ABD 1 Mayısı’na göçmen işçiler damga vurdu
1 Mayıs, ortaya çıktığı topraklarda, 100 yılı aşkın süredir kutlanıyor. Bu yıl da ABD’nin birçok eyaletinde emekçiler alanlardaydı.

Ekim KILIÇ
New York
1 Mayıs, ortaya çıktığı topraklarda ABD’li işçiler tarafından 100 yılı aşkın süredir kutlanıyor. Bu yıl da ABD’nin birçok eyaletinde, işçiler alanlara çıkarak taleplerini dile getirdiler.
1 Mayıs, batı yakasında Los Angeles, ortabatıda Chicago ve doğu yakasında New York merkezlerinde kitlesel olarak kutlandı. Bu seneki 1 Mayıs’ta göçmen işçilerin sınır dışı edilmelerine ve göçmen ailelerin Amerikan hükümeti tarafından parçalanmalarına karşı tepki ve talepler öne çıktı. Başkanlık seçimlerine aylar kalan ABD’de işçi ve emekçiler ücretlerinin arttırılması ve sendikasızlaştırma karşıtı talepleriyle de alandaydılar.
‘KURTULUŞA EVET, SINIR DIŞI EDİLMEYE HAYIR’
New York’ta emekçiler Union Meydanı’nda bir araya geldiler. Alanda yapılan konuşmalarda göçmen örgütlerinin temsilcileri sınır dışı edilmelerden iş yerindeki hak ihlallerine kadar birçok konuya değindiler. Filipinli kadın bir işçi, “Ben Filipinli yerli bir anne olarak, göçmen bir işçi olarak buraya 1997’de geldim” dedi. Kendi ülkelerinde emperyalizm, bürokratik kapitalizm ve feodalizm tarafından kurban edildiklerini vurguladı.
Konuşmalarla beraber alanda “Birleşen bir halkı hiçbir kuvvet yenemez”, “Adalet yoksa barış da yok, polis ırkçılığına hayır” sloganları atıldı.
Alanın hemen ise yanı başında Cumhuriyetçi Irkçı Aday Donald Trump taraftarları ırkçı pankartlar açarak bekledi. Konuşmaların ardından kitle yürüyüşe geçti. Pankartların renkli, katılımın çok kültürlü olduğu New York 1 Mayısı akşam saatlerine kadar sürdü.
New York 1 Mayıs Koalisyonunun bildirisinde emperyalizme, hapishanede mahkumlar üzerindeki emek sömürüsüne ve azınlıkların baskı altına alınmasına karşı talepler dikkat çekti.
CHICAGO’DA IRKÇILIĞA TEPKİ
1 Mayıs bu yıl tarihsel olarak ortaya çıktığı yerde, Chicago kentinde de coşkuyla kutlandı. Union Park’ta toplananlar arasında işçiler ve aileleri, yerel aktivist gruplar, Latinler ve Hizmet Emekçileri Uluslararası Birliği vardı. Yürüyüşte ise “Yasallaştırmaya evet, sınır dışı edilmeye hayır”, “Trump’a hayır, KKK’ye hayır, faşist ABD’ye hayır” sloganları İngilizce ve İspanyolca atıldı. Chicago’da da yapılan konuşmalarda göçmen hakları ile ilgili temalar öne çıktı. Ayrıca bir grup Suriyeli, Amerikan ve Suriyeli mülteciler için mücadele eden aktivistler Chicago yerel hükümet binası önünde gösteri düzenlediler,
“Hepimiz biriz! İşçiler olarak bizim mücadelemiz tektir!” dediler. Ana yürüyüş ise Trump’ın Chicago’daki kulesi önünde sona erdi. Kulenin önünde Meksikalı halk dansçıları ırkçılığı protesto etmek adına sembolik bir dans gösterisi gerçekleştirdi.
LOS ANGELES: YAŞAMLARIMIZ İÇİN KAVGAYA
Los Angeles’ta ise iki ayrı 1 Mayıs kutlaması Los Angeles 1 Mayıs Koalisyonu ve Göçmenler için Tam Hak Koalisyonu tarafından düzenlendi. İki ayrı 1 Mayıs kutlamasının gündeminde de göçmen işçilerin hakları vardı. Göçmenler için Tam Hak Koalisyonunun sloganı “Köprüler inşa edelim, duvarlar değil” oldu. Gösterilerde Başkan Adayı Trump’ın büyük balondan kuklaları dikkat çekti.
Evrensel'i Takip Et