06 Mayıs 2016 08:04

Hıdırellez’de ateşler yakıldı, dilekler tutuldu

Yüz yıllardır 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanan Hıdırellez Bayramı'nda, Edirne, Çanakkale ve İzmir'de dilekler tutuldu.

Paylaş

Denizlerin ermişi İlyas ile karaların ermişi Hızır'ın 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece buluştuğu inancıyla yüz yıllardır kutlanan Hıdırellez Bayramı, Edirne ve İzmir'de sabaha kadar süren şenliklerle karşılandı. 

Edirne’de yaşayan Romanlar Kakava Bayramı adı verdikleri Hıdırellez gecesini, Tunca Nehri kıyısında coşkuyla kutladı. Bayram kutlaması, Roman kültürüne göre bereketin artması, güzelliklerin paylaşılması arzusunu simgeleyen Kakava Ateşi’nin yakılması, pilav ikramı, müzik ve danslarla başladı. 

Arınma ve doğanın uyanışını selamlamak amacıyla Tunca Nehri’ne sabahın ilk ışıkları ile birlikte ağaçlara bağlanılan dilek fenerleri bırakıldı. Kutlama etkinliklerinde gece boyunca danslar edildi.

İZMİR’DE HIDIRELLEZ COŞKUYLA KUTLANDI

İzmir’de de Roman yurttaşlar, baharın canlanmasını temsil eden Hıdırellez’i şenliklerle kutladı. Gürçeşme, Eşrefpaşa, İkiçeşmelik, Kemer, Tepecik ve Ege mahallelerindeki şenliklere mahalle sakinlerinin yanı sıra binlerce yurttaş eşlik etti. Şenliklerin yapıldığı sokaklar rengarenk süslenirken ateşler yakıldı. 

Gece geç saatlere kadar süren şenliklerde şarkılar söylenip halaylar çekildi, dilekler tutuldu. 

SAHİLDE DİLEKLER TUTULDU

Çanakkale'nin Gelibolu İlçesi'ne de coşku getirdi. Hızır ile İlyas peygamberlerin her yıl bir araya geldiğine inanılan, bolluğun ve bereketin sembolü Hıdırellez için Gelibolu'da, çeşitli gelenek ve adetler yerine getirildi. Akşam sokak aralarında ateş yakarak üstünden atlayan vatandaşlar, gün doğarken ise Hamzakoy ve Feneraltı mevkilerinden sahile indi. Havanın yağmurlu olmasına rağmen ilgi büyük oldu. Sahilde dilekler tutuldu, dualar edildi. Deniz kıyısında toplanan yüzlerce vatandaş, kumsala ve kayalara, sahip olmak istedikleri ev, araba ve çocuk resimleri çizdi. Bazı kişiler, dileklerinin kabul olması için bereket getirdiğine inanılan deniz suyuyla sahilden topladığı 41 taşı evine götürdü. İçindeki sıkıntının gitmesi için ise denize taşlar atıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de tutuklanan 10 HDP'li serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Kilisliler ilan verip, 'Acele edin. Ölüyoruz' dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...