04 Mayıs 2016 00:53

100 bin lirayı bulan hayatta kalır

SGK’nin ödeme listesinde bulunmayan ve akciğer kanseri tedavisinde yararı görülen Optivo isimli ilacın, 3 aylık tedavi maliyeti 100 bin lira.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Akciğer kanseri tedavisinde kullanılan Optivo isimli ilaç üretici firmanın “İnsani amaçlı erken erişim programı” kapsamında 300 kadar hasta için geçici olarak ücretsiz temin edildi. Ancak program kapsamındaki ilaçlar tükendi. 3 aylık tedavi maliyeti 100 bin lirayı bulan ilacı SGK karşılamıyor. Tedavisi yarım kalan hastalar ise mağdur.   

Optivo isimli ilaç, akciğer kanseri tedavisinde kullanılıyor. İlacı üreten firma 2015 yılı şubat ayında “insani amaçlı erişim programı” düzenlemiş ve 300 kadar hastaya ilacı ücretsiz temin etmişti. Hastalara uygulanan program 2015 yılı eylül- ekim aylarında sona erdi.

“İnsani amaçlı erişim programı” sonrası akciğer kanseri tedavisindeki yararı görülen Optivo’nun 3 aylık tedavideki maliyeti 100 bin lirayı buluyor. 14 Nisan 2015 tarihindeki açıklamasında hastaları “mağdur etmediğini” ileri süren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise bu ilacın ödemesini karşılamıyor. Hastalar ilaçtan yararlanmak için kendi cebinden para ödemek zorunda kalıyor.  

SGK YETKİLİSİ: HENÜZ KARAR ALMADIK

Hastalardan gazetemize gelen şikayetler üzerine aradığımız  SGK yetkilileri şunları söyledi: “Opdivo ilaç ödeme listesinde yer almıyor. İlacın kurumumuz tarafından ödenmesi yönünde henüz bir karar çıkmış değil. 14 Nisan tarihindeki basın açıklamasında yer alan insani amaçlı erken erişim programı üretici firmanın düzenlediği bir programdı. 300 kadar kişiye ilaç temin edildi.  Melanoma ve akciğer kanseri tedavisinde ilacın etkisini görmek için yapılmıştı ve program bitti. Şu an firma başka bir program açmayı düşünüyor ama o da  lenfoma tanısına yönelik. Ne zaman başlayacağını bilmiyoruz. İlacın akciğer kanseri için ödenip ödenmemesine yönelik toplantı yapıldığı zaman ödeme listesine alınmasını bekliyoruz. Ancak henüz böyle bir karar alınmış değil.”

10  MİLİGRAMI 1.743.69 AVRO

İlaç hakkında bilgi aldığımız Türk Eczacılar Birliği  yetkilisi de, ilacın 10  miligramının 1.743.69 avro olduğunu söyledi. İlacın, 3 aylık kür tedavisindeki maliyeti, kurdaki dalgalamalara göre  100 bin lirayı buluyor. Tedavi masrafını karşılamayan hastalar ölüme adım adım yaklaşıyor. 

İNSANİ AMAÇLI ERKEN ERİŞİM PROGRAMI NEDİR?

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün ekim 2005 tarihinde yayımladığı İlaca Erken Erişim Programı Kılavuzu’nda şöyle deniyor: “Bakanlıkça ruhsatlandırılmış ve ulaşılabilir mevcut tıbbi ürünlerle tedavisi başarısız olmuş ciddi veya acil olarak yaşamı tehdit edici bir hastalığı olan ve bu konuda düzenlenmiş klinik araştırmalara ulaşma şansı olmayan hastalara, ülkemizde ruhsatlı olmayan, diğer ülkelerde ruhsatlı olan veya olmayan ilaç(lar)ın, ilacı geliştiren firma tarafından insani gerekçelerle ücretsiz temin edilmesini sağlayan bir düzenlemedir. Bu program klinik ilaç araştırması değildir. Bu programlarda ilacın etkililiği ile ilgili bilgi toplanılması amaçlanmaz ve bu tür bilgiler toplansa dahi, bu bilgiler Sağlık Bakanlığı tarafından ilacın ruhsatlandırılmasıyla ilgili prosedürlerde kullanılmaz. Program dahilinde tedaviye alınması sorumluluğu yazılı olarak üstlenilmiş ve Bakanlığa bildirilmiş olan hastalara uygulanır.” 

ÖNCEKİ HABER

Mağrip’te 1 Mayıs

SONRAKİ HABER

'Dersim ’38 merkez-taşra çatışmasının devamıydı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...