01 Mayıs 2016 16:42

Çernobil tehlikenin uyarısı olarak görülmeli

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Çernobil ve Fukuşima Nükleer Santral patlamasının 5. yılı dolayısıyla panel düzenledi.

Paylaş

Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Çernobil Nükleer Santral patlamasının 30. ve Fukuşima  Nükleer Santral patlamasının 5. yılı dolayısıyla, “Çernobil ve Fukuşima’dan sonra” konulu bir panel düzenledi.

Önceki gün Mersin Barosu konferans salonunda düzenlenen panele Avrupa Nükleer Enerji Karşıtı Doktorlar Örgütü (IPPNW) Başkanı Angelika Claussen, Çernobil nükleer santral faciasının tanığı olan tasfiye memuru Yuriy Shumchento, Halk sağlığı Başkanı Umur Gürsoy ve NKP Dönem Sözcüsü, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin İl Temsilcisi Erkan Demir katıldı.

Çernobil nükleer santral faciasının yaşandığı dönemde asker olduğunu ve Çernobil’de tasfiye memuru olarak görev yaptığını söyleyen Yuriy Shumchento, kazadan sonra reaktörde emrindeki askerlerle birlikte temizlik işlemine katıldığını, temizleme çalışmalarına katılan çoğu askerin 50 yaşını bile göremeden yaşamını yitirdiğini, kendisinin de 8 ay tedavi gördüğünü, bugün bile yılda iki kez doktor kontrolünden geçtiğini anlattı. Santralden sızan radrasyonun temizliğinde 800 bin kişinin görev aldığını, askerlerle birlikte bu çalışmalara bir çok sivilin katıldığını, sivillere ancak bir hafta sonra yaptıkları işin ne kadar tehlikeli olduğunun bildirildiğini belirten Shumchento, bu çalışmalara bir gün katılanların bile yaşamını yitirdiğini anlattı. Shumchento, Çernobil’in insanlık için nükleer santrallerin tehlikeleri konusunda bir uyarı olarak görülmesi gerektiğini ve nükleer karşıtı mücadeleden vazgeçilmemesi gerektiğinin de altını çizdi.

RADYASYON HEMEN ÖLDÜRMEZSE...

Panelde söz alan NKP Dönem Sözcüsü, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin İl Temsilcisi Erkan Demir, NKP olarak, Özgür Çocuk Parkı’nda biraya gelerek, Çernobil Nükleer Santral patlaması nedeniyle evlerinden oyuncaklarını dahi alamadan tahliye edilen ve tahliye sonrasında ortaya çıkan nükleer serpintiler nedeniyle hayatını kaybeden çocuklar anısına yapılan anıtın açılışını gerçekleştirdiklerini anlattı. Bu anıtın yanına her çocuğun istediğinde kolayca alıp oynayacağı ve sonra başka çocuklarında oynaması için tekrar bırakabileceği oyuncak kutuları yerleştireceklerini söyledi.

Hiroşima’ya atılan atom bombasının 200 katı bir radyasyonun atmosfere yayıldığını ifade eden Avrupa Nükleer Enerji Karşıtı Doktorlar Örgütü (IPPNW) Başkanı Angelika Claussen, Fukuşima’daki kazada ise radyasyonun atmosfer yerine denize yayıldığını, bunun nedeninin de Fukuşima Nükleer Santrali’nin kara bağlantısının az olması ve kazanın olduğu gün rüzgârın olmaması olduğunu söyledi.  Sovyetler Birliği’inin gerçekleri hem kendi vatandaşlarından hem de tüm dünyadan sakladığını, Avrupalı devletlerinde facianın sonuçlarının örtbas edilmesine ortaklık ettiğini söyleyen Claussen, radyoaktif serpintilerin yoğun olduğu Avrupa devletlerinin hiçbirinde kanser araştırmalarının yaptırılmadığını, dolayısıyla Çernobil ile birlikte artan kanser vakalarının bağlantılarının kurulmasına engel olunduğunu belirtti. Yapılan yeni çalışmalarla artık “Radyasyon hemen öldürmezse kanser yaparak öldürür” sözünün “Radyasyon hemen öldürmezse kanser ederek, kan ve kalp damar hastalıkları yaparak öldürür” sonucunu ortaya koyduğunu belirten Claussen, radyoaktif serpintilerin yoğunlaştığı bölgelerde kız erkek nüfusunda belirgin kaymalar meydana geldiğini sözlerine  ekledi. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kayseri'de 1 Mayıs coşkusu

SONRAKİ HABER

Basma ustası Nasra’nın cenaze töreni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa