05 Mayıs 2016 19:19

Renault işçileri: Hedef 2017 mayısında yetki almak

Renault'da Türk Metal'den istifa edip Birleşik Metal-İş'e geçen işçiler, direnişin yıl dönümünü sendika şubesinde kutladı.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Metal işçilerinin geçtiğimiz yıl Mayıs ayına damgasını vuran eylemlerine öncülük eden Renault işçileri Türk Metal’den istifa edip Birleşik Metal’e geçtikleri gün olan 5 Mayıs’ı üç vardiyada Birleşik Metal 5 Mayıs Şubesine geçerek kutladı. 24/08 vardiyası ile 16/24 vardiyası sabah saatlerinde sendika binasına gelip birlikte kahvaltı yaparken 08/16 vardiyası fabrikadan çıkıp sendika binasına geldi. İşçilere 5 Mayıs’tan bugüne yaşananların anlatıldığı bir sinevizyon izletilirken son süreç hakkında sendika yöneticileri tarafından bilgilendirme yapıldı.

'KARABULUTLAR DAĞILIYOR'

Ek zam talebiyle başlatılan eylemler sonrası 1 Mart’ta yaşanan polis müdahalesiyle birlikte birçok arkadaşlarının işten atıldığını söyleyen işçiler “1 Mart’tan bugüne fabrikada işten atılan arkadaşlarımız olurken istifa edip ayrılanlar da oldu. Bu sayı epeyce fazla. Bu durum fabrikada büyük bir moral bozukluğuna yol açtı. Kimsenin ağzını bıçak açmıyordu. İlk defa bugün Türk Metal’den kurtulduğumuz 5 Mayıs gününde tekrardan bir araya geldik. Bu hepimize büyük moral oldu. Yavaş yavaş üzerimizdeki karabulutları dağıtmaya başladığımızın habercisidir. Çünkü 1 Mart’tan bugüne kadar sanki bu fabrikada hiçbir şey olmamış, her şey yolundaymış gibi hareket ediliyordu. Bir korku hakimdi ama bugün 5 Mayıs şubesine gelerek bu korkuyu dağıttık. 5 Mayıs 2015 Türk Metal’den kurtulma tarihi olarak geçiyor. 2017 5 Mayısı’da Renault’da yetkiyi aldığımız tarih olarak geçecek” dedi.

Sendika binasında yapılan açıklamada sendika yöneticileri, “Uzun bir yola çıktık bu yolda çok zorluklar çektik. Bilindiği gibi 1 Mart’ta polis müdahalesi oldu ve işten atılan arkadaşlarımız oldu. Bunların davalarını açtık ve takipçisi olacağız. Bu durumu uluslararası alana da taşıdık. Bugün arkadaşlarımız buraya gelerek birlik içinde olduklarını bir kez daha gösterdiler. Artık fabrikadaki o karamsar tabloyu dağıtmanın tarihidir bu” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ankara’da 'Yeşil Yola Dur De' Sempozyumu

SONRAKİ HABER

Antep saldırısında 32 tutuklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...