05 Mayıs 2016 07:55

Davutoğlu konusunda yandaş medya bölündü

Davutoğlu’nun aday olmayacağı bir olağanüstü AKP kongresi kararı haberlerinde AKP kanadındaki ayrım medyaya da yansıdı.

Paylaş

AKP’ye yakınlığıyla bilinen gazetelerin manşetlerinde, AKP’de yetkilerinin tırpanlanmasının ardından istifası konuşulan Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Beştepe’de 1 saat 40 dakika süren ve Davutoğlu’nun aday olmayacağı bir olağanüstü AKP kongresi kararının alındığı görüşme yer aldı. AKP kanadındaki ayrım medyaya da yansıdı. 

Milliyet, Vatan, Yeni Şafak, Star, Akşam, Güneş, Milat, Türkiye gazetesi, “AK Parti’de olağanüstü kongre” başlıklı manşetlerle çıktı. Milliyet “AK Parti’de yeni dönem”, Habertürk “Olağanüstü kongre”, Yeni Şafak “Anadolu fitneyi kabul etmez” manşetlerini kullanırken, Star gazetesi manşetinde “Kongre kararı” dese de birinci sayfasında Erdoğan’ın “Makamlar hizmet aracıdır” sözlerine yer vermesi dikkat çekti. 

Davutoğlu kanadına daha yakın bir çizgide duran Karar, Yeni Yüzyıl ve Taraf ise “Hoca bırakıyor” mesajı verdi. Karar gazetesi sürmanşetten “Edoğan istedi, hoca bıraktı” dedi. 

Davutoğlu’nun AKP grup toplantısındaki sözlerini sansürleyen Turkuvaz Medya Grubuna bağlı Sabah ve Takvim gazeteleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhtarlara seslendiği konuşmasından HDP’li vekillere yönelik açıklamalarını manşetine çekerken, kongre kararını küçük bir yerden gördü. Sabah HDP’yi kastederek “Bunlar milletin temsilcisi olamaz” derken, Takvim “İplerinin nereye uzandığını biliyoruz” başlığını kullandı. 

YAZARLAR NE DEDİ 

AKP’deki bu çatlağa gazetelerin köşe yazarları da yer verdi. Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdülkadir Selvi, ipleri asıl koparan gelişmenin 29 Nisan’da ‘Davutoğlu’nun yetkilerine tırpan’ olarak değerlendirilen MKYK toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki telefon görüşmesi olduğuna dikkat çekti. Selvi, AKP Genel Başkanlığı ve Başbakanlık koltuğu için kulislerde 5 ismin konuşulduğunu belirtti. “Kulislerde Davutoğlu sonrası için 5 isim konuşuluyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş.” diyen Selvi, görüşmenin sert ya da samimi bir havada geçmediğini, eski hukuka dayalı bir ortamda yapıldığını da sözlerine ekledi.

Yeni Akit Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ali Karahasanoğlu “Fitnecilerin kazanması, mümkün değil.. Farz edelim Ahmet Davutoğlu gitti.. Yerine Fetullah Gülen mi gelecek? Veya.. Kemal Kılıçdaroğlu mu gelecek? Yoksa yoksa.. Meral Akşener mi gelecek? Binde bir ihtimal bile olsa.. Böyle bir şey söz konusu mu? Tabii ki değil.. O zaman, fitnecilerin bu sevinci niye?” diye sordu.

Karar gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras ise “Bir yanıyla yeni bir yüz, ama bir yanıyla da fabrika ayarlarının temsilcisi olarak görülüp benimsenen Davutoğlu’nun önünün açılması gerekirken bunun tam aksinin yapılmak istenmesi hiç makul ve mantıklı değil. Hayırlısı olsun…” ifadelerine yer verdi.

Star Gazetesi Başyazarı Ahmet Taşgetiren, “Şu ‘Davutoğlu ile yürünmez’ sözleri. Şu Davutoğlu’dan günah keçisi üretme oyunları. Bunlar fitnedir, fesattır. Başka değil. Şu an Anadolu’nun yaygın duygusu kaygıdır” dedi. Taşgetiren, olağanüstü kongre kararının çıkmasından önce kaleme aldığı yazıda, “Aynı kaygının İslam dünyasında Türkiye’ye imrenerek bakan yüreklerde de yaşandığı tahmin edilebilir. Herkes kaybeder. Tayyip Erdoğan kaybeder. Ahmet Davutoğlu kaybeder. Ak Parti kaybeder. Türkiye kaybeder. İslam dünyası kaybeder. Peki kim kazanır? Şeytan kazanır” görüşünü dile getirdi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

AP Türkiye Raportörü Piri: Vize serbestisi düşük ihtimal

SONRAKİ HABER

Demirtaş: 'Darbeye karşı Hayır' kampanyası başlatıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa