02 Mayıs 2016 13:42

Lübnan'da 1 Mayıs: Demokratik ve laik bir Lübnan için

Binlerce Lübnanlı işçi 1 Mayıs'ta mezhepçiliğe dayanmayan yeni bir seçim yasası talep etti.

Paylaş

Jalal Abou Fakher*
Beyrut

Lübnan’da 1 Mayıs, her yıl olduğu gibi bu yıl da başkent Beyrut’ta, Lübnan Komünist Partisinin örgütlediği yürüyüşle karşılandı. 2016 1 Mayısı’na binlerce Lübnanlı işçi katıldı ve yürüyüşte mezhepçiliğe dayanmayan yeni bir seçim yasası talep edildi. 

Halkın dini örgütlenmelerden özgürleştirecek, kadın ve erkekler arasındaki eşitliği kabul eden ve kadınlara Lübnan kimliği ile çocuklarını büyütme hakkı tanıyan yasal düzenlemeler talep edildi. 

Öte yandan herhangi bir yasaya tabii olmayan ev işçilerini, kötü çalışma koşullarından ve uzun çalışma saatlerinden koruyacak yasa istendi. 

Yine engelliler için kamu kurumlarında eşit çalışma hakları tanınması da talepler arasındaydı. Bu yılki 1 Mayıs yürüyüşü ayrıca önemliydi çünkü Lübnan’da uzun süredir yaşanan “çöp” sorununa sağlıklı bir çözüm bulunması talebiyle başlayan sokak eylemlerinin ardından geldi. 

Mitingde konuşma yapan, eski öğretmen sendikası yöneticisi yeni Lübnan Komünist Partisi Genel Sekreteri Hanna Gharip de, Lübnan’da demokratik ve laik bir dönüşüm için mücadele ettiklerini söyledi. 

*Komünist Parti Gençlik Yöneticisi

ÖNCEKİ HABER

Şam ve çevresinde ateşkes 48 saat uzatıldı

SONRAKİ HABER

‘Bu film Adım adım engelleri kaldırdı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...