02 Mayıs 2016 06:40

Norveç’te işsizliğe ve sağcılaşmaya karşı 1 Mayıs

Norveç’te ülke genelinde kutlanan 1 Mayıs’a özellikle işsizlik ve grevde olan otel ve restoran grevi damgasını vurdu

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Oslo da 1 Mayıs kutlaması “Sağ politikayla  ilişkini kes-135 bin işsiz var” pankartın asılı olan Youngstorget alanında saat başladı. Buraya ilk olarak üzerinde grev yazılı sarı yelekleri ile en kalabalık kitle olan otel ve restoran çalışanları geldi. 

Grev ve işsizlik konuları dışında diğer önemli konular olan  iklim değişikliği, mülteci sorunları ve nükleer silahlar sorunu da 1 Mayıs konuşmalarında öne çıkan konular oldu. 

Hükümetin özellikle işsizlik ve mülteciler hakkındaki politikası eleştirilerek herkese iş ve adil yeniden yapılanma, çalışma ortamının güçlendirmesi, 6 saatlık işgünü, iş kanunu yasasına sahip çıkılması, liman işçilerinin uzun süreden beri  sürdürdükleri topu iş sözleşmesi ve diğer sorunlar için verdikleri mücadeleye desteğin artırılması, demiryollarının özelleştirmesinin durdurulması, toplu taşımaya bütçe ayrılması istendi. Yine ırkçılık ve aşırı sağ politikalara karşı mücadele kararlılığı dikkat çekerken, Avrupa Birliği’nin (AB) kemer sıkma politikaları protesto edildi.

OTEL ÇALIŞANLARI KONUŞTU

Oslo’nun Helsfyr semtindeki Scandic Otel’de işyeri temsilcisi olan Dolores Olaussen büyük ilgi ile dilenen konuşmasında, otel çalışanlarının yaptığı zor işlere değindi ve “2003 yılından beri otel müşterilerinin 1.5 milyon arttığını, buna karşı üçretlerin sanayi işçilerinin ücretine oranla yüzde  75 az olduğu”nu belirtti. “Bu bizim için uygun olan yeterli bir ücret değildir. Eğer Olav Thon (Norveç’te 70’in üzerinde oteli olan büyük patron)  para kazanmıyorsa neden sürekli yeni oteller inşa ediyor?” diye sordu. 

Sosyal Demokrat İşçi Partisi (AP) Gençlik Örgütü AUF’un Başkanı Agnes Nærland Viljugrein de yaptığı konuşmada, “Babam aşçı, yıllık ücret ayarlamasının adil olmadığı için grev yeleğini giydi ve çalışma koşulları için mücadele ediyor. Fellesforbundet sendikasına üye olan  grevdeki otel ve restoran çalışanları desteğinizi  hissediyorlar” dedi. 

Norveç Sendikalar Konfederasyonu (LO) Genel Başkanı Gerd Kristiansen de 135 bin kişinin işsiz olduğuna işaret ederek, bunun ülkenin özgürlüğü ve güvencesi için bir tehdit olduğunu belirtti ve herkese iş yaratılması gerektiğine değindi. Oslo’da  1 Mayıs mitingine bazı göçmen grupları da kendi pankartlarıyla katıldı.

ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs Kriz Merkezi: 89 kişi serbest, 120 kişi gözaltında

SONRAKİ HABER

İsveç’te büyük yangında 156 evsiz kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...