01 Mayıs 2016 11:15

Dünya işçi sınıfı 1 Mayıs’ta alanlarda

Dünyanın tüm ülkelerinde işçiler insanca bir yaşam ve çalışma koşulları için sokaklardaydı.

Paylaş

20 Aralık genel seçimlerinden beri yeni hükümet kurma girişimlerinin ülke gündemini belirlediği ve kriz nedeniyle son yıllarda artan işçi eylemlerinin beklentiler nedeniyle neredeyse görülmez olduğu İspanya’da işçi ve emekçiler ülke genelinde 76 bölgede sokaklara çıkarak 1 Mayısı kutladılar. Publico gazetesi eylemler için “son yılların en politik 1 Mayısı” değerlendirmesini yaptı. Gazete, CCOO ve UGT sendikalarının çağrısıyla on binlerce emekçinin yürüyüşlere katıldığını yazdı. İspanya 1 Mayısı’nın sloganı “Ücret yoksulluğuna ve toplumsal yoksulluğa karşı iş ve haklar için” oldu. Eylemlerde kemer sıkma politikaları, ücretlerdeki erime ve son yıllarda hayata geçirilen neoliberal iş reformları protesto edildi. 

Yapılan açıklamalarda ise sendikalar, hükümet kurulamaması nedeniyle yinelenecek seçimlere hazırlanan ‘sol’ siyasi partilerden emekçilerin haklarını dikkate almalarını ve acil ekonomik ve sosyal dönüşüm istediler. 

RUSYA’DA KIZIL MEYDAN’DA YÜZ BİNLER

Başkent Moskova’daki Kızıl Meydan’da gerçekleşen 1 Mayıs kutlamalarına 100 binin üzerinde kişi katıldı. Rusya Bağımsız Sendikalar Federasyonu’nun organize ettiği kutlamalara iktidar partisi Birleşik Rusya da destek verdi. Bazı sol parti ve örgütler ise ayrı 1 Mayıs etkinlikleri düzenlediler. 

TAYVAN: İŞ SAATLERİ DÜŞÜRÜLSÜN, ÜCRETLER ARTIRILSIN

Tayvan’ın başkenti Bangok’ta sendikalar öncülüğünde düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşünde işçiler, hükümetin iş saatlerini düşürmesini ve ücretleri yükseltmesini talep ettiler. Gençler için tam zamanlı ve düzgün ücretli iş bulmanın giderek zorlaştığı ülkede, dışa bağımlı ekonomideki sıkıntılar da emekçilerin geçimini etkiliyor. Basına konuşan Tayvan Petrol İşçileri Sendikası üyesi genç işçi Chen Li-jen, şirket kârları her yıl artarken işçi ücretlerinin yükselmediğine dikkat çekiyor: “Son on yıldır, asgari ücrette bir ilerleme olmadı, işçi hakları inkar ediliyor. Bu nedenye işçi gününde hükümeti protesto ediyoruz, haklarımız için mücadelede kararlıyız”

BANGLADEŞ’TE İNSANCA BİR YAŞAM İÇİN...

Kölelik koşullarında çalıştırılan ve son yıllardaki iş kazalarında binlerce işçinin can verdiği tekstil cehennemi Bangladeş’te başkent Daka’da sokağa çıkan işçiler incanca çalışma koşulları istedi. Talepler arasında ücretlerin yaşanabilecek düzeye çıkartılması, işyerlerinde güvenlik önlemlerinin alınması ve sanayi sektöründe sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması vardı. . 

 

 

KAMBOÇYA’DA İŞÇİLER ZAM İSTEDİ

Başkent Phnom Penh’de bin kadar Kamboçyalı işçi ücretlerine zam ve daha iyi çalışma koşulları istedi. Katılımcıların çoğunun tekstil işçisi ve ayakkabı işçisi olduğu yürüyüş Ulusal Meclis’e kadar sürdü. Burada yapılan açıklamada konuşan Kamboçya Emek Konfederasyonu Başkanı Ath Thorn, hükümete tekstil ve ayakkabı işçileri için asgari ücretin aylık 207 dolara çıkartması çağrısı yaptı. Asya ülkesi Kamboçya’da 1007 tekstil ve ayakkabı fabrikasında 754 bin işçi çalışıyor ve asgari ücret 140 dolar kadar.
   
KORE’DE ESNEK ÇALIŞMAYA HAYIR!

Güney Kore’de on binlerce işçi, hükümetin çalışma yaşamında esneklik öngören tasarısına karşı ve asgari ücretin arttırılması talebiyle başkent Seul’da sokaklara çıktı. Belediye binasının önündeki alanda yapılan gösteriye 30 bin işçi katıldı. Yeni tasarının işten atmaları kolaylaştıracağını söyleyen işçiler, “Kahrolsun kolay işten çıkarma!”, “Çalışma hakkımızı koruyalım”, “Şeytan tasarıya karşı birlikte mücadele edelim” sloganları attı.

İşçiler ayrıca saatlik asgari ücretin 6 dolardan 8,73 dolara yükselmesini istedi.

ENDONEZYA’DA İNSANİ BİR ASGARİ ÜCRET

Endonezya’da işçiler yaşam koşullarını iyileştirecek ücret talebiyle 1 Mayısı kutladı. 
Ülkede 111 milyon işçi var ancak bunlardan yarısı oldukça kötü koşullarda çalışıyor. Başkent Cakarta’daki 1 Mayıs yürüyüşünde binlerce işçi hükümetin asgari ücreti yükseltmesini talep eden sloganlar attı. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Mardin’de 1 Mayıs’a valilik yasağı!

SONRAKİ HABER

Samsun’da 1 Mayıs'a 2 bin kişi katıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...