05 Mayıs 2016 09:57

DİSK’ten kölelik yasasına meclis önünde tepki

Kiralık işçiliğin Meclis gündemine gelmesi üzerine dün DİSK üyeleri, tasarının geri çekilmesi talebiyle Meclis önünde açıklama yaptı.

Paylaş

Kiralık işçiliğin Meclis gündemine gelmesi üzerine dün DİSK üyeleri, tasarının geri çekilmesi talebiyle Meclis önüne yürümek istedi. Polis Meclis önünde açıklama yapılmasını engellerken, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün yasa tasarısı ile Türkiye'de emeği ile geçinen milyonların köle haline getirilmek istendiğini vurguladı.

Kiralık işçilik tasarısının gece saatlerinde Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanmasının ardından DİSK harekete geçti. Ancak DİSK'in Meclis Dikmen Kapısı'nda basın açıklaması yapmasına polis tarafından izin verilmeyince Meclis yakınındaki Cemal Süreyya Parkı'nda toplanıldı. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan DİSK Ankara Temsilcisi Tayfun Görgün, “AKP iktidarı TBMM Genel Kurulu'nda 'insan ticareti' ve 'kölelik' oylatıyor. TBMM gündemine getirilen yasa tasarısı ile özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması yasallaştırılmak isteniyor” dedi. Görgün, patronların ve  işçi simsarlarının her türlü istismarına yol açacak bu yasaya “Evet” diyecek vekillerin “Köleliğe evet diyen vekiller” olarak tarihe geçeceklerini söyledi. 

Bu yasa tasarısı ile Türkiye'de emeği ile geçinen milyonların köle haline getirilmek istendiğini ifade eden Görgün, kayıtlı istihdamın neredeyse yarısının bu kölelik büroları aracılığıyla güvencesiz çalıştırılacaklarını dile getirdi. Kıdem ve ihbar tazminatlarının ortadan kaldırılacağını, kiralık işçilerin işsizlik fonundan yararlanma olanaklarının neredeyse olmayacağını kaydeden Görgün, patronların işçileri istediği gibi ve istediği zaman kullanıp işi bittiğinde kapı önüne koyabileceğini söyledi. Görgün, “Milyonlarca işçinin hakları söz konusu olduğunda görevlerini yapmayanlar, bir avuç işçi simsarının ve patronların talepleri doğrultusunda bu yasa tasarısını hazırlamıştır. İnsan ticaretini yasallaştıran bu yasa tasarısı kayıtsız şartsız TBMM gündeminden çekilmelidir” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aydınlıların JES'lere karşı yaşam mücadelesi devam ediyor

SONRAKİ HABER

İzmir'de kiralık işçi yasasına karşı ortak mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa