03 Mayıs 2016 12:04

AKP dokunulmazlıkların kaldırılması için tarih verdi

AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, dokunulmazlıklar için 'Ümit ediyorum, Genel Kurul'da 16 Mayıs'ta komisyon kararı görüşülmeye başlanır' dedi.

Paylaş

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin açıklama yapan AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, "Ümit ediyorum, Genel Kurul'da 16 Mayıs'ta komisyon kararı görüşülmeye başlanır. 18 Mayıs'ta geç saatlerde ikinci oylamanın yapılmasını ümit ediyorum. Normal işleyiş bu şekilde olur diye düşünüyorum" dedi.

AKP'nin HDP'li milletvekillerini Meclis'ten atmak için hazırladığı "dokunulmazlıkların kaldırılmasına" dair Anayasa değişikliği teklifi Anayasa Komisyonu'nda CHP, MHP ve AKP'nin ortaklığıyla kabul edilirken, gözler Genel Kurul'da yapılacak oylama çevrildi.

GİZLİ OYLAMA YAPILACAK

Meclis'te AKP'nin 317, CHP'nin 133, HDP'nin 59, MHP'nin ise 40 milletvekili bulunuyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "evet" diyeceğiz açıklamasıyla birlikte, MHP'nin hangi yönde oy kullanacağına bakılmaksızın anayasa değişikliği için gerekli oy sayısı olan 367'ye ulaşılıyor. Ancak 330-367 oy arasında kalınması durumunda ise referandum seçeneği gündeme gelecek ve dokunulmazlıkların kaldırılması için süre daha da uzayacak. AKP ve CHP'nin beklentisi yönünde oylama yapılması halinde düzenleme referanduma gerek kalmadan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylanacak.

Teklifin Genel Kurul'da kabul edilmesinin ardından dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda tutumu net olan ve bizzat kendisinin talimatını vermesinden dolayı da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla birlikte anayasa değişikliği yasalaşarak, Resmi Gazetede yayımlanacak. Teklifin yasalaşmasından sonra da Meclis, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı'nda bulunan fezlekeler yargıya gönderilerek, süreç başlayacak.

50 HDP'Lİ HAKKINDA 366 FEZLEKE VAR

Meclis'e 2 Mayıs itibariyle ulaşan dokunulmazlık dosyası sayısı 619. Bunlardan 366'sı HDP, 185'i CHP, 46'sı AKP, 18 MHP ve 5'i de bağımsız milletvekillerine ait. Meclis'te 59 milletvekili bulunan HDP'nin 50 milletvekilli hakkında fezleke dosyası bulunurken, 51 CHP'li, 27 AKP'li ve 7 MHP'li milletvekili ile birlikte Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın fezleke dosyası mevcut.

Hakkında en fazla fezleke dosyası hazırlanan isim 75 dosya ile HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Evine ocaktan fırlayan kaya düşen köylü: Ocağınız batsın!

SONRAKİ HABER

10 Ekim’de yaralı taşıyanların yargılanması başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...