03 Mayıs 2016 15:10

Dokunulmazlık gündeme geldi yargı KCK sürecini hızlandırdı

KCK ana davasında 191 Kürt siyasetçi için 2 bin 400 yıl ceza istendi. Davanın hızlandırılmasının dokunulmazlıklardan bağımsız olmadığı belirtildi.

Paylaş

KCK ana davasında savcı, 191 Kürt siyasetçi için 2 bin 400 yıl ceza istedi. Avukat Mesut Beştaş, davanın son üç ayda hızlandırılmasının AKP’nin politikalarından bağımsız olmadığını belirterek, “Ergenekon davasının bozma gerekçeleri KCK davalarına uygulanırsa tüm dosyalar bozulur” dedi.

191 Kürt siyasetçinin yargılandığı ‘KCK ana davası’ gizli tanık ifadelerinin ardından savcının vermiş olduğu mütalaayla tekrar gündemde. Yargılama aşaması bitmeden Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi savcısının verdiği mütalaada, 144 kişi hakkında ‘örgüt yöneticiliği’, ‘örgüte üye olma’, ‘örgüte yardım ve yataklık etmek’ ve ‘örgüt propagandası yapmak’ iddialarından 5’er yıldan 22.5’er yıla kadar hapis cezası talep edildi, 11 sanığın ise beraatına karar verilmesi istendi. Mütalaada, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek hakkında 22.5 yıla kadar hapis cezası talep edildi. DTK Eş Başkanları Hatip Dicle ve Leyla Güven, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ile Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk’ün ise 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep eden savcı, Kürt siyasetçiler hakkında toplam 2 bin 400 yıl ceza istedi. Dava avukatlarından Mesut Beştaş, davanın konjonktürel bir dava ve devlet politikasıyla bağlantılı olarak başlatılmış bir soruşturma olduğunu belirtti. 

DAVA NEDEN BU KADAR HIZLANDIRILDI?

Davanın sün üç ayında çok farklı bir seyir izlendiğini dile getiren Beştaş, “Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim sayısı HSYK tarafından artırıldı. Sadece özel bir heyet bu dosyayla ilgilenmeye başladı. Bunun haricinde başka bir duruşmaya çıkmıyorlar” dedi. “Olağan bir seyir gösteren bir yargılama var iken son 3 ay neden bu kadar hızlandı” diye soran Beştaş, hükümetin politikalarının açık ve net bir şekilde dosya üzerinde etkisi olduğuna vurgu yaptı.

Yaklaşık 3 ay önce HDP milletvekillerinin dokunulmazlığının iktidar tarafından gündeme getirildiğini hatırlatan Beştaş, davanın da buna göre hızlandırıldığını söyledi. Duruşmaların kesintisiz olarak yapılmasını buna örnek gösteren Beştaş, “Nasıl ki dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla HDP Grubu Mecliste tasfiye edilmek isteniyorsa, KCK davalarıyla da Kürt siyasetçiler tasfiye edilmek isteniyor” dedi.

GİZLİ TANIKLAR HATIRLAMIYOR!

Mahkemede dinlenen gizli tanık beyanlarına da dikkat çeken Beştaş, “Gizli tanıkların istinasız tamamının ‘Ne biliyorsunuz’ sorusuna cevabı ‘Hatırlamıyorum’ oldu. Ancak ‘Hatırlatılırsa hatırlarız’ dediler. Böyle olan bir insanın 1 yıl 2 yıl önce mahkeme tarafından dinlenip her şeyi satır satır hatırlıyor olması insani bir durum değil. İfadelerin de baştan sona çelişkili olduğu ve doğru olmadığı ortaya çıktı. En basitinden gizli tanık ‘Şu tarihte şu şu kişilerleydim’ dediği kişilerin, her biri farklı yerlerde, ülkelerde cezaevinde çıktı. Bunları sabit belgelerle mahkemeye sunduk” şeklinde konuştu. 

Savcının 675 sayfa mütalaa verildiğini söyleyen Beştaş, “Bu bir insanın ancak 3 veya 4 ayda hazırlayabileceği bir belge” dedi. Mütalaanın tamamının soyut ve kamuoyunda çokça ifade edilen ‘kumpas’ın devam ettiğinin kanıtı olduğunu söyleyen Beştaş, “Mahkemenin delil ikamesi dediğimiz, delilleri değerlendireceği sürenin hiçbir noktasına dikkat edilmemiş ve hiçbir noktasına delilin ne olduğuna, mahiyetine, içeriğine, ileri sürülenin yalanlayıp yalanlamadığına bakılmaksızın iddia makamı mütalaa hazırladı” dedi. Bu durumun trajik olduğunu söyleyen Beştaş, “Balyoz ve Ergenekon’da delillerin nasıl karartıldığı veya nasıl üretildiği üzerinde duruldu, ancak aynı durum KCK davaları için yapılmadı. Ergenekon davasının bozma gerekçeleri KCK davaları için uygulanıldığında bu dosyaların tamamının açılmaması gerektiği ortaya çıkacak” dedi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Seçim öncesi istihbaratı: HDP’li vekiller IŞİD’in hedefinde

SONRAKİ HABER

Sahasında hakem dövülen Trabzonspor’a 4 maç ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa