05 Mayıs 2016 16:27

Kölelik yasası geri çekilsin!

Sendikaların ve işçilerin tüm tepkilerine karşın milyonlarca işçiyi kiralık işçi haline getirecek kiralık işçilik tasarısı görüşmeleri sürüyor.

Paylaş

İşçiler özel istihdam bürolarının yaygınlaştırılarak işçi kiralamanın önünü açan yasanın Meclis Genel Kuruluna getirilmesine karşı eylemlere başladı. İşyerlerinde ve Meclis önünde yapılan açıklamalarda “kölelik yasası” olarak adlandırdıkları tasarının derhal geri çekilmesi istendi.

Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu tüm işyerlerinde işçilerin kitlesel katılımıyla ortak bildiri okundu. Kiralık işçilik olarak bilinen tasarının baskın yöntemiyle Meclis Genel Kuruluna getirildiği belirtilen bildiride, “İşçilerimizin karşı çıktığı tasarının yasalaşmaması için sendikamız, üyelerimiz ve işçi sınıfı varını yoğunu ortaya koyacaktır” dendi.

İŞÇİ SİMSARLIĞI

Tasarının yasalaşmasının amele pazarlarının kanun eliyle meşrulaştırılması ve yaygınlaştırılması sonucunu doğuracağı ifade edilen bildiride, şu ifadelere yer verildi: “Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisiyle birlikte işçiyi çalışacağı işverene kiralayan bürolar işveren haline dönüşürken, işçiyi çalıştıran işveren iş sözleşmesinin tarafı olmaktan çıkmaktadır. Böylece halen iş bulmaya aracılık eden ajanslar olarak çalışan bu bürolar, işçi kiralayan işverenlerin yerini alırken kelimenin tam anlamıyla modern işçi simsarları haline dönüşmektedir. Bu tasarıyla bugüne kadar iş sözleşmeleri ve iş hukuku adına bildiğimiz tüm hak ve kazanımlar paramparça edilmekte, ücretten, kıdem tazminatına, işe iade davasından emeklilik hakkına kadar haklarımız fiilen ortadan kaldırılmaktadır.”

DİSK ANKARA VE ADANA'DA EYLEM YAPTI

Kiralık işçilik tasarısının Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanması üzerine DİSK Meclis Dikmen Kapısı’nda eylem yapmak için çağrı yaptı. Polisin engellemesi üzerine Meclis yakınındaki Cemal Süreyya Parkı’nda toplanıldı. Burada konuşan DİSK Ankara Temsilcisi Tayfun Görgün, “AKP iktidarı TBMM Genel Kurulu’nda ‘insan ticareti’ ve ‘kölelik’ oylatıyor. TBMM gündemine getirilen yasa tasarısı ile özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması yasallaştırılmak isteniyor” dedi. Görgün, patronların ve  işçi simsarlarının her türlü istismarına yol açacak bu yasaya “Evet” diyecek vekillerin “Köleliğe evet diyen vekiller” olarak tarihe geçeceklerini söyledi.

Öte yandan DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği de kiralık işçiliğe karşı Seyhan Belediyesi personel girişinde eylem yaptı. Yasayla güvencesizliğin ve iş cinayetlerinin artacağı uyarısında bulunan DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaşar Gündoğdu, tasarının geri çekilmkesini istedi.

YASA TASARISI NELER GETİRİYOR?

* “İşletmenin iş hacminin öngörülemeyen ölçüde artması hali” hariç işyerinde kaç geçici işçi çalıştırılacağına ilişkin bir sınır bulunmuyor.
* Kiralık işçiler işyerinin işçisi sayılmayacağından, işyerinde yürürlükte olan toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacak.
* İşe iade davalarının ön koşulu olan 30 işçi çalışma şartında geçici işçiler bu sayının hesabında dikkate alınmayacak.
* İşçi sadece çalıştığı süre ücret alacağından geçici iş ilişkisi kurulmadığı yani kiralanmadığı durumda gelirsiz kalacak.
* Geçici işçinin ücretinin ödenmesinden özel istihdam büroları sorumlu tutulmuştur. İşçiye ücret ödenmez ise işçi ancak özel istihdam bürosuna ilişkin yargıya başvurabilecektir. Bu büroların çoğunluğunun tabiri caiz ise bir masa bir sandalyeden ibaret mal varlıkları olacağından işçi ücret alacağını hiç tahsil edememe durumu ile yüz yüze kalacak.  
* Geçici işçinin kıdem tazminatına esas süre nasıl hesaplanacağı belirsizdir ve kıdem tazminatı hakkı öngörülmemiştir.  
* Emeklilik için gerekli olan prim gününü, geçici işçinin tamamlaması mümkün değildir. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Avcılar’da işçilerden ortak mücadele çağrısı

SONRAKİ HABER

Mersin'de Türk-İş'ten kiralık işçiliğe karşı eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...