01 Mayıs 2016 11:53

1 Mayıs Çaycuma’da davul zurnayla kutlandı

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs Çaycuma'da Eğitim Sen tarafından coşkuyla kutlandı.

Paylaş

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde Eğitim Sen tarafından coşkuyla  kutlandı. Kutlamaya Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, CHP Zonguldak eski Milletvekili Ali İhsan Köktürk, CHP İlçe Başkanı Tuncay Akyol, Eğitim Sen Çaycuma İlçe Temsilcisi Gökhan Taner Günsan, Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol, Atatürkçü Düşünce Derneği Çaycuma Şube Başkanı Kıvılcım Kalyoncu ve yönetim kurulu, Belediye Meclis Üyeleri, DSP İlçe Başkanı Ersin Dilek ve CHP İlçe Kadın Kolları katıldı.

Çaycuma’da düzenlenen 1 Mayıs kutlaması öncesi kalabalık grup öğretmenevi önünde toplandı. Grup daha sonra davul ve zurna eşliğinde Cumhuriyet Meydanına geçti. Buradaki etkinlikler saygı duruşu ile başladı. Eğitim Sen Çaycuma İlçe Temsilcisi Gökhan Taner Günsan burada yaptığı konuşmada; “2016 1 Mayıs’ı, 126. kez işçi sınıfının uluslararası düzeyde birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanacak. 1 Mayıs, ilk kez kutlandığı 1890 yılından bu yana, bütün ülkelerde, hem işçi ve emekçi sınıfların birliği, hem de her fırsatta birbirine karşı kışkırtılan halkların eşitlik yurttaşlık mücadelesinin en somut şekilde alanlara yansıdığı bir mücadele günü olarak kabul edilmektedir.

2016 1 Mayıs’ına sermayenin, emeğe ve emekçilerin kazanılmış haklarına yönelik saldırıların tehlikeli boyutlara ulaştığı koşullarda gidiyoruz. İşçi ve emekçilerin sayıları her geçen gün artan erkek-kadın, genç-yaşlı, çocuk-genç bütün bireylerinin iki yüz yılı aşkın süredir dile getirdiği “insanca yaşam, insanca çalışma koşulları” talebi, aradan geçen zamana rağmen önemini ve güncelliğini koruyor.

İktidar, yıllardır yaşanan sorunlara kalıcı çözümler üretmek yerine, başta eğitim alanı olmak üzere tüm alanlarda hedeflerine ulaşmak için bütün imkanlarını seferber etmiş durumdadır. Emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarının ağırlaşması, işsizlik, yoksulluk ve güvencesiz çalışmanın yaygınlaşması, iş cinayetleri, kadın cinayetleri ve çocuklara yönelik cinsel istismarların belirgin bir şekilde artması, emek ve demokrasi güçlerine yönelik baskı, şiddet ve saldırılar iç içe geçmiştir. Toplumsal yaşamın bütün alanları iktidarın baskıcı ve otoriter uygulamaları ile kuşatılmış, yaşam ve eğitim hakkına yönelik saldırılar artmıştır.

1 Mayıs’ın, en temel yaşam alanları kuşatılan, hakları tehdit altında olan emekçilerin taleplerini güçlü bir şekilde haykırdığı evrensel bir gün olarak yaygın ve kitlesel olarak kutlanması önemlidir. 1 Mayıs, bir taraftan sınıfın güncel ve somut taleplerinin öne çıktığı bir gün, diğer taraftan işçi sınıfı ve ezilen halkların sınıfsız, sömürüsüz, barış içinde bir dünya yaratmak için yürüttüğü mücadelede ne kadar kararlı olduğunun güçlü bir şekilde gösterildiği özel bir gündür.

1 Mayıs’ı tarihsel anlamına ve önemine uygun olarak kutlamak, emekçiler arasındaki birlik, dayanışma ve mücadele isteğinin kitlesel ve yaygın bir şekilde ülkenin dört bir yanında alanlara ve mücadeleye yansıtmak için başta eğitim ve bilim emekçileri olmak üzere, tüm işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta alanlara çıkmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından grup, “1 Mayıs Marşı”nı hep birlikte alkışlar eşliğinde söyledi, halaylar çekildi. (Zonguldak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Van 1 Mayısında barış talebi öne çıktı

SONRAKİ HABER

Zonguldak'ta, 1 Mayıs'a madenci talepleri damga vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...