03 Mayıs 2016 12:38

1 Mayıs’taki polis saldırısına suç duyurusunda bulunuldu

ÇHD Adana Şubesi 1 Mayıs'ta polis saldırısı sonucu aralarında ÇHD üyesi avukatların da olduğu 9 kişinin yaralanması ile ilgili suç duyurusunda bulundu

Paylaş

ÇHD Adana Şubesi 1 Mayıs kutlaması için toplanan kitleye polis saldırısı sonucu aralarında ÇHD üyesi avukatların da bulunduğu 9 kişinin yaralanması ile ilgili Valilik, Emniyet müdürlüğü, Güvenlik Şube Müdürü ve saldırıda bulunan polisler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. 
Yaralananlar arasında olan ÇHD Şube yöneticisi Ali Akıncı, suç duyurusu öncesi eski adliye önünde yapılan basın açıklamasında üzerilerindeki Tahir Elçi’nin resmi olan tişörtlerden dolayı polisler tarafından hedef alındıklarını söyledi. Saldırı ilke ilgili polislere “Bizler hukukçuyuz bizi çok mu tehlikeli buluyorsunuz?” şeklinde soru sorduğunu ifade eden Akıncı, “Polislerin kendilerine sizleri değil ama üzerinizdeki tişörtü tehlikeli buluyoruz” dediğini aktardı. Elçi’nin barışın elçisi olduğunu ve barışı savunanlardan korkulduğunu ifade eden Akıncı, “bizim canımızı asıl yakan coplar, biber gazları değil; barışın sesi olan Tahir Elçi’den, barıştan hala korkuluyor olmasıdır” dedi. 

‘ORANTISIZ GÜÇ DEĞİL, DÜŞMANCA MÜDAHALE’

Polis orantısız güç kullanmadığını, aksine yurttaşı bir kez daha öç alırcasına düşmanı gibi görerek en ağır şekilde müdahale gerçekleştirdiğini ifade eden Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, “Bu açıdan suç duyurusu önem taşımaktadır. Saldırıya maruz kalan vatandaşların yasal yollara yanlarında olacağımızın bilinmesini isteriz” dedi. 1 Mayıs günü Adana’da güvenlik kuvvetlerinin hangi mukavemetle karşılaştığını soran Çıtırık, “Hangi koşullarda Polis ve vazife yetki kanununda verilmiş olan kademeli olarak kullanmaları gereken yetkileri kullanmak zorunda kalmışlardır.  Basın açıklaması yapmak isteyen emekçiler şiddete dönüşen bir eylem içine mi girmişlerdir, suçu mu övmüşlerdir. Ya da kitleleri şiddeti kullanma doğrultusunda bir eyleme mi sevk etmişlerdir?” şeklinde konuştu. 

‘ANAYASAL HAK İHLAL EDİLİYOR’

Basın açıklamasını okuyan ÇHD Şube Başkanı Sefa Aydoğan da Anayasa’ya göre herkesin önceden izin almadan silahsız gösteri düzenleme hakkına sahip olduğunun altını çizerek “asıl olan bu ifadedeki hak olduğu halde istisnanın istisnası kurallar uygulamada asıl kural haline getirilmiştir” diyerek hukuktaki kuralların kötüye kullanıldığını dile getirdi.  Gösteri ve yürüyüşün güvenliğini sağlamanın saldırmak, darp etmek, gazlı su sıkmak, yasaklamanın güvenlik anlayışı olduğunu dile getiren Aydoğan, başta yaşam hakkı olmak üzere temek haklara ve insanlık onuruna yönelik her türlü saldırının önlenmesi için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. (Adana/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim’de yaralı taşıyanların yargılanması başladı

SONRAKİ HABER

Sadri Alışık Komedi Ödülü Cem Yılmaz’ın oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa