03 Mayıs 2016 12:25

10 Ekim’de yaralı taşıyanların yargılanması başladı

10 Ekim Katliamı'nda terk edilen bir polis aracıyla yaralı taşıdıkları için haklarında dava açılan iki kişinin ilk duruşması görüldü.

Paylaş

Duruşma öncesi Ankara Adliyesi konuşan sanık Mert Kaya, “Bugün hayat kurtarmaya çalıştığımızdan dolayı hırsızlıktan yargılanıyoruz. Bize diyorlarki, bırakın ölsünler, hayat kurtarmak suçtur” dedi. 

Ankara’da 10 Ekim günü yaşanan katliamın hemen ardından gar önündeki terk edilmiş polis aracıyla yaralı taşıyan iki kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması görüşmesi. Ankara 29. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma hakimin gelmemesi nedeniyle öğleden sonraya ertelendi. Sanıklar 31. Asliye Ceza Mahkemesi’ne ifade verdi. 

Duruşma öncesi Adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Yargılanan Halkevleri üyelerinden Mert Kaya barış istemek için 10 Ekim'de alanlarda olduklarını söyledi. Ancak canlı bombaların patlaması nedeniyle 100'ün üzerinde kişinin hayatını kaybettiğini belirten Kaya, “Bu da yetmezmiş gibi gaz bombaları atıldı, polisler tarafından coplandık. iddianamede yer aldığına göre yeterli sayıda ambulans ve sağlık çalışanı olduğunu söylüyorlar ama orada sadece iki tane ambulans vardı. Patlama sonrasında arabasına binen polis kaçtı, binemeyen de arabasını bırakıp gitti. Bizim elimizdeki imkanlardan biri de polislerin terk ettiği araçlardı. İnsan hayatı kurtarmak için o arabayı aldık. Bugün hayat kurtarmaya çalıştığımızdan dolayı hırsızlıktan yargılanıyoruz. Bize diyorlarki 'Bırakın ölsünler, hayat kurtarmak suçtur'” dedi. 

'AMBULANSLAR GEÇ GELDİĞİ İÇİN TAKSİLERLE TAŞINDILAR'

TTB Merkez Konseyi üyesi Deniz Erdoğdu da 10 Ekim'de patlama alanında 60, hastanede ise 41 kişi yaşamını yitirdiğini kaydetti.. Ayrıca 456 yaralının olduğunu belirten Erdoğdu, “İlk anda yapılması gereken gereken koridorların açılıp ambulansların alana girmesiydi fakat bu yapılmadı. Tabip odası ve sendikadan sağlıkçıların alanda bulunması yaralıların ciddiyetinin azaltılması açısından önemliydi. Polis ölülerimizin ve yaralılarımızın üstüne gaz bombaları attı. Bu affedilmez bir hatadır” dedi. Bunun sonucunda yeterince kan kaybetmiş yaralıların bulunduğu bir ortamda oksijen yetersizliğinin ortaya çıktığını dile getiren Erdoğdu, atılan gazın az bulunan oksijenin de tüketilmesine yol açtığını vurguladı. Ambulanslar alana geç geldiği için yaralılar taksilerle taşındığını söyleyen Erdoğdu, “Bu nedenle gençlerimizin yaptığı müdahale oldukça yerindedir” dedi. 

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun da “Bu arkadaşlarımız kesinlikle yalnız kalmayacaklar çünkü onlar da katliamın mağdurları. Katliamın üzerinden 200 gün geçti ve yarası kapanmayan arkadaşlarımız var. Biz bu süreci kendi davamızdan ayrı görmüyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde ölmek üzere olan insanları en yakındaki araçla hastaneye götürdü diye hırsızlıkla suçlanan insanlar olmamıştır. İnanıyoruz ki arkadaşlarımız beraat edeceklerdir” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP dokunulmazlıkların kaldırılması için tarih verdi

SONRAKİ HABER

1 Mayıs’taki polis saldırısına suç duyurusunda bulunuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...