01 Mayıs 2016 12:58

Kocaeli’de İşçi ve emekçiler talepleriyle alanlardaydı

Kocaeli'de 1 Mayıs DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla Perşembe Pazarı’nda yapıldı. Kocaeli 1 Mayısı geçtiğimiz yıllara oranla zayıf geçti.

Paylaş

Didem KÖSEOĞLU
Toprak Fırat AKÇAY
Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

Kocaeli 1 Mayısı geçtiğimiz yıllara oranla zayıf geçti. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı’nda 12.00 itibariyle toplanmaya başlayan vatandaşlar, 13.00’e doğru Perşembe Pazarı’na kortejler oluşturarak yürüyüşe geçti.

1 Mayıs’ın ana talebi barış olurken, son günlerin tartışma konusu laiklikte atılan sloganlara yansıdı. İşçiler ve emekçiler açısından taşeron tartışmaları, kıdem tazminatı ve kiralık işçilik yasası da taşınan dövizler, atılan sloganlarla dillendirildi. 

‘HEP BİRLİKTE KAZANACAĞIZ’

Yürüyüş sonrası Perşembe Pazarı’da kurulan sahnede kitleye seslenen DİSK Kocaeli Bölge Temsilcisi Vedat Küçük, konuşmasında taşeron cumhuriyetinin iktidarın başına yıkacaklarını ifade etti. İşçileri köle olarak gören iktidardan hesap soracaklarını vurgulayan Küçük, “Bugün burada gücümüzü göstermeye birbirimize söz vermeye geldik. Biz kazanacağız. Birlik olarak, dayanışma ile kazanacağız. Taşeron cumhuriyetlerini başlarına yıkacağız. Bedeli ne olursa olsun tüm işçilere kadro hakkı kazanacağız. Taşeron gibi beter bir düzeni yıkacağız. İşçileri köle olarak gören iktidardan hesap soracağız. Kıdem tazminatlarımızı leş kargalarına kaptırmayacağız. Bu iktidarın kadınlarla da derdi var. Kadınlara kölelik dayatanlara, kadınları eve kapatmak isteyenlere karşı birlik olmalıyız. İşçilerin ücretlerine dokunmadan çalışma sürelerine düşürdüğünüz işsizlik ortadan kalkar” dedi.

‘SINIFIN BİRLİĞİ ENGELLENİYOR’

Vedat Küçük’ün ardından konuşan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Eğitim-Sen Şube Başkanı Suca Omurca ise konuşmasında iktidara yüklenerek, “Siyasi iktidar, kamu emekçilerinin toplumun dışlanan, ötekileştiren tüm kesimlerin çözüm bekleyen tüm sorunlarını geri plana iterken karşısına çıkan her fırsatta toplumu ayrıştırma ve kutuplaştırma politikalarını sürdürüyor. İşçileri ve emekçileri yapay ayrımlar üzerinden bir birine karşı kışkırtıp fiilen işçi sınıfının birliğini engelliyor” ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda yaşanan Laiklik tartışmalarına da değinen Omurca, “Onlar ülkeyi baskı ve zordan beslenen yolsuzluk ve rüşvet düzenini Türkiye’ye özgü ve Başkanlık sistemi ile tamamlamak için ülkeyi kan gölüne çeviriyor. Her alanda korku siyaseti uygulanarak haklarımızdan vazgeçmemizi, teslim olmamızı istiyorlar” diye konuştu.

‘BÜTÜNLÜK PARÇALANDI’

Omurca’nın ardından konuşan TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Temsilcisi Ünal Özmural ise konuşmasında “Bilindiği üzere bu siyasal iktidar döneminde doruğa varan neoliberal dönüşüm, mühendislik dahil bütün emekçilerin aleyhine, işçi sağlığı ve iş güvenliği normlarının dışında, sermaye güçlerinin lehine sonuçlar üretmiştir. Yapılan düzenlemeler ile iş, sağlık, sosyal güvence bütünlüğü parçalanmıştır. Bugün Türkiye’de, Ortadoğu’da ve bütün dünyada savaşa karşı barışın, kardeşliğin, bir arada yaşamın, adaletin ve dayanışmanın hüküm sürdüğü bir gelecek yaratmak için mücadelemizi kararlılıkla sürdürme zamanıdır. Yaşasın 1 Mayıs mücadelemiz” sözlerini kullandı. 

Tertip komitesinin konuşmaları sonrasında ise miting, Serhad Raşa’nın seslendirdiği parçalarla ve çekilen halaylarla coşkulu bir şekilde son buldu.

MİTİNGE KİMLER KATILDI?

Kocaeli 1 Mayıs mitingine; DİSK, KESK, Eğitim-Sen, Tüm Bel-Sen, BES, SES, TMMOB, TTB, TÖK,Savunma ve Güvenlik Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN), TOMİS, Kadın Emeği Kolektifi, Kocaeli LGBT-İ İnisiyatifi, ÇHD, Kocaeli Birleşik Dayanışma, Kocaeli Dersimliler Derneği, Kocaeli Vartolular Derneği, Alevi Kültür Dernekleri, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, Birleşik Haziran Hareketi, Kocaeli Arap Alevi Gençliği, CHP, Sivas İmranlı Arık Köyü Derneği, Birleşik Kamu-İş, Eğitim-İş, Emek Partisi, DİP, HDP, SYKP katıldı.

DİSK korteji Emekli-Sen ve Genel-İş üyesi az sayıda işçiyle katılımın zayıf olduğu kortejlerdendi. TTB’nin korteji de DİSK korteji gibi zayıf görüntüsüyle mitingde yerini aldı. Öte yandan CHP, Emek Partisi, Birleşik Haziran Hareketi, ve Halkevleri’nin kortejleri birçok sendikadan daha iyi durumdaydı.Yürüyüşe CHP Kocaeli Milletvekilleri Fatma Kaplan Hürriyet ve Haydar Akar’da CHP’nin kortejiyle yürüdü. (Kocaeli/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Lüleburgaz'da 1 Mayıs'a bin emekçi katıldı

SONRAKİ HABER

Ankara’da 1 Mayıs coşkusu korkuyu yendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...