02 Mayıs 2016 05:11

Latin Amerika’da 1 Mayıs

Latin Amerika ülkelerinde yüz binlerce işçi ve emekçi 1 Mayıs’ı yürüyüşlerle karşıladı.

Paylaş

Küba’nın başkenti  Havana her yıl olduğu gibi bu yılda en kitlesel  1 Mayıs yürüyüşüne ev sahipliği yaptı. Kübalı emekçilerin yanı sıra 28 ülkeden işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ı Havana’da karşıladı. Barış görüşmeleri nedeniyle Havana’da bulunan Kolombiyalı gerilla örgütü FARC’ın liderlerinden Timoşenko lakaplı Rodrigo Echeverri de yürüyüşçüler arasındaydı. EFE ajansını haberine göre 600 bin kişini katıldığı mitingde ABD ile yenilenen ilişkilere karşın devrimci ideallerde geri dönüş olmayacağı vurgusu hakimdi.

BOLİVYA

Bolivya’nı başkenti la Paz’daki mitingde konuşan Devlet Başkanı Evo Morales işçi ücretlerinde yüzde 6’lık zam müjdesi verdi. Bolivya İşçi Merkezi’nin düzenlediği mitinde 1 Mayıs’ın yanı sıra kömür işletmelerinin kamulaştırılmasının da 10. Yıl dönümü kutlandı.

MEKSİKA

Meksika’nın başkenti Mexico City’de on binlerce işçi, emekçi ve öğrenciler Zocalo Meydanında bir araya geldi. CNTE sendikasının çağrısıyla 1 Mayısta buluşan emekçilerin arasında iki yıl önce faili meçhul bir şekilde kaybedilen 43 öğretmenlik okulu öğrencisinin aileleri de vardı. Mitigde kayıp öğrenciler için saygı duruşunda bulunulur ve adalet istenirken, hükümetin işçi haklarına yönelik saldırılar içeren reform paketi de protesto edildi.

 

ŞİLİ

Şili’nin başkenti Santiago’da ise 1 Mayıs yürüyüşüne polis saldırdı. Şili saatiyle sabah 10.00’da toplanan binlerce kişi yürüyüş yaptı. Eylemde mayıs ayı sonunda genel grev yapma çağrısı yapıldı. Öğle saatlerinde polis yürüyüşçülere tazyikli suyla saldırdı. Gözaltıların yaşandığı öğrenildi.

KOLOMBİYA

Kolombiya’nın başkenti  Bogota’daki mitingde ise emekçiler ücretlerin yükseltilmesi, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesinin yanı sıra 50 yıllık çatışmalı sürecin tamamen sona erdirilmesi için barış istedi. 1 Mayıs yürüyüşünde hükümetin neoliberal politikaları, giderek artan taşeron çalıştırma ve özelleştirmeler protesto edildi. 

BREZİLYA

Brezilya’nın çeşitli kentlerinde on binlerce emekçi 1 Mayıs’ı alanlarda karşıladı. Adı yolsuzluklara karışan sosyal demokrat Devlet Başkanı Dilma Roussef’in sağ siyasi partiler tarafından görevden alınmak istenmesi nedeniyle ‘darbe’ tartışmalarının yapıldığı ülkede siyasi atmosfer 1 Mayıs mitinglerine de yansıdı. Aşırı sağcıların ve darbe yanlılarının iktidara gelmesinden endişelenen on binler yürüyüşlerde Roussef’i destekleyen sloganlar attılar, döviz ve pankartlar taşıdılar. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İskenderun 1 Mayısı: Barış ve özgürlük için alandayız

SONRAKİ HABER

Fransa’da safların daha da netleştiği bir 1 Mayıs

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...