03 Mayıs 2016 07:10

Dokunulmazlık teklifi tekmeler, yumruklar, baskılarla geçti

Sultan Özer, Dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeren Anayasa değişiklik teklifinin kabul edildiği 'tekmeli, yumruklu' oturumu yazdı.

Paylaş

Sultan ÖZER
ANKARA

 
Meclis'i HDP'sizleştirerek, “rahatça at oynatabileceği” ortam yaratmak isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla AKP tarafından gündeme getirilen, MHP'nin baştan beri desteklediği, CHP'nin de “yetmez ama evet” dediği dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeren Anayasa değişiklik teklifi komisyondan geçti. İki günlük yumruklu, tekmeli, sözlü tacizli görüşmelerin ardından kabul edilen teklifin Mecclis Genel Kurulu'ndan da 367 ve üzerinde oy alarak referandumsuz geçmesi halinde HDP'li vekillere yine hapis yolu gözükecek.
Meclis içtüzüğü, dokunulmazlıkların kaldırılması için, Adalet ve Anayasa Komisyonu'ndan Karma Komisyon öngörmesine ve dokunulmazlığı kaldırılan milletvekillerinin savunmalarının da alınarak, tek tek görüşülmesini öngörmesine rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dayatması ile AKP tarafından hızla devreye sokulan anayasa değişiklik teklifi, Anayasa Komisyonu'nda Meclis tarihinde görülmemiş kavgalara sahne olarak kabul edildi.
İlk gün iki kez yaşanan, yumrukların, tekmelerin, plastik su bardaklarının, klasörlerin havada uçuştuğu kavgaların ardından ertelenen görüşme Pazartesi sürdü.

ADETA SIKIYÖNETİM

Meclis B blok'taki Anayasa Komisyonu salonuna gitmek için binaya giren tüm gazeteciler, çantalarına kadar arandı, kart kontrolü ile binaya girebildi. Ancak bu da yetmedi, gazeteciler komisyon salonuna da en son ve polis koridorundan tek tek kimlik kontrolü ile girebildi.
İlk gün tartışma konusu olan, Başbakan ve havuz medyasının hakkında linç kampanyası yürüttüğü HDP'li milletvekillerinin danışmanları koridora bile alınmadı. Gelenler polisler tarafından uzaklaştırıldı.
Komisyon toplantısına ilk gelen AKP'li vekiller oldukça hazırlıklıydı. 110 civarında oturma yeri bulunan, eklenen sandalyelerle 120 civarında oturma yerine ulaşan salona 60'ın üzerinde AKP'li vekil toplu halde geldi. Daha sonra gelen HDP'li vekillerin ise çoğunluğu ayakta kaldı. Adalet Bakanı'yla birlikte gelen, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü, müdür yardımcısı, daire başkanına kadar 11 bürokratın çağrılması ise sık sık eleştiri konusu oldu ve neden çağrıldıkları soruldu.

CHP ADETA YOKTU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun “evet oyu vereceğiz” diyerek destek verdiği dokunulmazlıkları kaldıran teklife birçok CHP'li vekil karşı çıkmış ve “hayır” diyeceklerini açıklamıştı. Bu komisyon görüşmelerine de yansıdı. CHP'den iki veya üç kişiden fazla söz alan olmadı. “Niye hiç konuşmuyorsunuz?” diye sorduğumuz bir milletvekili, “Partinin konuşma yasağı var. Ancak bu destek de tarihi hata” diyerek konuşmamalarının nedenini açıkladı.

HİÇBİR TALEP KABUL EDİLMEDİ

Görüşme boyunca birçok milletvekili ayakta kaldı, ya da arkadaşları ile nöbetleşe oturdu. Bu çok sık gündeme getirildi, daha büyük salon talep edildi. Yumrukların, tekmelerin, cep telefonlarının havada uçuştuğu, hakaret, küfür dolu, Meclis tarihinin en sert kavgası olarak ifade edilen kavganın ardından bile ne salon değişiklik ne de bir gün sonraya ertelenmesi ne de ara verme talebi kabul edildi.
Cumhurbaşkanı'nın 'biran önce bitirin” talimatı doğrultusunda teklif gece yarılarına kadar süren görüşmeler sonunda kabul edildi. Milletvekillerinin yemek arası talebine de adeta okullarda beslenme saati gibi, görüşmeler sürerken sandeviç ve ayran ikram edilerek olumlu yanıt verilmedi.

HDP 'DEMOKRASİ İÇİN DİRENDİK'

HDP'lilerin baştan beri, “görüşmeler kamuoyuna açık olsun, en azından Meclis TV kapalı yayın yapsın, görüşmeler daha geniş bir salona alınsın” talepleri karşılık görmedi. HDP'liler adına konuşan Mardin Milletvekili Sancar, “Bu kadar büyük haksızlığa barış ve demokrasi için direndik. Ama siz fiziksel olarak ortamı en rezil hale getirdiniz. Bizim sözümüzün etkili bir şekilde çıkmasını engellendiniz. Aceleniz ne diye sorduk ama yanıt vermediniz. Biz biliyoruz, talimat geldi acele geçiriyorsunuz. Biz sözümüzü söyledik, bundan sonra bu sahne bir tiyatroya dönüşmüştür. Bunun bir parçası olmayacağız. Sizler tarihin bilincinde mahkum olacaksınız." diyerek grup olarak komisyondan çekildiklerini açıkladı.
Teklif AKP, MHP ve CHP'nin desteğiyle kabul edilerek Meclis Genel Kurulu'na gönderildi.

ÖNCEKİ HABER

Şırnak'ta bombardıman ve çatışmalar şiddetlendi

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Parlamento halkın malı, bunu size öğreteceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa