04 Mayıs 2016 11:25

Akdeniz Üniversitesinde basın açıklaması: Akademi susmayacak

DİSK-KESK-TMMOB un çağrısı ile bir araya gelen meslek odaları, siyasi parti ve öğrencilerin katılımı ile A.Ü Meltem kapısı önünde açıklama yapıldı.

Paylaş

Mahir DOĞAN
Antalya


Aydın ve Akademisyenlerin imzaya açtığı Bu suça ortak olmayacağız bildirisine imza atan ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü tarafından, ‘’Üniversite öğretim mesleğinden ve kamu görevinden çıkarma’’ için YÖK e gönderilen soruşturma dosyalarının mevzuata aykırı bir şekilde kamuoyu ile paylaşılarak, asılsız suçlamalarda bulunulmasına üniversite kampüsü önünde yapılan açıklama ile tepki gösterildi. 

Basın açıklamasına Eğitim-Sen Genel Mrk. Yöneticisi Elif Çuhadar, TTB Gen.Sek Özden Şener, TTB Merkez kurul üyeleri Fatih Sürenkol, İsmail Bulca, Adana, Aydın, Muğla Tabip odası temsilcileri ile EMEP, HDP, CHP, ÖDP, HALK EVLERİ, çeşitli meslek kuruluşları ve A.Ü öğrencileri katılarak destek verdiler. 

Basın Açıklamasında konuşan Prf. Dursun Büyüktaş ‘ikibin den fazla akademisyenin imza attığı ‘’Bu suça ortak olmayacağız’’’başlıklı bildiri düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda ülkemiz akademik kurumlarının seviyelerini gösteren bir örnek olaya dönüşmüştür. Bazı istisnalar dışında ülkemiz üniversiteleri, ifade özgürlüğünü güvence altına alma gibi üniversitenin geçmişten günümüze uzanan tarihe misyonuna sahip çıkmamışlardır.Geçtiğimiz üç ay içinde bu bildiriye imza attıkları için kamu ve vakıf üniversitelerinde görev yapan 36 akademisyen arkadaşımızın işine son verildi. Geçen hafta A.Ü den 8, Iğdır Üniversitesinden ise bir akademisyenin soruşturma dosyaları üniversite öğretim mesleğinden ve kamu görevinden çıkarma cezası talep edilerek YÖKe gönderildi. Rektörler ve soruşturma komisyonu üyeleri kendilerinde olmayan bir yetkiyi kullanmaktadır. Bütün bu yapılanları kabul edilemez buluyoruz. Akademik kurumlarımız ve YÖK bu hukuksuz uygulamalara bir son vermelidir. Halka ve hukuka karşı işlenen bu suçların aracısı olan herkes er yada geç yargı karşısında hesap verecektir’dedi.

Daha sonra söz alan Eğitim-Sen Genel merkez yöneticisi Elif Çuhadar ’Hukukun ve ülkenin bir kişinin iki dudağının arasından çıkacak bir cümle ile yönetilmeye çalışıldığı bir ortamdayız’ diyerek tüm parti, sendika, dernek, düzene muhalif barış ve demokrasi isteyen güçlerin bir araya gelmesi ve birlikte mücadele etmesi gerekliliğine vurgu yaptı. 

TTB Genel sekreteri Özden Şenel yaptığı konuşmada imzacı tüm akademisyenlerin yanında durmaya ve Laik Demokratik bir ülke için mücadele etmeye davam edileceği vurgusunu yaptı. 

Daha sonra söz alan Psikiyatri Derneği Merkez Yöneticisi Şahut Duran ile TMMOB Antalya İl Koordinasyon sözcüsü Vahap Tuncel haklarında soruşturma açılan ve işten el çektirilen Akademisyenlerin yanında olamaya devam edeceklerini bildirdiler.

A.Ü REKTÖRLÜĞÜ ‘’TOPLUMDA BARIŞI TESİS ETME’’ CÜMLESİNİ POPİLİST BULDU

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalı'nda Prof. Dr. Gülser Öztunalı Kayır danışmanlığında seçilen 'Barış İnşasında Kadınların Rolü: Dört Farklı Kentteki Kadınların Barış Deneyimleri' başlıklı yüksek lisans tez konusunun, Başbakanlığın 'Milli Güvenliği Tehdit Eden Örgüt ve Yapılarla İrtibatlı Kamu Çalışanları Hakkında' genelgesine tezat oluşturduğu gerekçesiyle değiştirilmesinin istenmesiyle ilgili iddialara AÜ Rektörlüğü'nden açıklama geldi. 

Rektörlük açıklamasında haberlerde adı geçen Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülser Öztunalı Kayır’ın açıklamalarına bakıldığında, konunun özünden çok “öğrencilere baskı”, “kara liste”, “susmayacağız”, “dayanışma”, “toplumda barışı tesis etme” gibi dikkat çekici, popülist ve sansasyonel alanlara yöneldiği açıkça görülmektedir. Anılan nedenlerle; konunun ayrıntıları ile açıklığa kavuşturulması, Akdeniz Üniversitesi imajının korunması, ilgili akademisyen, anabilim dalı ve enstitünün hukuki sorumluluklarının gereklerinin ortaya konularak aksayan tarafların belirlenmesi amacıyla Üniversitemiz Rektörlüğünce inceleme başlatılmış olup konu en kısa zamanda neticelendirilecektir" denildi.

 

ÖNCEKİ HABER

Balıklıgöl Devlet Hastanesini zimmetlerine geçirdiler!

SONRAKİ HABER

ultrAslan'dan yönetime 'kombine zammı' tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa