03 Mayıs 2016 17:22

Yerine getirilmeyen ÇAYSAN sözü kriz yarattı

Rize’de ÇAYSAN’a ait kutu fabrikasının özel şirkete devredilmesi sonra, yöre halkına verilen iş sözü gerçekleşmeyince tepki çalışanlara yöneldi.

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Rize

Rize’de ÇAYSAN’a ait kutu fabrikasının özel şirkete devredilmesi sonra, yöre halkının, siyasilerin kendilerine yeni fabrika yapıldığında iş verileceğini ancak bu sözlerin yerine getirilmediğini belirtti. Yöre halkının tepkisi, fabrikaya bazı bölgeden gelip çalışmak isteyen vatandaşlara yöneldi.

1972 yılında kurulan, 1975 yılında faaliyete geçen ÇAYSAN’da, 2012 yılında gerçekleşen toplantıda, şirketin tüm hisseleri özel bir şirkete satılarak, halkın hisseleri yok sayılmıştı. 

Daha sonra yapımı tamamlanan ve çalışmaya başlayan İyidere Hazar Mahallesi’ndeki fabrikada dün olay çıktı. İyidere halkı, AKP’li yöneticilerin fabrika yapılmadan önceki seçim sürecinde fabrikada yöre halkının çalışacağı vaadinde bulunduklarını ancak bu vaatlerin yerine getirilmediğini ifade etti.

İyidere Hazar Mahallesi’nde bulunan fabrikaya Giresun’dan bazı işçilerin gelip çalışacağını duyan bazı vatandaşlar fabrikanın önüne gelerek tepki gösterdi. 28 plakalı bir araçla gelen işçileri fabrikaya sokmayan yöre halkı, “Fabrikadaki hislerimiz elimizden alındı, şimdi de kapıları üzerimize kapatıyorlar. Daha önce siyasiler bizlere verdiği sözleri yerine getirsinler. Hani burada fabrika kurulunca bu bölgeden onlarca insan iş sahibi olacaktı? Ne oldu da şimdi bu bölgeden değil de başka bölgelerden insanlar buraya getiriliyor? Bu kişiler nasıl işe alındı? Bizim de ekmeğe ihtiyacımız var, bizlere verilen sözleri yerine getirsinler” dedi. Yöre halkı fabrika önünde nöbet tutmaya başladı.

ÇAYSAN’da hisseler şu şekildeydi: Yüzde 52 Tek Gıda-İş Sendikası, yüzde 28 ÇAYKUR, yüzde 10 İl Özel İdaresi yüzde 5 Rize Hizmet Vakfı, yüzde 5 halk (Rizeli esnaf, ve küçük tasarruf sahibi vatandaş). 2012 yılında gerçekleşen toplantıda, şirketin tüm hisseleri özel bir şirkete satılarak, halkın hisseleri yok sayılmıştı.

 

ÖNCEKİ HABER

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB: Korku değil birlik kazandı

SONRAKİ HABER

Helmut Oberdiek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...