05 Mayıs 2016 07:39

AP Türkiye Raportörü Piri: Vize serbestisi düşük ihtimal

AP Türkiye Raportörü Kati Piri, Avrupa Komisyonu'nun vize serbestisi ile ilgili mevcut TMY değişmeden vize serbestisinin zor olduğunu söyledi.

Paylaş

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına Temmuz ayında Schengen bölgesinde vize serbestisi verilmesinin düşük bir ihtimal olduğunu söyledi. 

AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'nun (AK) vize serbestisi konusunda Türkiye'ye yeşil ışık yakmasını değerlendiren Kati Piri, Türkiye'nin "vizesiz Avrupa" konusunda istenen 72 koşulu 1 Temmuz'a kadar yerine getirmesinin zor olduğunu düşünüyor. Hollanda Televizyonu'nda yayınlanan bir programda konuşan Piri, "Türkiye'nin mevcut terörle mücadele yasalarının" demokratikleşme önünde engel olduğunu belirtti. 

Piri, Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink ve çok sayıda Kürt gazetecinin de bu düzenlemeler uyarınca gözaltına alındığını hatırlattı.

TMK DAHİL 5 ALANDA ACİLEN ADIM ATMALI

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'ta dün yaptığı açıklamada, Türkiye yurttaşlarına Schengen bölgesinde vize serbestisi getirilmesi için Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi'ne tavsiyede bulunduklarını işaret ederek, Türkiye'nin, "terörle mücadele yasası da dahil" 5 alanda daha acilen adım atması gerektiğini söyledi. 

'AVRUPA DEĞERLERİ SATIŞA ÇIKARILDI'

AB Dönem Başkanı Hollanda da, muhalefet Avrupa Komisyonu'nun kararına tepkili ve AB'yi mülteci krizi nedeniyle "vize rüşvetine sarılmakla" suçluyor. 

Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) milletvekili Pieter Omtzigt, "Avrupa Komisyonu kıtanın değerlerini satışa çıkardı" dedi. Omtzigt, Türkiye'de koşulların iyileşmediğini aksine insan hakları, ifade ve basın özgürlüğü konularında daha da geriye gidildiğini söyledi.

AVRUPA YENİ GÖÇ DALGASIYLA KARŞI KARŞIYA

Sosyalist Parti (SP) de, Türkiye'de demokratik özgürlüklerin yanı sıra yolsuzlukla mücadele alanındaki eksiklere de dikkat çekti. Muhalefete göre, Türkiye yurttaşlarına vize serbestisi ile birlikte özellikle bölgedeki çatışma ortamından kaçmak isteyenler nedeniyle Avrupa yeni bir göç dalgası ile karşı karşıya kalacak.

'GEREKİRSE VİZE SERBESTİSİNİ İPTAL EDERİZ'

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ise, Türkiye kaynaklı yeni bir göç dalgası beklenmediğini, eğer vize serbestisi işlemezse ya da getireceği sonuçlar anlaşma dışına çıkarsa bu kararın iptal edilebileceği uyarısında bulundu. 

AP'de Liberal-Demokrat Grup Başkanı ve eski Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt da, Avrupa Komisyonu'nu vize kararı nedeniyle eleştirdi.

Guy Verhofstadt, basın ve ifade özgürlüğünün Avrupa'nın temel değerleri olduğunu, Türkiye'nin demokratikleşme sorununu çözmediği sürece Avrupa Parlamentosu'nun vize serbestisi kararını onaylamayacağını vurguladı. Verhofstadt, "Kendimizi Sultan Erdoğan'a bağımlı hale getirdik. Bu, bizim Avrupa değerlerimize uzak bir tutum. Türkiye'den mülteci krizini çözmek için yardım istemekten vazgeçmeliyiz" dedi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Avrupa Komisyonu'nun vize serbestisi sürecine yeşil ışık yakmasının beklendiği tavsiye niteliğindeki kararını açıklamasının ardından, konu Avrupa Parlamentosu'nun (AP) ve AB'ye üye ülkelerin ulusal parlamentolarının gündemine gelecek. Son olarak da 28 ülkenin temsil edildiği AB Konseyi'nde nihai karara bağlanacak.

Komisyon'un tavsiye kararı, önce AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde ele alınacak.

Değişiklik önergelerinin ardından karar, AP Genel Kurulu'nda oylanacak.

Almanya ve Fransa'nın, vize serbestisinin gerekli durumlarda askıya alınmasını öngören bir değişikliği gündeme getirebileceği bildiriliyor.

AP Genel Kurulu'ndaki oylamada salt çoğunluk; AB Adalet ve İçişleri Konseyi'ndeki oylamada ise çifte nitelikli çoğunluk esas alınacak.

Çifte nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan üyelerin yüzde 55'inin kabul oyu vermesi gerekiyor.

Mevcut durumda 28 üyeden en az 16'sının onayı aranacak. Ancak kabul oyu veren ülkelerin toplam nüfusunun AB'nin nüfusunun yüzde 65'ini oluşturması şart. Vize serbestisi onaylanırsa, karar AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girecek.

VİZEYE İHTİYAÇ DUYULMAYACAK ÜLKELER

Bu durumda Türkiye yurttaşları, Haziran ayı sonundan itibaren şu ülkelere gitmek için vizeye ihtiyaç duymayacak:

Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan. Bunlara ek olarak, şehir devletleri Monaco, San Marino ve Vatikan'a da gidilebilecek. Türkiye yurttaşları turistlik ve ziyaret amaçlı seyahatlerinde bu ülkelerde 180 güne kadar kalabilecek.

Schengen üyesi olmadıkları için İngiltere ve İrlanda için ise vize uygulaması sürecek.

Avrupa Parlamentosu'nun ret oyu halinde ise top yeniden Avrupa Komisyonu'nda olacak. Parlamento oylama öncesi AB Konseyi'nden görüş isteyebilir. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

DİHA'ya 37'nci kez erişim engelli

SONRAKİ HABER

Davutoğlu konusunda yandaş medya bölündü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...