27 Nisan 2012 08:34

‘Nükleer bitmeyen katliamdır’

Ukrayna ve Beyaz Rusya sınırında bulunan Çernobil Nükleer Santralinde 26 Nisan 1986’da meydana gelen nükleer felaketin 26. yıldönümü dolayısı ile çevreciler birçok ilde nükleer santrallere yönelik tepkilerini dile getirdi.Karadeniz İsyandadır Platformu Taksim’de yürüyüş düzenleyerek nüklee

‘Nükleer bitmeyen katliamdır’
Paylaş

Karadeniz İsyandadır Platformu Taksim’de yürüyüş düzenleyerek nükleer santralleri “Ölüm değil yaşamak istiyoruz” pankartıyla protesto etti.  Taksim Tramvay Durağı’nda başlayıp Galatasaray Meydanı’nda son bulan eylemde, yürüyüş boyunca Karadeniz’e özgü enstrüman olan tulumlar çalındı. “Bize ‘Çernobil’in çocukları’ diyorlar, 26 yıldır üzerimizde Çernobil’i taşıyoruz” diyen Canan Armutçuoğlu, tarım alanlarının radyasyona bulandığını ve hayvanların genetik yapılarının bozulduğuna dikkat çekti. Çernobil katliamının hâlâ devam ettiğini sözlerine ekleyen Armutçuoğlu, “Artık yeter! hâlâ nükleer masallarınıza kanacağımızı zannediyorsanız Kazım Koyuncu’nun dediği gibi ‘Hepiniz geri zekalısınız’ nükleer bitmeyen katliamdır” şeklinde konuştu.

Samsun’da Nükleer Karşıtı Platform Süleymaniye Geçidi’nden AKP il binasına kadar yürüyerek burada bir basın açıklaması yaptı. Platform adına açıklamayı yapan Metin Telatar, AKP’nin Akkuyu’da ve Sinop ta nükleer santral belasında ısrar ettiğini söyleyerek, “yanlışta ısrar etmenin hiçbir anlamı yoktur. AKP bu yanlıştan vazgeçmelidir. Tüm doğaya ve canlılara zarar veren Nükleer santrallere  HES’lere ve Termik santrallere karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

‘ÇERNOBİLİ UNUTMA NÜKLEERDEN VAZGEÇ'

Ankara’da Yüksel Caddesi’nde dün akşam bir araya gelen NKP bileşenleri, Çernobil’in etkilerini hatırlatarak, Türkiye’de yapılması planlanan nükleer santrallerden vazgeçilmesini istedi. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Cengiz Göltaş, Çernobil’deki kazadan 25 yıl sonra gerçekleşen Fukişima Nükleer Santrali’ndeki patlamayı da hatırlatarak “onca para, teknoloji, onca şirket Fukişima’da olanları öncesinde hesaplayamamıştı” dedi.
Göltaş, Türkiye’de yapılması planlanan nükleer santralden de derhal vazgeçilmesini istedi. Açıklamanın ardından eylem, grup Günyüzü’nün şarkıları ile devam etti.

MECLİS’TE ‘NÜKLEERDEN VAZGEÇİN’ ÇAĞRISI

HDK Milletvekili Levent Tüzel, Çernobil nükleer felaketinin yıldönümü nedeniyle, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Çernobil nükleer kazasının derin etkilerinin ülkemizde de hala devam ettiğine ve kanser hastalığının arttığına işaret etti. Mersin Akkuyu, Sinop Gerze halkı ve tüm ülkenin geleceğini düşünenlerin, nükleer santralleri önlemek için ellerinden geleni yaptığını belirten Tüzel, “Hükümetin bu sesi duymasını ve nükleer ısrarından vazgeçmesini”istedi.

LEFKOŞA’DA İKİ TOPLUMLU ‘NÜKLEERE HAYIR’ MİTİNGİ

Çernobil mağdurları, Kıbrıs’taki ateşkes hattını boydan boya geçecek ve ara bölgeyi de kapsayacak şekilde Ledra Sokağı’nın iki yanında “insan zinciri” oluşturularak sembolik olarak anıldı. Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) ve Kıbrıs Yeşiller Partisi’nin çağrısıyla gerçekleşen eyleme, partilerin yanı sıra nükleer karşıtları ve konuya duyarlı iki kesimden insanlar da katıldı. Anma sırasında YKP Yürütme Kurulu Sekreteri Murat Kanatlı ve Kıbrıs Yeşiller Partisi Milletvekili Yorgos Perdikis birer konuşma yaptılar. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erzurum’da TZOB Bölge toplantısı yapılacak

SONRAKİ HABER

Kanada’da fok avı gerçekleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa