02 Mayıs 2016 07:55

Selvi AKP’deki atama yetkisi devrinin arka planını yazdı

Hükümete yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Davutoğlu'nun atama yetkisinin elinden alınmasının perde arkasını köşesine taşıdı.

Paylaş

Hükümete yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nun (MKYK) il ve ilçe başkanlarını görevden alma ve atama yetkisinin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile arasında sorunlar olduğu belirtilen Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan alınmasını, "AK Parti bu yaz sıcak geçecek" diyerek parti içi tartışmaları yorumladı. Selvi'ye göre AKP'deki gelişmeler "sürprizlere gebe".

Selvi, bugün "AK Parti sürprizlere gebe" başlıklı yazısından "Dokunulmazlık dosyaları ve yeni anayasa nedeniyle siyaset bu yaz sıcak geçecek. AK Parti'de ilginç şeyler oluyor. AK Parti geleneğinde görmeye alışık olmadığımız gelişmeler yaşanıyor. Görünen o ki, bu yaz AK Parti açısından sıcak geçecek" diye yazdı.

"Zaten dokunulmazlıklar ve yeni anayasa nedeniyle önemli gelişmeler bekleniyordu" diyen Selvi, "Ama siz asıl AK Parti'deki sürprizlere hazır olun. Çünkü 29 Nisan tarihli MKYK toplantısı, bir kırılma noktası oldu. AK Parti siyaseti açısından artık bir 29 Nisan öncesi var, bir de 29 Nisan sonrası. Bu yaz siyaset çok şeye gebe" ifadelerini kullandı.

AKP'nin 12 Eylül kongresinden önce ciddi bir badire atlattığını, kongreden birlik ve beraberliğini koruyarak çıkmayı başardığını, "Kol kırıldı yen içinde kaldı" diye savunan Selvi, 29 Nisan Cuma günkü MKYK'nın perde arkasını şöyle anlattı: "Toplantısında ilginç şeyler yaşandı. Aslında kimse AK Parti'de böyle bir yetki devri ya da sorunun varlığının farkında değildi. Ama belli ki bir enerji birikmiş. Bir güç denemesi ya da gücün sınırlanması yoluna gidilme kararı alınmış. Ama ciddi bir kriz yaşandı. Başbakan o gün sabaha karşı Katar'dan dönmüştü. Hem onun etkisiyle hem de MKYK öncesi yaptığı temaslar nedeniyle toplantı 5.5 saat gecikmeli olarak başladı. Başbakan, MKYK'ya girmeden önce en önemli görüşmesini Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yaptı. Bu görüşmede yetki devri ve MKYK'nın ertelenmesi gibi seçenekler konuşuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sorunun büyütülmemesini istedi. Cumhurbaşkanı'nın, 'Büyütülecek bir sorun değil. Akşam zaten beraber olacağız, orada konuşuruz' sözleri üzerine Başbakan'ın, MKYK'ya yetki devri önerisini kendisinin getirmesi sonucunda büyüyebilecek bir kriz aşılmış oldu. MKYK öncesinde bir hazırlık yapılmıştı. Ancak Teşkilat Başkanı Mustafa Ataş'ın hazırladığı ve ilk imza sahibinin Başbakan Davutoğlu olduğu teklif metni üzerinden karar alındı."

Krizin tam olarak aşıldığının söylenemeyeceğini de vurgulayan Selvi, "Kongrede açılan parantez tam olarak kapanmamış. Bu süreçle birlikte AK Parti cephesinde yeni bir durum ortaya çıktı. Mayıs ayındaki MKYK'yı görmek lazım. Kritik bir sürecin içine giriyoruz" diye devam etti.

29 Nisan MKYK'sından sonra Erdoğan-Davutoğlu ilişkisinde "bir hassasiyet alanı oluştuğuna" dikkat çeken Hürriyet yazarı, yazısını,"AK Parti, sürprizlere gebe bir sürecin içine girdi" diye noktaladı.

Söz konusu yetki 29 Nisan'da genel başkandan alınarak yeniden MKYK'ya verilmişti. Bu gelişme Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki uyuşmazlığın son emaresi olarak yorumlanmış ve "Davutoğlu'na darbe olarak" değerlendirilmişti. (MEDYA SERVİSİ) 

 

ÖNCEKİ HABER

Dicle'deki patlama ile ilgili yayın yasağı

SONRAKİ HABER

İtalya’da işçiler yeniden toparlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...