01 Mayıs 2016 11:29

Rize 1 Mayısında çay işçilerinin talepleri öne çıktı

Rize 1 Mayısına yüzlerce kişi katılırken ‘Mevsimlik işçiye kadro hakkı’ , ‘Çayda kota ve kontenjan kaldırılsın’ talepleri dile getirildi.

Paylaş

Rize'de işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ı kutlamak için Kültür Merkezi önünde toplanan kalabalık Cumhuriyet Caddesi’nden mitingin yapılacağı Atatürk Meydanına doğru yürüdü.

Kitle, ‘Mevsimlik işçiye kadro hakkı’ , ‘Çayda kota ve kontenjan kaldırılsın’ ve ‘Bilimsel ve laik eğitim için ayaktayız’ yazılı pankartlar taşıdı. Mitingde konuşmacılar siyasal iktidarin ekonomik ve savaş politikalarını eleştirdi.

DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, işçi sınıfının sorunlarına değinirken Çaykur'da çalışan mevsimlik işçilerin kadro talebini dile getirdi. Aslan, "Çaykur'daki 10 bin işçinin 8 bini mevsimlik çalışıyor. 4 ay çalışan işçinin emekli olma şansı var mı? Bir işçi 120 ay çalışacak ki emekli olabilsin. Çaykur işçisinin artık tahammülü kalmadı. Bu işçi arkadaşlar kadroya alınmalı. Eğer kadro vermiyorlarsa çalıştıkları bölgelerdeki kamu kurumlarında istihdam edilsinler" dedi. Aslan çıkarılmak istenen kiralık işçilik, kıdem tazminatı ile ilgili yasalara değinerek 14 yıllık iktidarın uygulamalarını eleştirdi. AKP hükümetinin çıkaracağı yasaların işçilerin aleyhine olacağını belirten Aslan bu saldırılara karşı mücadeleyi yükseltmek gerektiğini vurguladı. Konuşmasında İş cinayetlerinden de bahseden Aslan 14 yılda 17 bin emekçinin iş cinayetleri sonucu hayatını kaybettiğini söyledi. Aslan bu rakamın bazı savaşlar da bile rastlanmadığına dikkat çekti. 

Rize Eğitim Sen’den Engin Fırat konuşmasında, 2016  1 Mayısı’na egemenlerin işçi ve emekçilerin kazanımlarına saldırılarının arttığı bir dönemde girildiğini belirterek “Emekçilerin 200 yıldır dile getirdikleri insanca yaşam koşularının önemi hala güncelliğini korumaktadır” dedi. 

Dereler Platformu Sözcüsü Saltuk Deniz  ise konuşmasına “Dereler özgürdür özgür akacak” sloganlarıyla başladı. Yağma alanlarının yağmalandığının altını çizen Deniz “Yağmaya karşı mücadelemiz artık son noktaya gelmiştir. Her yerde yağma, her yerde cinayet, he yerde tecavüzün oldu. Artık alanlar daraldı artık mücadeleyi sıklaştırmanın zamanıdır” dedi. Kutlama halaylarla sona erdi. 

Kutlamalara DİSK’e bağlı Gıda İş üyeleri ile KESK’e bağlı sendikalar ile Emek Partisi, HDP, ÖDP, Halkevleri de katıldı. (Rize/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere 1 Mayısı: Kemer sıkmaya hayır!

SONRAKİ HABER

Van 1 Mayısında barış talebi öne çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...