipledikleri ve katıldıkları, kırsal alanda silahlı faaliyet göstermek üzere eleman temin ederek aktardıkları anlaşılmıştır" diye ifade edildi.

SAVCI HAPİS CEZASI İSTEDİ

Okunan mütalaanın ardından savcı, sanık Ayhan Deniz hakkında Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nden alınan rapora göre cezai ehliyetinin bulunmadığından ceza verilmemesini istedi. Sanıklardan Mehmet Nezir Ayhan, Mehmet Selim Basan ve Mehmet Emin Ülger'in atılı suçları işlediği sabit olmadığından beraatını isteyen savcı, aralarında milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın da olduğu 46 sanık hakkında "Örgüte üye olmak" iddiası ile 15 yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı ayrıca tutuklu sanıklardan Abdulaziz Bulut, Abdurrahman Çakır, Mehmet Dalmış, Metin Çetin ve Sabahattin Kartal'ın tutuklulukta geçirmiş olduğu süre nazara alınarak tahliye edilmelerine karar verilmesini talep etti. İddia makamının mütalaasının ardından mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Rusya’dan nükleer gövde gösterisi

SONRAKİ HABER

Karataş’ta 33 yıl sonra 1 Mayıs

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...