02 Mayıs 2016 11:11

Dokunulmazlık görüşmelerinde HDP'lilere yine saldırı

Anayasa Komisyonu toplantısında HDP'li vekiller bir kez daha saldırıya uğradı. HDP saldırıların ardından devam eden komisyondan çekildiğini açıkladı.

Paylaş

Anayasa Komisyonu, AKP'li 316 milletvekilinin imzasını taşıyan ve fezlekesi bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren anayasa değişikliği teklifini ele almak ikinci kez toplandı.

Anayasa Komisyonu toplantısı oldukça gergin başladı. Toplantı salonuna girişte sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü. Gazetecilerin çantalarında fotoğraf makinası olup olmadığı kontrol edilirken, salonun kapısı son ana kadar açılmadı.

Salona önce AKP'liler toplu halde geldi. Salona alınmayan danışmanlar koridorda dahi bekletilmedi. HDP'liler geldiğinde ise komisyon üyeleri dışındaki vekillere ancak gerilerde yer kaldı. İlk önce grup başkanvekilleri geride kalırken daha sonra Çağlar Demirel’in komisyon başkanı ile görüşmesi sonucu grup başkanvekillerine masada yer açıldı. Salona en son gazeteciler tek tek yaka kartlarına bakılarak alındı. 

HDP Komisyon Üyesi Mithat Sancar, Meclis TV'nin kapalı devre yayın yapması taleplerinin kabul edilmediğini, ayrıca anayasa teklifinin alt komisyona gönderilmesi taleplerinin de AKP ve MHP tarafından kabul edilmediğini söyledi. 

YUMRUKLU, TEKMELİ SALDIRI

Dokunulmazlık fezlekelerinin görüşüldüğü TBMM Meclis Anayasa Komisyonu’nda yine gerginlik yükseldi.

Edinilen bilgilere göre Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Perşembe günü yaşanan olaylardan HDP'yi sorumlu tutması ve kavgaya danışmanların karıştığını ileri sürmesi üzerine gerginlik çıktı. Duruma itiraz eden HDP'liler saldırının AKP tarafından başlatıldığını dile getirdi.

Bu sırada HDP’li Batman milletvekili Ayşe Acar Başaran’ı AKP’li Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu'nun “vururum” sözleriyle tehdit etmesinin ardından AKP ve HDP’li milletvekilleri arasındaki tartışma yumruklu kavgaya dönüştü. Milletvekilleri arasındaki yumruklu kavgada vekiller bir birlerine şu şişeleri atarken, kimi AKP'lilerin masalar üzerine çıkarak HDP'lileri tekmelediği görüldü.

Kavganın çıkmasıyla birlikte AKP'liler, HDP'lilere saldırırken, HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken yere düştü. Ardından da AKP'liler uzun süre Baluken'i tekmeledi. AKP'lilerin saldırısına HDP'li vekiller "Katiller" diyerek tepki gösterdi.

Yaşanan kavgadan sonra görüşmeye 18.30'a kadar ara verilirken, komisyon başkanı Mustafa Şentop salonun boşaltılmasını istedi.

Görüşmelere devam edilirken  AKP’nin komisyon üyesi olmayan milletvekillerinin konuşma süresinin 5 dakika ile sınırlandırılması önerisi tartışmaların ardından kabul edildi. 

Görüşmelerde, HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, hakkında düzenlenen fezlekelerin içeriğine atıfta bulunarak, “Dağa çıkmaya teşvik etmekle ilgili fezlekem var. Genel Kurul’da yaklaşık 20 konuşma yaptım, tek bir milletvekili dağa çıktı mı” diye sordu.

ÖNDER: NEWROZ BİLDİRİSİNİ OKUDUĞUM İÇİN MÜEBBET İSTENİYOR

Görüşmede HDP Ankara İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise “belki de bu son konuşmamız” diyerek, başladığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Ben cezaevine ilk olarak 16 yaşında girdim. Sonra 18 yaşımda 12 Eylül faşizmine direndiğim için tekrar girdim. 12 yıl ağır hapse mahkum edildim. Cezaevinde 50 günden fazla ölüm orucuna girdim. ‘Anayasa’yı ortadan kaldırmaya tam teşebbüsten’ ceza aldım. Çıktıktan sonra, bu memleketin yeni Anayasa’sının yazım komisyonunda yer aldım. 12 Eylül faşizmini şebek eden 2 film yazdım, birinin de yönetmenliğini yaptım. Sonra barış süreci başladı, bakanlarla, MGK temsilcileriyle, PKK’yle, Sayın Öcalan’la, 3,5 yıl süren düzenli görüşmeler yaptık. Başbakan(lar)ın özel ricalarını PKK’ye iletim. Bu ülkeye barışı getirmek için hepinizin olumlayarak bahsetiği 2013 Newroz bildirgesini okuduğum için hakkımda müebbet isteniyor. Yaptıklarım, okuduğum şeref madalyasıdır. Şimdi siz de bana bir şeref madalyası takacaksınız Allah sizden razı olsun. Meclis’teki bir komisyonda bana işkence yapan Albay’ı sorguladım, çıra gibi titredi, ‘ben yapmadım, ‘fifi yaptı’ gibiydi. Hakkımda müebbet isteniyor, bundan korkan, dünyanın en alçak insanıdır. Ben çocuklarıma bunu miras bırakıyorum. Çocuklarınız da size, 'baba senin de imzan var mıydı?’ diye soracak.”

'BUGÜN HDP YARIN CHP'

Daha sonrasında konuşan HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, “Aylardır bir darbe sürecinin içindeyiz ama pek çok kişi henüz farkında değil. Gün gelecek pek çok insan hayıflanacak, 'biz o demokrasi dalını nasıl kestik.’ İstenmediğim yerde olursam namerdim. Mücadele AKP’nin bizi istemediği, faşizmin bizi istemediği Meclis’ten ibaret değildir. Benim, şu 11 ay dışında hiç dokunulmazlığım olmadı. Yargılanmaktan korkan faşizme direnmekten korkan namerttir. Çünkü faşizme direniş bizi insan eden bir görevdir. Darbe, Kürtlerle Türklerin bir arada yaşamasını yok etmiştir. Geri dönülmezse yarın çok geç olabilir. Çok iyi bilesiniz ki, sayınız ne olursa olsun, zulmünüze boynunu eğen tek bir HDP’li olursa o namerttir. Dimdik ayakta mücadeleye devam edeceğiz. Ama biat etmeyi asla kabul etmedik etmeyeceğiz. Bugün HDP linç ediliyor, yarın CHP linç edilecek. Çünkü bu ülke tek partili rejime gidiyor” ifadelerini kullandı.

Son olarak konuşan HDP Mardin Milletvekili Sancar, “Biz sözümüzü söyledik, bundan sonra bu sahne bir tiyatroya dönüşmüştür. Bunun bir parçası olmayacağız. Sizler tarihin bilincinde mahkum olacaksınız” diyerek, komisyondan çekilme kararı aldıklarını açıkladı.

Sancar, şöyle konuştu: “Tarih halklar, değerlendirecek. Biz ne anlatmak istedik, neden buradayız. Bizim herhangi bir korkumuz yok. Bizim kaybedecek bir şeyimiz yok. Bizim kaybedeceğimiz tek şey bu toplumun barış ve demokrasi umududur. Hiç bir şey kaybetmeyeceğiz. Bizim buradan çıkacak bir kararla cezaevlerine atılmamız, bizim için şeref madalyasıdır. Bu kadar büyük haksızlığa barış ve demokrasi için direndik. Ama siz fiziksel olarak ortamı en rezil hale getirdiniz. Saldırıların hepsi kayıttadır. Kim ne yaptı hepsi görülecektir. Bizim burada sözümüzün etkili bir şekilde çıkmasını engellendiniz. Aceleniz ne diye sorduk ama yanıt vermediniz. Biz biliyoruz, talimat geldi acele geçiriyorsunuz. Biz sözümüzü söyledik, bundan sonra bu sahne bir tiyatroya dönüşmüştür. Bunun bir parçası olmayacağız. Sizler tarihin bilincinde mahkum olacaksınız."

HDP ÇEKİLDİ

HDP, konuşmalarının ardından komisyondan çekildiğini açıkladı. (Ankara/EVRENSEL)

SALDIRI GÖRÜNTÜLERİNİN TAM HALİ

ÖNCEKİ HABER

Manisa'da hastane inşaatında göçük: 3 işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen Temsilcisi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...