01 Mayıs 2016 11:59

İşçi kenti Gebze'de işçi damgası

İşçilerin ve emekçilerin yoğun olarak yaşadığı ve her yıl bayram coşkusu ile geçen 1 Mayıs bu yıl Gebze’de yine coşkuyla kutlandı.

Paylaş

İşçilerin ve emekçilerin yoğun olarak yaşadığı ve her yıl bayram coşkusu ile geçen 1 Mayıs bu yıl Gebze’de yine coşkuyla kutlandı. Gebze Sendikalar Birliği’nin kararıyla ortak gerçekleştirilen miting için saat 09:30 itibarı ile Gebze Trafo Meydanı’nda toplanılmaya başlandı. Saat 10:00’dan sonra alana yüründü.

Hem yürüyüşte hem de kutlama meydanında işçilerin talepleri de tepkileri de yoğundu. Asgari ücrette gerçekleştirilen kesintilere büyük tepki vardı aynı zamanda alt komisyondan geçen ve meclis gündeminde olan kiralık işçilik yasası da protesto edildi. Kıdem Tazminatının fona devredilmek istenmesi ve İstihdam bürolaarına karşı da talepler alanda yerini aldı.

SENDİKASIZ İŞÇİLER DE ALANDAYDI

Aynı zamanda ARTEMİS, ZF SACHS gibi sendikasız işyerleri de bu yıl Gebze’de kendi talepleri ile yürüyüş gerçekleştirdi… İşten atmalar ve direnişlerle gündeme gelen İNCİ PLASTİK işçileri ‘ İşten atmalar yasaklansın, işçi iradesi tanınsın, sendikal ddemokrasi istiyoruz’ pankartıyla alandaydı. 1 yılı aşkın mücadele süreci bulunan ARÇELİK-LG işçileri kendi pankartlarıyla ve talepleriyle bu yıl 1 Mayıs’taydı. İFF AROMA ve SCA YILDIZ İŞÇİLERİ de 1 Mayıs’a direnişle giren fabrikalar arasındaydı.

Bölgede yürütülen savaş politikaları da işçi ve emekçilerin taleplerinden biriydi. Bu yılki 1 Mayıs’ta barış talebi işçi ve emekçiler tarafından yürüyüş boyunca dile getirildi. Savaşsız, sömürüsüz, sınıfların ortadan kaldırıldığı bir dünya için hep birlikte mücadele vurgusu yapıldı.

Gebze Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü ve Petrol-İş Gebze Şubesi Başkanı Süleyman Akyüz bir basın açıklaması yaptı. Akyüz şunları söyledi: “Bugün burada sorunlarımızı ve taleplerimizi dile getirmek, ülkede emeğin sesini daha da yükseltmek için bir araya geldik. Birlik ve dayanışma içerisinde 1 Mayıs’ta bu ülkede emekçiler var demek için bir araya geldik. Fabrikalarda, tezgâhlarda ve işyerimizdeki örgütlülüğümüzü ve birliğimizi bu meydana taşıyarak haklarımızı ve kazanımlarımızı koruyacağımızı ilan etmek için 1 Mayıs’ta buradayız” dedi.

BİRLEŞİK METAL-İŞ SADECE 700 KİŞİ

Taksim’de yapılmaması gerekçesiyle İstanbul’daki kutlamaya katılmayan, Kocaeli’deki kutlamaları dışlayan, Gebze’de yapılan mitinge katılacağını açıklayan Birleşik Metal-İş sendikası, İstanbul, Kocaeli ve Gebze’deki yaklaşık 10 bin üyesinin sadece 700’ünü alana taşıyabildi.

Gebze’deki mitingde, Gebze Sendikalar Birliği’ne bağlı Petrol-İş, Birleşik Metal-İş, Tek Gıda-İş, Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Kristal-İş, TezKoop-İş, TÜMTİS, Emekli-Sen Sendikaları'nın Gebze şubeleri, CHP, HDP, ÖDP, EMEP, Vatan Partisi, SODAP, ESP, TMMOB, Gebze Artvin Gençlik Platformu, Bağımsız Sınıf Devrimci Platformu, Pir Sultan Abdal Gebze ve Çayırova Şubeleri, UİD-DER, TGB, Haziran Hareketi ve çok sayıda vatandaş yer aldı. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak'ta, 1 Mayıs'a madenci talepleri damga vurdu

SONRAKİ HABER

Trabzon’da 1 Mayıs kutlaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...